Vi åt verkligen fantastiskt god mat hela vår vecka i Bulgarien. Fräscht, vällagat, mycket grönsaker och med stor variation. Vi gillar matkulturen i alla länder som vi besökt i den här delen av världen, Grekland, Turkiet, Albanien, Rumänien. Och nu även Bulgarien alltså.
Detta är vad vi åt, som vi förstår är det mesta klassiker i det bulgariska köket och vi vill absolut rekommendera att prova dessa rätter om man besöker landet.
Förrätter
Sallad
I Bulgarien finns en fräsch tradition att börja alla måltider med en härlig sallad. Salladen innehåller alltid tomater, gärna gurka, lök, oliver, ost, kanske paprika och annat mumsigt. Inte så olika den grekiska salladen alltså.
Kalla såser
Inte enbart, men gärna tillsammans med sallad, bröd mm, äter man gärna någon eller några kalla röror. Det kan vara typ tzatziki eller baba ganoush. Eller den omåttligt populära Lutenitsa, som är det bulgariska svaret på Ajvar Relish.
Yoghurtsoppan Tarator
En klassisk bulgarisk förrätt är en kall yoghurtsoppa med olivolja, dill och hackade nötter. Fräscht och gott.
Friterad ost
Vid ett tillfälle övergav jag de ständiga salladerna som förrätt och provade en friterad ost istället. Syndigt gott med honung till.
Mish mash
Detta är en väldigt typisk bulgarisk rätt. Förrätt tror vi, det var i alla fall som en sådan vi fick den. Kanske kan den ätas som en lättare huvudrätt också?
Mish mash är helt enkelt äggröra tillsammans med frästa, hackade grönsaker som t.ex. lök, svamp, tomat och paprika. Se bilden nedan till väster.
Huvudrätter
Efter en eller ett par förrätter är man så redo att inta huvudmålet. Det består ofta av kött, men kan också vara vegetarisk. Vid Svarta havet är fisk och skaldjur förstås vanligt.
Bakad paprika
En klassisk bulgarisk rätt är fyllda grillade paprikor.
Köttbullar/kebab
Köttbullar, ”järpar”, eller biffar är vanliga och finns på de flesta menyer. Jag hittade även en vegetarisk variant. Och de avlånga ”järparna” kallas förstås kebab.
Häst, tunga, lammskalle och svinnacke
I Bulgarien äter man gärna häst. Vår första kväll fick vi hästkorv serverat till oss. På menyerna såg vi även oxtunga, lammskalle och svinnacke.
Musslor och räkor
Vid Svarta havet beställde vi flera gånger in musslor och räkor till huvudrätt. Lokalt fiskat förstås.
Fisk från Svarta havet
Vi blev lite förvånade, men tydligen blir fångsterna små i Svarta havet under sommarhalvåret. Mycket av den fisk som serveras då är tydligen antingen fryst eller importerad från Grekland. (vi såg även norsk fjordlax på en meny!)
En vanlig fiskrätt var dessa små helfriterade firrar.
Efterrätter
Efter varmrätt följer alltid en efterrätt i den bulgariska traditionen. Att äta tre rätter anses viktigt.
Baklava
Baklava tänker åtminstone vi på som en arabisk efterrätt, men den är även vanlig i det traditionella bulgariska köket.
Glass
Glass är förstås en vanlig efterrätt som man kan hitta överallt. Ofta restaurangens egen hemlagade.
Bakverk
Diverse bakverk, tårtor etc finns förstås att beställa som efterrätt.
Yoghurt med frukt
En lite nyttigare och lättare efterrätt som jag fick tag på och gillade var denna. Några kulor yoghurt i stället för glass och så inlagda fikon till det. Den perfekta efterrätten om ni frågar mig.
Restauranger vi besökte
Som sagt, vi har ätit hundra procent gott under denna resa. Alla dessa restauranger kan vi därför varmt rekommendera att besöka om man befinner sig i någorlunda i närheten.
Rakera Rakia bar i Sofia
Traditionell bulgarisk mat i ung hipp miljö med en liten flört till kommunist-tiden.
Pavaj i Plovdiv
Snygg trendig restaurang i Plovdivs hippsterskvarter.
Philipopilis i Plovdiv
Precis nedanför gamla stan i Plovdiv ligger denna restaurang på en innergård med stor härlig uteservering.
Restaurant Staria Sozopol
Med utsikt över havet och hamnen i mysiga staden Sozopol äter vi en god lunch här.
Neptun i Burgas
En seafood-restaurang direkt på stranden i centrala Burgas.
Restaurangen på Anastasia Island
I hela Bulgarien finns bara 3 öar. Ja det är sant. En av dessa heter Anastasia Island och hit kan man ta en båttur på 30 minuter från Burgas. Ön är kal och pytteliten, men här finns ett gammalt kloster, ett museum och en restaurang. Där åt vi en god lunch under ett skönt skuggande fikonträd. Förstås var det här jag hittade min efterrätt med yoghurt och fikon!
Ethno Burgas
Inne i Burgas centrum på gågatan ligger denna restaurang.
Staria Chinar i Varna
Nere i hamnen i Varna ligger denna restaurang med utsikt över båtarna. Här serverade man hemgjord mynta-glass med rök av kolsyre-is.
The Sea Terrace i Varna
Lägesmässigt den allra härligaste restaurangen på resan. Bästa bordet fick vi också, precis ovanför Svarta havet skummande vågor.
Shastlivetsa i Veliko Tarnovo
En vansinnigt populär restaurang i Bulgariens gamla huvudstad Veliko Tarnovo, med en underbar vy över staden och floden under i dalen. Här är det alltid slagsmål om borden, men vi knep förstås en plats.
Arbanashki Han i Arbanassi (nära Veliko Tarnovo)
Vår sista kväll äter vi på vårt hotell i byn Arbanassi. Här serverar man en traditionell bulgarisk måltid, allt hemlagat på plats och verkligen massor av rätter.
Läs också: Vackra Plovdiv är Europas äldsta stad med sina 8000 år av historia
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.
Mumsigt! Jag håller med om att det är så mycket trevligare att då äta rustik, lokal mat istf ”fine dining”. Ser också ut som att du vid några tillfällen sitter bredvid chefredaktören på Travel News?
Ja precis, det var vi fyra som åkte på denna resa, Viggo och hans fru Anna. Och Christofer och jag. 🙂
Åh, nu längtar jag ”hem” till Varna. Ni besökte jättebra ställen där – men utanför turiststråken finns också riktiga genuina pärlor!
Ja det finns säkert hur många fina restauranger som helst. Som sagt vi gillade verkligen matkulturen i Bulgarien. 😊
Och då undrar man ju helt osökt om uttrycket mischmasch kommer från den där Bulgariska rätten…
Ja antingen det, eller att de kommer ur samma ursprung….
Hejsan,
va trevligt att ni har varit rund i mitt land men det finns små fel i beskrivningarna: kebab är faktisk kebapche och tarator lagar man med vanlig olja och inte med olivolja (det är bara modern påhitt), grillad paprika e fyllda paprika och de grillas inte utan lagas i ugnen och serveras med sås.
Mishmash är inte förrätt utan maträtt och innehåller paprika, ägg, salad ost, lök , kryddor och inget annat. Panerade ost är inte panerad ost utan Kuneffa.
I Bulgarien äter vi inte babaganush eller tzatziki utan vi äter kiopolu och snövitt sallad.
Mishmash är en utryck som beskriver utseendet – rörlig 🙂 en helt bulgarisk utryck som vi använder att beskriva saker som är verkligen rörliga både i en negativ och positiv sammanhang. Samtidigt är den maträtten en av de billigaste maträtter som säkert finns från året där Bulgarien är uppfunnen. Maträtten innehåller allt som man kan odla själv hemma 🙂
Staria Chinar historia är väldigt intressant och nästa gång skulle rekommendera att ni smakar fläsklägg och fläsk öra där.
MVH