Innan vi ens påbörjar detta inlägg vill vi poängtera att alla förstås prioriterar i sitt privatliv och sin ekonomi precis som de själva vill. Och att förutsättningarna för att kunna sätta undan pengar för resande förstås ser väldigt olika ut för olika människor och familjer.

Syftet med det här inlägget är bara att försöka förmedla hur vi tänker och hur vi bär oss åt för att kunna resa så mycket som möjligt. Kanske kan vi ge inspiration eller idéer till någon annan. 

Vi är ju ekonomiskt sett två st ensamstående föräldrar, eftersom vi inte bor ihop. En grupp som man normalt sett kanske inte räknar med ska kunna resa jättemycket. Ändå lyckas vi, mot alla odds får man väl ändå säga, få ihop till ganska många resor per år.

Så utan pekpinnar, här kommer våra bäst tips för att ha råd att resa mer.

spara till resande

Sätt upp ett mål att spara mot

Det går lättare att snåla och försaka om man har ett tydligt mål att sträva mot. Vilken resa vill du helst av allt göra? Kolla upp hur mycket drömresan kostar och gör upp en plan över hur mycket du behöver/kan spara ihop per månad för att kunna uppfylla din dröm.
Eller hur ofta vill du ha råd att resa? Vad kommer det att kosta per år?

För undan spar-pengarna

Pengar som inte finns gör man inte av med.  Därför är det listigt att ordna med en automatisk överföring. Varje månad samma dag som lönen kommer in på kontot för man över sitt rese-spar-belopp till ett resekonto, där de sedan får ligga och jäsa till sig. Vi brukar ibland till och med vara så listiga att vi utmanar oss själva och för över lite för stora belopp, och så får vi se om vi klarar det…

Vart går pengarna?

Första steget mot att förändra en vana är att känna till att man har den. Därför rekommenderar vi att man under några månader följer upp alla sina utgifter och summerar dem i kategorier i slutet på månaden. Boende, mat, kläder, nöjen etc.

När man vet hur mycket man gör av med, kan man sedan aktivt välja att minska på vissa utgiftsposter. Tex, kan man få upp ögonen för att man lägger mycket större summor än man trodde på godis och kan sedan göra ett aktivt val att föra över hela summan från godis-kontot till rese-kontot.

spara till resande

Prioritering

Titta igenom alla dina utgiftskategorier och ställ dig själv frågan, vill jag ha detta hellre än att resa? Om svaret är ja behöver du inte göra något, om svaret blir nej däremot kan du nu vidta någon form av åtgärd. Tex om kontot ”boende” känns för högt kan man antingen vidta den drastiska åtgärden att byta boenden för att få ner den kostnaden, eller så kan man minska på utgifterna runt el, kabelkanaler etc genom att byta leverantör eller säga upp avtal.

Om det är lunch-kontot som känns för högt i förhållande till resa, så kan man börja med matlådor etc.

Varje gång man står med en pryttel i handen i affären, kan man egentligen ställa sig frågan; ”Vill jag hellre ha den här än att resa?” Och sen lyssna efter svaret.

Saker som vi prioriterat bort eller ned:

 • Äta ute hemma i Sverige. Vi tycker att vi äter godare till en billigare peng ute i världen, så detta försakar vi mer än gärna till förmån för resor.
 • Skräpmat, godis, läsk etc är dåligt för kroppen och hälsan, så det är inte heller ett särskilt svårt val att välja bort.
 • Att slänga mat. Det går att spara en rejäl summa på att planera sina matinköp, göra veckoplanering av mat och att äta upp alla rester.
 • Tobak och spelkontot är noll…
 • Underhållning och nöjen. Som sagt, vi unnar oss på våra resor och det räcker för oss.
 • Heminredning (vi har varsitt hem som vi är nöjda med, men köper inget nytt i den vägen just nu)
 • Kläder. Det ska medges att åtminstone en av oss egentligen älskar kläder, men hon, förlåt vi menar förstås den personen, håller detta inom kontrollerade former för att kunna resa mer i stället.
 • ”En massa onödiga pryttlar som folk i allmänhet verkar köpa på sig”. Vi har ingen cappocino-maskin, ingen självgående gräsklippare, ingen designad brevlåda från Bruka, ingen smart-watch och inte färska snittblommor på bordet varje helg. Osv.
  Att inte köpa blir efter ett tag ett mind-set. Ju mindre man köper, desto mindre saker ”behöver” man.
 • Bil måste man ha, åtminstone måste vi det. Men genom att cykla där det går kan man hålla nere kostnaderna.
spara till resande
Nä, en sån har vi inte heller…

Budget

När du vet vart pengarna går i dag, kan du sedan göra en rimlig budget månadsvis för framtiden, där en större summa än tidigare förs över till rese-spar-kontot. Budgeten måste ju inte se likadan ut varje månad, Vi rese-sparar tex inget i juli eller december eller de månader när vi är ute och reser. Då har vi fullt upp med utgifter ändå.

Ledorden för att spara mer till resande är alltså för oss: Motivation, Kontroll och Prioritering.

Prioriteringarna blir till slut till en vana. Idag har vi svårt att förstå vad alla som är sammanboende och inte reser egentligen gör med alla pengar…

Ett sista ”bonustips” är att vara ganska kvick på att sälja iväg saker när man inte längre behöver eller vill ha dem.
Om man räknar ihop över åren kan det bli ganska stora belopp.

spara till resande
Japp, då åker vi då!

Läs också våra bästa tips till hur man hittar billiga resor.

Missa inte att gilla 4000mil.se på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

17 Comments

 1. Massor av bra tips som vi kan instämma i! Vi reser ju också mycket och vi har också samlat våra bästa tips i ett inlägg: http://www.freedomtravel.se/2016/06/sa-far-du-rad-att-resa/

  • gunilla yourstone

   Superbra tips från er också! 🙂 Vi fortsätter nästa vecka även med tips på hur man reser billigt.

 2. Linda, 155cm.se

  Bra inlägg. Gillar särskilt humorn under bland annat punkterna om allt ni inte köper 🙂

 3. Marina

  ”Resekonto” är faktiskt väldigt bra.Precis som du säger, pengar man inte ser gör man inte över med. Vi började väldigt tidigt med detta, vilket innebar att vi kunde unna oss och barnen såväl vinter- som sommarsemester i alla år under deras uppväxt och det trots att vi var ”helt vanliga medelinkomsttagare”.

  • gunilla yourstone

   Håller med dig. Om lönekontot visar ett högt belopp blir man omedvetet mer spendersam och ”unnar sig”. Om det däremot visar på några tusenlappar bara blir man sparsam och snål, även om man vet att man har stora belopp på andra konton. 🙂

 4. kökskran rostfritt stål

  Bra tips!

 5. Mycket bra inlägg! Många bäckar små … Haha, snacka om onödig bananpryl. 😉

 6. Vi tänker likadant. Bra inlägg. 🙂

  • gunilla yourstone

   Ja man måste prioritera ner andra saker för att ha råd med det man verkligen vill! 🙂

 7. Pingback: 19 sätt att spara pengar till en resa... - DISCOVERING THE PLANET

 8. Carina

  Jag sparar varje månad en rätt stor summa för att vara ensamstående(gift) men vi bor i varsin lägenhet.
  Tycker jag lever ett väldigt gott liv när jag inte reser. Har ett jobb som ger möjlighet till extra jobb en till två pass i månaden. Det gör mycket till att kunna spara. Älskar ju att resa. Tack för tipsen.

  • Gunilla Yourstone

   Åh, då har ni samma situation som vi haft i 4,5 år! Gift men särbo. Vi är nu tills lut sambo efter 10,5 år tillsammans och 4,5 år som gifta.

 9. Jättebra inlägg och tack för lönkkärlek ♡

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *