Vi är aktiva på ett antal frågeforum, där vi regelbundet svarar på resefrågor från andra medlemmar. En av de mest vanligt förekommande frågorna (ja förutom ”Vi vill ha sol och bad i juli vart ska vi åka?”, ”Billigt och centralt hotell i London?” och ”När avgår färjan till Koh Lipe?” då förstås med de självklara svaren ”F-cking anywhere”, ”dream on” och ”09:30”) är de runt priser och kostnader för resor.

Hur mycket kostar en resa, vart kan man komma för 10.000 kr, 20.000 kr etc? Hur mycket fickpengar går åt? Osv.

Det har funnits tillfällen när vi medvetet fattat beslutet att inte räkna pengar på resan. Som när vi åkte till Florida med alla fyra barnen i två veckor.
Det var någonstans där, när vi bokade 6 biljetter till Discovery Cove för 10.000 kr som vi bestämde oss:
”Den här resan kommer aldrig att summeras. Det blir bäst så.”

Men annars brukar vi faktiskt räkna och summera våra resor efteråt. Här kommer våra bästa tips till vad en resa ”brukar kosta” och hur du själv kan räkna ut din kostnad.

Flyg

Vad kostar drömresan?

Flyg till de vanligare destinationerna i Sydostasien, typ Bangkok, Kuala Lumpur, Singapore kostar 5000-7000 kr beroende på säsong. Över jul och nyår brukar man säga att man ska slå till om man hittar en resa för 7000 kr eller mindre.

Flyg till de vanliga destinationerna vid Medelhavet brukar man kunna hitta för 1500 kr om man är ute i god tid. Över 2000 kr börjar bli dyrt tycker vi.

Långväga, mindre vanliga resmål i Afrika och Asien 7000 – 9000 kr.

Närmare resmål utanför Europa 3000-5000 kr ungefär.

Ovanstående är förstås en generalisering och väldigt beroende av tillfälliga kampanjer osv.

Priser på hotell varierar naturligtvis oerhört över världen. Någon form av måttstock för oss brukar vara 1000 kr/rum och natt (för två personer). Det vill vi inte gå över i genomsnitt. Men naturligtvis går det på många håll i världen att komma undan mycket billigare än så.
Och motsvarande finns det destinationer där den budgeten är svårt att hålla.

Vad kostar drömresan?
Vårt bungalow i Kambodja

Fickpengar

Svårt att svara på förstås. Med fick-pengar menar vi de pengar som går åt när flygresan dit, alla hotell och mellanortstransporter är betalda, Dvs mat och aktiviteter på plats. Vi köper väldigt sällan med oss saker hem från våra resor.

I Sydostasien kan man klara sig på 300 kr/dag eller mindre om man vill. I Västeuropa och andra destinationer med liknande prisbild, t.ex. Japan och Seychellerna rör det sig mer om 500-1000 kr/dag beroende på hur man väljer att lyxa till det.

Några exempel på drömresor

Två veckor Bangkok och Kambodja över jul, inklusive tre mellanortsflyg och fyra lite dyrare övernattningar i Bangkok gick loss på 13.000 kr/person. Fickpengar 5000kr/person.
Läs om resan här.

Två veckors rundresa på Sri Lanka med privatchaufför och bil med runt på hela resan slutade på 14.000 kr/person. Fickpengar 7000kr/person.
Läs om Sri Lanka-resan här.

Zanzibar 8 heldagar på plats plus restid kostade 11.000 kr/person för flyg och hotell. Fickpengar 4500 kr/person.
Läs om våra hotell på Zanzibar här.

Jämförelser med charter och paketresor

Vår rundresa i Bangkok och Kambodja kan man förstås inte göra med charter, utan då är det samma ort som gäller. En tvåveckors resa till Thailand avresa 14 december 2017 (samma datum som vi åkte) kostar mellan 17.000 och 25.000 kr/person när vi söker nu.

En skräddarsydd paketresa liknande vår kostar 25.000 – 33.000 kr hos de svenska arrangörerna. Då ingår mycket av fickpengarna i priser men inte allt.

En charter till Sri Lanka första två veckorna i februari 2018 kostar 16.000 – 22.000 kr/person. Skräddarsydd rundresa liknande vår köpt hos svensk researrangör kostar 24.000 kr/person.

En 9-dagars charter till Zanzibar kostar från 16.000 kr och uppåt.

Vad kostar drömresan?
Zanzibar

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

Tags

13 Comments

 1. Vi håller på styr upp en bilsemester på Kreta på 16 dygn för andra året i rad, märker redan nu att budgeten blir annorlunda i år. Vi åker 1,5vecka senare och därmed mera högsäsong hos dem än vad det var förra året.
  Flyget hittade vi för oss tre t o r för drygt 10000kr, förra året 12500. Men hotellpriserna verkar ha skenat iväg…

  • gunilla yourstone

   Aha, Grekland har ju varit i en besöks-svacka några år, men de kanske märker att turisterna återvänder nu och höjer?

 2. Intressant inlägg. Min budget för resa, boende, mat och allt är ca 10 000 :-/ vecka. Tycker jag brukar kunna göra allt jag vill och orkar då. Ca 16-17′ för två veckor.

 3. Marina

  Visst är det så, orkar man leta och ”rota runt lite” så kan man få ner priserna rätt bra. Jag brukar säga att ibland tar letandet längre tid än semestern, fast det är ju lite av själva nöjet också…

  • gunilla yourstone

   Ja man måste ju tycka att det är roligt, annars är det kanske inte värt tiden. Ungefär som med bloggandet.

 4. Intressant inlägg! Det är ju (precis som du skriver) svårt att uppge ett pris då vi alla har så olika preferenser och önskemål om hur en semester ska vara 🙂
  När vi gjort rundresor, t.ex. som den till Sydafrika så har vi inspirerats av redan färdiga upplägg när vi själva byggt ihop vår resa. Det är ett sätt att hålla kostnaden nere samtidigt som man får tips på vad man bör se 🙂

  • gunilla yourstone

   Ja det blir ju vädligt ”mellan tummen och pekfingret”, men kanske ändå till hjälp för de som känner sig osäkra på vad en resa egentligen kostar. Ja vi brukar också titta på resebyråernas resor som en av flera inspirationskällor.

 5. hedersmannen

  Har hittat flyg+boende(hus) till sri lanka i fyra veckor under januari för 6000 pengar, sen får vi vad resten går lös på.

 6. Andrea

  Fyfan vilket informativt, välskrivet, intressant och bra inlägg! Superawesome! Tack skall du ha för att du/ni lägger ner tid på denna bloggen! <3

  • Gunilla Yourstone

   Tack snäll du för beröm och SÅ kul om du har nytta av inlägget. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *