Fakta om Filippinerna

 

Filippinerna är ett ganska främmande och exotiskt land ännu för oss svenskar. På jobbet, inför och efter resan, har det varit många bud på vart det var jag skulle eller hade varit.

– …Fiji…?

– Var det Malaysia du var till?

Och så vidare. Själv har jag haft span på Filippinerna länge och känner mig därmed mer påläst. Som ett av få kristna länder i Asien sticker Filippinerna ut lite kulturellt och jag var nyfiken på hur Filippinsk kultur ser ut och hur människorna är och tänker. Nu efter ett antal dagar på plats och ett helt gäng förträffliga guider har jag fått veta massor av intressanta fakta.

1. Drömmen om Påven

Ja vi börjar väl där, med religionen. Filippinerna och Östtimor är faktiskt det två enda länderna i Asien där kristendomen är i majoritet. Filippinerna är katolskt och kyrkan har en mycket stark position i samhället och i det dagliga livet. Det finns många vackra gamla kyrkor kvar sedan den spanska kolonialtiden. Varav vi besökte två. Om 500 dagar firar man 500 år som kristet land och hoppas på besök av Påven lagom till jubileet.

fakta om Filippinerna

2. Världens första världsomseglare var en filippinsk slav

En gång i tiden delade världserövrarna Spanien och Portugal upp världen emellan sig för att slippa bråk om alla gobitarna till landområden där ute i världen. Spanien hade fritt fram att ta allt västerut (Sydamerika) och Portugal allt söderut (Afrika) och österut (Asien). Praktiskt och lättarbetat.

Men hur blev då Filippinerna spanskt? Jo, världsomseglaren Magellan, som egentligen var portugis, bytte nationalitet och lojalitet, för att spanjorerna trodde på hans tes att jorden var rund och inte platt och lät honom segla västerut med 5 skepp från Sydamerika för att testa sin idé. På grund av väderfenomenet El Nino, som av en slump uppträdde just som Magellans skepp seglade ut, var havet relativt stilla och det var just då möjligt att korsa den väldiga oceanen, som Magellan mycket riktigt också döpte till Stilla havet (Mar Pacifico).

Spanjorerna kom alltså från det hållet och Filippinerna blev alltså för dem en förlängning av Sydamerika.

Filippinerna blev Magellans eget Waterloo, då han sköts av två pilar på ön Macatan utanför Cebu av en okänd krigare från stammen Lapu-lapu. Och den förste i världen någonsin att segla jorden runt och återvända till sin hemort igen, var i stället den filippinska slaven Enrique de Malaca. Så det så.

Filippinerna förblev spanskt i 333 år innan landet såldes till USA 1898 för 20 miljoner dollar. Ett paketpris tillsammans med Kuba och Puerto Rico. Efter andra världskriget blev Filippinerna självständigt.

fakta om Filippinerna
Magellans kors. Där han en gång satte ner det i marken.

3. Gratis kondomer

Filippinerna har 104 miljoner innevånare och är därmed världens 13:e mest folkrika land. På grund av katolicismen är abort förbjudet och filippinarna föder många barn. Befolkningsökningen ligger därför på 2% per år. Filippinerna har en mycket ung befolkning med en medelålder på 25 år. Regeringen vill nu dämpa befolkningsökningen genom sexualundervisning i skolan och gratis preventivmedel.

4. 170 språk

På Filippinerna pratas det hela 170 olika språk eller dialekter som skiljer sig ganska mycket från varandra. Egentligen finns ett eget alfabet för det filippinska språket också, men det börjar nu falla i glömska. Spanskan har också fallit bort lite, men många av orden i dagens filippinska är hämtade från spanskan. Engelska är också ett officiellt språk och alla filippinare lär sig engelska tidigt i skolan, vilket gör att befolkningen blir attraktiv arbetskraft världen över. Arbetskraft är idag Filippinernas största exportvara och man är kända för att vara utbildade, duktiga på språk, hårt arbetande och alltid mycket vänliga. 14 miljoner filippinare jobbar idag utomlands. Lika många som bor i huvudstaden Manila.

fakta om Filippinerna
Språket är en fusion mellan filippinskt och spanskt. Precis som detta vackra hus i Cebu från 1800-talet

5. Den vanligaste turisten

Turismen i Filippinerna är på många håll ännu i sin linda. De tre vanligaste turistnationaliteterna är idag Sydkorea, Kina och Japan.

6. Karaoke for president

Typ alla filippinare är musikaliska. Det spelar och sjungs i de flesta sammanhang och gärna spontant. Vår guide i Cebu tvekar till exempel inte att spontant ta ton i bussen. Och när vi anländer till Manila klockan ett på natten står ett kör och river av julsånger vid bagagebandet. Det sägs att för en fattig filippinsk familj är det viktigare att äga en karaoke än ett kylskåp. Julsångarna börjar man förstås med redan i september.

7. Bor det svenskar på öarna i söder?

Hur är då filippinarna till kynnet liksom? Jo som det sägs, så är de i norr hårt arbetande och strävsamma. De som bor runt Manila lite latare och happy-go-lucky. I söder på öarna har man en dialekt som gör att det låter som man sjunger och så är man lite mer reserverad och tillbakadragen. Precis som svenskar alltså?

8. McDonalds rip-off

När McDonalds anlände till Filippinerna för att etablera sig i vanlig ordning möttes man av en överraskning. För på Filippinerna möttes av man JollyBee, en väletablerade lokal kedja med menyer som var en total kopia av McDonalds. JollyBee finns fortfarande kvar och är större än McDonalds.

9. Manilas borgmästare modellar jeans

Runt om i Filippinerna kan man se stora reklamaffischer för ett känt lokalt jeansmärke. Modellen är en stilig man i 40-års åldern. Detta är Manilas borgmästare som skrivit kontrakt med jeansmärket och nu är deras främsta modell. Oseriöst, tänker man ju först, men borgmästaren har gett bort det mesta av inkomsterna till Manilas sjukhus.

10. Till ära av en spansk kung

Varför heter då landet just Filippinerna? Jo det är spanska och betyder till ära av Kung Filip, det vill säga Kung Filip II av Spanien.

11. Amerikanska jeepar ryggraden i kollektivtrafiken

Jeepney är en enkel busstyp som används i kollektivtrafiken på Filippinerna. Ursprunget är en förlängd så kallad Willys Jeep, ett militärfordon som amerikanerna lämnade efter sig i landet vid andra världskrigets slut. Jeepneysarna dekoreras gärna med motivlack och ingen jeepneys är förmodligen den andra lik. Dessa fordon ses överallt i bl.a. Manillas och Cebus trafikmyller. De är dock svåra att använda för turister eftersom det är svårt att veta vilken jeepney som går vart, inga bussnummer finns. Taxan beror av antal kilometer man åker med och pengarna för resan skickas framåt i bussen till chauffören av de andra passagerarna.

fakta om Filippinerna

Läs alla våra inlägg om Filippinerna här.

Vill du läsa mer om våra resor? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

9 Comments

 1. Tack för intressant blogg. Kan ändå tycka att det vore på sin plats att nämna något om Filippinernas president Och jag undrar om inte han och borgmästaren har ngt samröre?

  • Gunilla Yourstone

   Våra guider pratade aldrig om presidenten, så där har jag ingen info att komma med. Har du något som du skulle vilja förmedla?

 2. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Rodrigo_Duterte
  https://svenska.yle.fi/artikel/2019/07/08/amnesty-kraver-att-filippinernas-president-avblaser-kriget-mot-droger

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/RxGpzO/presidentens-order-skjut-kvinnor-i-vaginan

  Här kan man läsa på, men det är bara att göra en enkel sökning. Han jämförs med Trump och man är rädd att han kommer att tillskansa sig mer makt. Har gjort en hel del minst sagt kontroversiella uttalanden. En enkel googling säger mycket.

 3. ja media vinklar ju sällan info .. så det kan man ju säkert tro på

 4. Har själv bott på Filippinerna under 3år och bedrivit hjälparbete där
  älskar det landet.

 5. Hej tack så mycket på en fantastiskt kommentär med i filipinerna. Jag uppskattar bäst!Jag är filipinska och bor i sverige nu.😘

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *