I semesterorten Pomorie längs Svarta havskusten i Bulgarien har salt producerats i så mycket som 7000 år. Länge var salt en mycket dyrbar produkt, priset på salt var till och med högre än på guld!
Saltet utvinns ur Pomorie-sjön som med jämna intervall översvämmas av havsvatten och därmed är salt. Saltet produceras i grunda bassänger där vattnet får torka och saltet blir kvar. Produktion görs under sommaren när vädret är torrt och varmt.
Östeuropas enda saltmuseum
Här finns sedan 2002 ett saltmuseum, det enda i Östeuropa ska det visa sig. Vi besöker museet och får oss en föreläsning av en söt farbror om saltproduktionens historia. Men också om sjöns och lerans alla mineraler med undergörande effekter på hälsa, åldrande och hy.
– Vill vi prova ett klassiskt lerbad?
– Är Påven katolik, liksom?
Detta har jag drömt om sedan jag missade chansen vid Döda havet för 2 år sedan.
Då reste jag ensam och kände mig i sista sekunden generad för att ”spöka ut mig” i svart kladdig förruttnelse-doftande lera. Hade ju redan gjort en slät figur inför de unga stiliga badvakterna under mitt alltför salta bad i Döda havet, liksom och tänkte att det nog var dags för mig att ligga lite lågt.
Läs också: Konsten att bada i Döda havet – den ultimata förnedringen på Hilton Dead Sea Resort
Vårt lerbad
Men förstås har jag ångrat mig efteråt. ”Man ska prova allt minst en gång”, är mitt definitiva måtto.
Och idag är jag allt annat än ensam. Hela fyra blir vi som inte kan leva med tanken på att missa detta undergörande och sulfatdoftande lerbad.
Egentligen ska man själv först kräla omkring på botten av sjön och fiska upp sin egen lera i en hink. Men den late eller oförsigkomne besökaren kan också köpa sig en hink prima lera från locals som kan konsten. Vi kör gärna på alternativ nummer två.
Intvålningen kan börja
Iförda bikinis och badbyxor står vi så uppradade på stranden. Ett tjockt lager av kolsvart, kornig lera appliceras på ben, armar och mage. Jag har läst innan att bikinin kan bli förstörd om den är i ljusa färger, så jag har valt badkläder med omsorg.
Bröstkorg och ansikte ska man absolut inte smörja in, det kan tvärt om vara farligt för hälsan. Även om jag ser gott om personer på stranden med lera där också. Men de har ju inte betalt in sig för föreläsningen på saltmuseet hos den söta farbrorn och vet inte heller hur det här ska gå till?
Närkontakt med sulfat-doft
Så där. ”Ruttna-ägg-doften” ligger tung över gruppen. Så vad gör vi nu? Badar av oss antar vi. Söta farbror sa ju att mer än 25 minuter kunde vara farligt. Det också. De andra kastar sig ut. Men jag blir hejdad av en barsk kvinna. En local.
Nej man måste vänta till leran torkat! Så här, hon visar på grånad lera på sin kropp. Jag vågar inte annat än stanna kvar på land. Poserar lite för Christofers kamera. Han kom undan han, för söta farbrorn sa att hjärt- och kärlsjuka skulle inte lerbada. Men vi behövde ju ändå en fotograf.
Men mitt lager är så tjockt. Kommer väl aldrig att torka? När barska kvinnan tittar bort badar jag ändå. Skrubbar omsorgsfullt bort allt det svarta.
Men sedan får man absolut inte duscha. Lera ska verka där under huden. Framåt kvällen kommer den där sulfat-doften att tränga fram genom våra porer igen har söta farbrorn lovat. Och det vill man ju inte missa?
Läs alla våra inlägg från resan till Bulgarien här.
Missa inga inlägg, glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.
Haha, ni ser ju för härliga ut! Hoppas det gjorde verkan också. 😂
Ja men i ställer för solbränna liksom?? Förstås blev vi 10 år yngre! 😁
Detta testade vi vid Döda havet för några år sedan. De doftade ju inte så gott precis. 😅
Nej, lite som på Island. Där doftade precis allt ägg i över en vecka. 😅
Ojoj, geggigt värre! Saltmuseum har vi besökt i Kroatien också 🙂
Ja det var geggigt men roligt. 🙂
Njae. Det där lockar inte mig.
Inte? Jag älskar sånt! 😁