Jag och mina två vuxna barn har startat en tradition att varje år resa någonstans tillsammans. Resmålet kan gärna vara inom Sverige, det gör bara saken enklare att genomföra. Fokus på resan ligger på att umgås och njuta tillsammans.

Förra året besökte vi Uppsala, som är min dotters nya hemstad, samt Stockholm. I år blev det ett dygn bara vi tre i Örebro, följt av att besök hos min syster, inklusive trandansen på Hornborgarsjön.

göra i Örebro

1. Restaurang Amano vid Stallbacken

Vi anländer till Örebro från varsitt håll strax efter 7 på kvällen. Det första som händer oss i Örebro blir därför en gemensam middag. Vi har efter tips från er läsare bokat bord på restaurang Amano på Stallbacken.

göra i Örebro

Vi tar in en 4-rätters meny som egentligen är en 5-rätters. För innan den beställda menyn kommer en soppa, med bröd och några olika röror in. Sedan gorgonzola-fyllda tortellini till förrätt följt av oxfilé till varmrätt. Så är det dags för ”kvällens smakbrytare”, som visar sig vara äppelskum. Innan efterrätten kommer in.

Vi gillar maten här, får en trevlig kväll och är glada att vi bokade just här.

2. Örebro slott

Örebros mesta landmärke är ju helt klart slottet. Ett av Sveriges snyggaste och maffigast belägna. Här har en hel del historia utspelat sig. Engelbrekt Engelbrektsson har bott här, liksom Karl IX. Och faktiskt även Lasse-Maja, som dock fick nöja sig med en inkvartering i fängelsehålorna. Det var också hit Jean Baptiste Bernadotte begav sig för att krönas till kung Karl XIV Johan i rikssalen strax intill slottet.

göra i Örebro
Örebro slott

Förstås är det hit vi beger oss allra först efter en god natts sömn.
Vi kollar in slottet både på in- och utsidan. Helt klart är det utsidan som är mest sevärd. Invändigt visas bara översta våningen och den är rätt tömd på originalinredning. Istället visas olika aktuella utställningar. När vi besöker slottet finns Skellefteå-konstnären Lisalove Bäckmans fantasieggande självporträtt att beskåda.

3. Promenera längs Svartån

Svartån rinner rakt igenom Örebro och omringar slottet. En promenad österut härifrån längs ån är väldigt trevligt i vårsolen. Vi kollar in de vackra husen och trädgårdarna på motstående sida av ån, njuter av buskar och träd som börjar knoppas och hälsar på en och annan and.

göra i Örebro

4. Stadsparken

Efter någon kilometer längs Svartån hamnar vi i Stadsparken. Här kan vi förstås inte motstå att svänga in och kolla in parken lite mer ingående. Så här i april är odlingarna i sin linda. Det mest har någon månad minst innan det kommer upp och blommar. Men magnolia-träden står i blom med vita och rosa blommor. Mycket vackert.

göra i Örebro

5. Wadköping

Wadköping är Örebros kända friluftsmuseum. Hit har man flyttat äldre bebyggelse från andra delar av staden så att det bildar ett sammanhängande stadskvarter. Här finns charmiga butiker, t.ex. en gammaldags handelsbod, caféer och flera muséer. Bland annat ett om författaren Hjalmar Bergman, vars kända bok Markurells i Wadköping fått ge namn till friluftsmuseet.

göra i Örebro
göra i Örebro
göra i Örebro

Vi strosar runt ett bra tag här. Alva och jag väljer att släppa loss shopping-ådran och fyller kassarna med servetter, teer, glasunderlägg, och i mitt fall även en kaffeburk.
Vi avslutar med en lunch på en uteservering.

6. Kajsa Varg-utställning

Cajsa Warg måste väl ändå nämnas separat?
Vi måste direkt erkänna vår okunnighet, men innan denna dag och denna timme har vi ju ingen aning om att Cajsa Warg var bördig från Örebro. Visste vi ens riktigt vem Cajsa Warg var? Egentligen liksom? Mer än det där berömda uttrycket förstås. ”Man tager vad man haver.” Följt av; ”Sa Cajsa Warg.” Som man sagt 100-tals gånger för sig själv där hemma köket när man kollijoxat ihop en eller annan maträtt på en höft. För ett ens mamma alltid sa så.

Cajsa Wargs hus

Men här i Wadköping finns Cajsas födelsehus med en utställning om Cajsa. Född 1703 och mångårig hushållerska i rika Stockholmsfamiljer. 1755 gav hon ut  sin kokbok ”Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentimber”, som blev en enorm succé. För att den var den första svenska kokboken där alla klassiska husmans recept kom på pränt liksom. Med måttangivelser och allt.

göra i Örebro

Det känns väl inte jättetroligt att folk i någon större utsträckning använder hennes kokbok än idag. Men hennes renommé lever definitivt vidare.
Samt förstås frasen ”Man tager vad man haver.” Som Cajsa Warg själv tydligen inte ens har yttrat, får vi veta på museet.

göra i Örebro
Typiskt rikemansskafferi på 1700-talet

7. Olaus Petri-kyrkan

Nu känner vi oss redo att promenera norrut i riktning mot Örebros berömda vattentorn Svampen. En 30 minuters promenad från slottet. Längs vägen springer vi på en imponerande kyrka, Olaus Petri-kyrkan, som vi stannar till och beundrar en stund.

göra i Örebro

8. Solsystemet i Örebroformat

Här precis utanför kyrkan hittar vi något jättespännande, nämligen planeten Uranus. Vad är nu detta?
Det visar sig att det i Örebro finns ett skalenligt solsystem utplacerat runt om i staden. Solen själv finns placerad på Olof Palmes torg i Örebros södra del. Och här vid Olaus Petri-kyrkan hittar man alltså Uranus.
Neptunus finns sedan upp på Svampen. Hade man mer tid vore det en rätt kul grej att söka upp och kolla in alla planeterna.

Solen
Uranus

9. Svampen

Så står han äntligen där. En av Örebros celebriteter. Det 58 meter höga vattentornet, utan tvekan Sveriges mest kända. 56-58 byggdes han och har genom åren hunnit med att ha fått besök av sammanlagt 9 miljoner människor. Varför är då just svampen så känd, varje stad har väl ett vattentorn?

göra i Örebro

Dels för att konstruktionen då, på 50-talet var unik och även formen, en svamp, var på denna tid oprövad mark vad gäller vattentorn. Och dels för att just Svampen har en restaurang plus ett utsiktsdäck högst upp. Det finns något att besöka alltså.
2008 utsågs dessutom Svampen av tidningen Betongs läsare till ett av Sveriges sju underverk i betong. Bara en sån sak.

Vi vill inte vara sämre än de 9 miljonerna, och tar hissen upp. Kollar in utsikten över Örebro och beställer in varsin Aperol i solgasset. En perfekt avslutning på vårt Örebrodygn, för sen blir det dags att hasta till tåget.

göra i Örebro

10. Bo bra på Hotel Borgen

I Örebro bor man bra på klassiska Hotel Borgen. Huset som med sina torn liknar en borg, inrymde först Örebro Sparbank med privatbostad till bankkamreren på den övre våningen. Denna bankkamrer var under slutet av 1800-talet Hjalmar Bergman far, varför detta även var Hjalmars bostad under hans uppväxt.

Från 1934 till 2013 rymde byggnaden huvudkontor för lokaltidningen Nerikes Allehanda, och kallades då i folkmun Allehanda-borgen. 2014 flyttade tidningen ut och Borgen blev Hotel Borgen.

Med lite tur kan man få sig ett tornrum för natten.

Läs också: Klassiska Elsa Andersons konditori – och gruvstaden Norberg

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Tags

6 Comments

  1. Doris Fröberg

    Intressant att läsa vad du skriver om ”min” stad. När du fotograferade den fina bron som går över Svartån vid slottet syns i bakgrunden ett vitt hus. Det är en av de äldre byggnaderna i centrala Örebro. Det har tidigare bland annat varit tukthus(kvinnofängelse). I min barndom på 1970talet ville min mamma gärna gå dit när vi besökte staden. Där huserade hemslöjdens butik i bottenvåningen. Inser att jag skulle valt helt andra saker att besöka om någon frågat mig vad man gör ett dygn i Örebro men det är en helt annan historia.

    • Gunilla Yourstone

      Intressant att få historien bakom olika byggnader. Tack.
      Vi var mycket nöjda med vårt besök. 😊

  2. Madeleine

    Om ni gillar gamla Vasaborgar borde ni verkligen besöka Kalmar slott! Fantastiskt både på insidan och utsidan. Extra magiskt under julmarknaden i nov-dec varje år 😊

    • Gunilla Yourstone

      Ja! Jag besökte Kalmar slott som barn och minns fortfarande hur mycket jag älskande det slottet.
      Återvände under pandemin men då var det tyvärr stängt invändigt.
      Kalmar står högt upp på min och barnens lista över kommande städer. Så det blir nog endera året. 😊

  3. Carina

    Härligt att läsa. Och planeterna, ja tog ni er till Solen via Storgatan/Drottninggatan har ni passerat dem alla. Vid Karl XIV Johan-statyn finns också en historisk tidslinje över vad som hänt i stora drag sedan 1810.
    Tack för härlig läsning och fina bilder!

    • Gunilla Yourstone

      Ja det finns förstås mer att se, detta var bara en kort glimt. vi får återkomma. 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *