Under vår pågående vandring i Alperna har vi vandrat fram och tillbaka mellan Tyskland och Österrike flera gånger. Plötsligt bakom ett krön, eller runt ett hörn, så kommer landsgränsskylten. Inga märkvärdigheter på något sätt, båda länderna är ju förstås med i EU och landspassager kan genomföras utan några som helst krusiduller. Ibland finns inte ens någon skylt, utan man passerar utan att själv veta om det. Man rör sig så enkelt mellan länderna så att man ibland knappt vet i vilket land man befinner sig i.
– I vilket land är vi nu? Har varit en vanligt förekommande fråga oss emellan under vandringen.

Men det slår oss att detta tillstånd är rätt ovanligt ändå. Att man promenerar in i ett nytt land. Vanligen kommer man ju med flyg, eller med tåg, båt, buss eller körande i bil.
Så vi kan ju inte låta bli att börja räkna. Hur många länder har vi egentligen promenerat in i? Förutom Tyskland-Österrike nu då?
Storbritannien/Gibraltar-Spanien
Gränsen mellan Gibraltar och Spanien är det väldigt vanligt att man promenerar över. Alla de spanska bussarna vänder på spanska sida av gränsen, och så får man promenera genom gränspassagen och över Gibraltars flygfält innan man får möjlighet att kliva på en ny buss på Gibraltarsidan.

Zimbabwe-Zambia
Inget mindre än Victoriafallen skiljer de båda länderna Zimbabwe och Zambia åt. Precis nedströms från fallen finns en bro över floden och här på bron kan den som har ett visum mellan de båda länderna tämligen enkelt korsa gränsen till fots. Fram och tillbaka hur många gånger som helst, om man löst ett multi-entry-visa. Allt medan äventyrsturister hoppar bungyjump från bron i bakgrunden.


Sverige-Norge-Finland
Här hemma i Norden finns ju massor av möjligheter. Vid Treriksröset kan man snurra runt till fots mellan de tre länderna tills man blir yr i huvudet om man vill. Och längs övriga gränserna går det utmärkt att vandra över närsomhelst. Vi har själva både besökt Treriksröset och även vandrat över till Norge i jämtländska fjällen en gång. Samt att jag ett sportlov i Hemavan körde upp barnen till Norge-gränsen för att de skulle kunna hoppa fram och tillbaka över gränslinjen så många gånger de ville.
– Jag är i Sverige! Jeg er i Norge! Skrek de medan de hoppade.
Läs också: Att vandra till Treriksröset – allt du behöver veta innan

USA-Kanada
USA och Kanada verkar ju ha frostigare relationer nu för tiden, så inte vet jag om detta ändrats, men när jag besökte Niagara-fallen 1993, kunde man promenera mellan de båda länderna.
Italien-Vatikanstaten
Vatikanstaten, icke att förglömma. Här har man förstås strosat över Petersplatsen och korsat gränsen mellan Italien och Vatikanstaten till fots ett gäng gånger.

Tyskland-Frankrike
Nej inte vandrat eller promenerat, men när jag bodde i Karlsruhe i Tyskland cyklade jag över Rhen en gång och in i Alsace i Frankrike. Bara 2 mil bort.


Ja med det är väl dessa länder som vi kan komma på nu att vi promenerat rakt in i. Hur ser det ut för dig som läser?
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
För några veckor sedan tog jag mig till fots över gränsen Uzbekistan-Tadzjikistan och tänkte att promenera in i ett land är något jag aldrig gjort innan. Men efter att ha läst inlägget inser jag att jag ju promenerat in i Vatikanstaten. Det var väl storleken på landet och att det saknas gränskontroller som gjorde att jag inte tänkte på att jag korsade en landsgräns.
Åh coolt att man kunde gå över gränsen där!
Jag längtar efter fler Stan-läder! 🙂
Åå, vilken rolig fundering! Ja, några promenerande gränsövergångar kan jag skrapa ihop i minnet:
Sverige-Norge: på vägen från Åre-Storlien mot Trondheim finns en fin vandring på några kilometer till vattenfallet Brudslöjan. Man parkerar på svenska sidan och passerar gränsen nånstans längs stigen innan man kommer fram till själva vattenfallet.
Tyskland-Belgien-Nederländerna: där dessa tre länder möts finns ”Drielandenpunten”, ett berg med en stolpe där man kan gå i en cirkel runt mellan alla tre länderna. Ungefär som Treriksröset, fast mycket mindre och med en lång rad restauranger, utsiktstorn, glasshak på holländska och belgiska sidan. På den tyska sidan var det bara skog och ingen bilväg upp, de verkar inte tycka det var så märkvärdigt. Vi var där under Covid (eftersom vi bodde i Nederländerna då), och då var det tydligt att olika länder hade olika regler och förbud. Utsiktstornet på den belgiska sidan var öppet, eftersom i Belgien fick museerna hålla öppet (just den månaden i alla fall), medan alla museer i Nederländerna var stängda.
Cypern: vi parkerade på grekcypriotiska sidan och promenerade genom buffertzonen till den turkcypriotiska sidan av Nicosia. Det kändes rätt annorlunda på den turkiska sidan, lite ruffigare och mer ”exotiskt”.
Åh kan man gå över på Cypern. En gång i tiden minns jag att det var superspänt runt den gränsen.
Kul med ”treriksröset” där. Kanske är det olika för att Nederländerna bara har 2 grannar och ett ”treriksröse”? Tyskland är ju så stort och har massor av grannar och bör väl därmed ha ett helt gäng såna platser?
Det beror väl lite på hur man tolkar det. När vi åkte buss mellan Vietnam och Kambodja så fick vi hoppa av bussen och promenera in i passkontrollen och sen promenera in i Kambodja för att sen hoppa på bussen igen. Det räknas ju teoretiskt att man promenerat ju 😀 .
En annan är i Masai Mara i Kenya, där stannade vi vid gränsen till Tanzania och kunde gå fram och tillbaka. Det tyckte vår mobiloperatör var roligt då vi fick sms om att vi nu befann oss i Tanzania, sen fick vi nytt sms om att vi befann oss i Kenya. Tror vi fick 3-4 såna sms under den tiden 😂
Just det. Nu minns jag att vi också stannade med en buss mellan Kenya och Tanzania och gjorde någon procedur till fots. 🙂