Min attityd mot Kiev när jag anländer till staden är lätt avvaktande ändå. Det måste jag ändå erkänna. Grundligt förkyld som jag är, en illavarslande väderprognos och ensam till på köpet, utan Christofer som borde ha varit med. Om allt varit som det skulle. Och så Östeuropa. Som jag alltid är lite klädsamt misstänksam emot. För kan de verkligen laga mat? Och finns det något bortom Sovjetarkitekturen? Och vad finns det egentligen att se och göra i Kiev?

Kiev överraskar mig. Blir till en spirande förälskelse. I solskenet som inte skulle hända. Detta rekommenderar jag att man ser och gör under sin vistelse i Kiev.

Petjerskaklostret

Kievs största sevärdhet är klosterkomplexet Petjerska. Ett område fullt av katedraler, klocktorn, grottor och till och med en restaurang och någon liten turistshop finns på området. Här fördriver man några timmar. Klättrar upp i Lavras stora klocktorn, besöker kyrkorna. Jag är här under palmsöndagen och får njuta av massor av kyrkobesökare, präster som välsignar köande församlingsmedlemmar med vigvatten osv.

se och göra i Kiev
se och göra i Kiev

Dagsutflykt till Tjernobyl

Inte i Kiev utan två timmar bort med buss, men ett måste om man befinner sig i stan. En utflykt till Tjernobyl måste boks i god tid innan, dina personuppgifter ska kontrolleras och du ska befinnas lämplig att besöka detta välbevakade område först.

En av de absolut mäktigaste upplevelserna 2019 blev Tjernobyl för mig och den sanna historien om olyckan, som jag aldrig hört innan, fick håret att resa sig på mina armar.

Läs alla inlägg om Tjernobyl här.St Sofiakatedralen

St Sofiakatedralen är en maffig katedral mitt i gamla Kiev. Den ligger innanför murar och kan därför bara besökas under öppettiderna. Jag var här två gånger. Först ganska tidigt på morgonen och möttes av stängda portar och sedan en gång till vid 6-tiden på kvällen. Då gick det bättre att komma in och få se.

se och göra i Kiev

se och göra i Kiev

Mikaleskyrkan

Mikalelskyrkan ligger rakt fram från St Sofiakatedralen räknat. Endast en lång allé emellan. Så dessa två vackra kyrkor besöker man förstås samtidigt. En vacker byggnad och en fin utsiktsplats bakom kyrkan.

se och göra i Kiev se och göra i Kiev

Khreshchatyk

Khreshchatyk är en riktigt härlig tvättäkta Stalin-gata. Om man inte får öststatskänsla här, så finns det faktiskt risk att man aldrig får det. ”Neo-classical style of post-war Stalinist architecture” förkunnar Wikipedia, som är mer arkitektoniskt bevandrad än jag. Ett måste i alla fall att vandra denna 1,2 kilometer långa gata och känna vindarna från en era, som tack och lov, passerat.

Frihetsmonumentet

Frihetsmonumentet syns på långt håll, mest troligt redan från din flygtaxi. Åtminstone en solig dag är det riktigt trevligt att promenera hit, gärna direkt efter Petjerskaklostret, som ligger bredvid. Krigsnostalgi, stridvagnar och solgass i en trevlig park med utsikt över floden.

se och göra i Kiev

Gå på restaurang

I Kiev är det billigt att äta och dricka. Man ska verkligen passa på att äta, prova, botanisera och beställa in. Det var väl i så fall den stora nackdelen mad att åka ensam som jag nu gjorde, att lusten att utforska restauranger minskar radikalt. Inte läge att beställa bord på någon restaurang på andra sidan stan, utan som ensam-resenär äter jag runt hörnet där jag bor. Inte så tokigt det heller, jag arbetar av både det georgiska köket och det kremlska.

Mikrominiatyrmuseet Mykola Syadristy

Detta museum blev jag själv tipsad om, men rationaliserade bort, eftersom jag bara hade en dag till mitt och Kievs förfogande. Ryktet säger det är intressant och trevligt.

Operan

Operan som ligger i Gamla Kiev, är en vacker byggnad att promenera förbi. Vill man kan man även gå på en operaföreställning. Och beställa rysk champagne i pausen. Hade jag gjort om jag inte rest hit ensam.

Självständighetstorget

I ena änden av Khreshchatyk ligger Självständighetstorget som en avslutande orgie i Sovjetarktitektur. Sen är du igenom och kan med gott samvete ägna dig åt de för-sovjetiska delarna av staden i Gamla Kiev i stället.

se och göra i Kiev

Golden Gate

En söt liten sevärdhet om du ändå är i krokarna är Golden Gate, som en gång var porten till Kiev.

se och göra i Kiev

Vill du ha fler tips till saker att se och göra i Kiev och andra städer? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

4 Comments

 1. Åh vilken härlig guide! Blev sugen på att åka till Kiev igen 🙂 Spana gärna in mina Kiev-tips här: https://www.travelbug.se/europa/weekend-i-kiev-tips

 2. Per Johansson

  Trevligt att läsa om Kiev här! Jag var där, i Ukraina, i tre veckor för 16 år sedan, en
  vecka i Kiev, en i Odessa och en i Jalta, då var Krim ännu ukrainskt territorium.

  Odessa var inte så kul, det övriga fint.

  Kiev har mycket fint att upptäcka och uppleva så som du skriver.
  St Sofia är mycket intressant med sin anknytning till Sveriges historia
  genom att Jaroslav den Vise med maka vilar där. Hon var ju svenska, Ingegerd,
  dotter till Olof Skötkonung, sedermera helgonförklarad av den rysk-ortodoxa kyrkan
  och vördad som den Heliga Anna av Novgorod. Man känner historiens vingar
  och att svenska vikingar var där tidigt………

  Jag börjar längta tillbaka till Kiev igen, maten var god, minns jag, och det
  var billigt.

  Tack för din berättelse!

  • Gunilla Yourstone

   Åh visste inte om den svenska kopplingen. Kiev är en mycket trevlig stad! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *