Lite lösa funderingar från mig så här i en mörk corona-vinter.

Norrskensfeber i Sverige

I helgen drabbades Sverige av norrskensfeber big time. Norrsken syns ju vanligen bara i norra Norrland, men i fredags kväll var det tydligen stora vackra norrsken ner över stora delar av Sverige.

Det fick mig att fundera en sväng över egen hemmablindhet. För här i Umeå där jag bor kommer norrskenen och går. Det är inte så att vi ser dem jämt men det är heller inget jätteovanlighet.

Man vet att de kommer då och då. Och därför blir man blasé. Tittar ut genom fönstret, hajar till om det är stort. Kanske går ut på balkongen eller på gatan, ropar på barnen. Ägnar norrskenet några minuter av sitt liv innan det är läggdags.
Tyvärr så kommer de ju sent på kvällen eller på natten. Och jag gillar att sova, så det är definitivt en försvårande faktor. Ska man offra den åtråvärda nattsömnen för att passa ett norrsken som kanske, eventuellt kommer?

Medan faktum är att detta är något väldigt unikt som vi har ”utanför dörren” här och andra människor betalar tiotusentals kronor för att komma hit till Norden och kanske, kanske få se.

Jag tänker att vi borde ”göra” mer av det faktum att vi bor här uppe. Hålla koll på norrskensprognoserna, åka ut till någon öppen plats med fri sikt och utan störande ljus. Några gånger per vinter i alla fall? Vi borde helt enkelt prioritera upp norrskenet i våra liv.

Spanska med Duo Lingo

Jag har länge velat lära mig spanska. Gjorde ett halvhjärtat försök att börja för 3 år sedan. Men det var nog för mycket i mitt liv då. Efter stroken och allt.

Men nu blev det äntligen av. Först började Alva med Duo Lingo för att lära sig tyska. Hon har läst spanska i skolan, men vill nu åka till Berlin efter gymnasiet. Sedan, på jul, berättade min syster att hon också kör Duo Lingo fast spanska.

Så jag blev inspirerad och startade jag också. Har 26 dagars streak nu och känner att jag har lyckats etablera en ny daglig vana med spanskan. Kan säga saker som:

– Dónde está mi maleta?
och
– Buenas dias, mucho gusto!

Det blir ju perfekt till Caminon i höst. Om vi kommer iväg på den. (ja men förutom den lilla detaljen att jag hoppas att jag alltid vet var min väska är och inte behöver fråga efter den)

Städa ut källaren

Ja, vi vet att alla andra städade ur sina förråd redan första Corona-våren. Men vi har vårt kvar. Så nu pågår ett jätteprojekt att få ordning i källaren.

2017 sålde Christofer sitt parhus och flyttade in här hos mig. Han rensade och kastad duktigt och gav bort mycket till sina barn som båda samtidigt flyttade hemifrån och skulle starta sina egna hushåll. Men någonstans på slutet stumnade han helt enkelt och det blev lite för många lådor som bara drogs ihop i hast och sen stoppades ner i mina källarförråd.

Sedan dess har vi lidit av att förråden är för fulla och utan struktur. Man tänker ofta att det eller det, det har vi ju, fast var och hur hittar man igen det där längst bak i förrådet?

Men nu så, nu har vi gett oss på utmaningen, att städa bort och kasta.

7 Comments

 1. Lycka till på Camino. Jag och min man vandrade de 80 milen i september 2016, en härlig upplevelse med många möten och upplevelser.

  • Gunilla Yourstone

   Tack! 🙂
   Vi tänker just nu att vi ska gå Norte och inte hela utan sy mycket som jag kan få ledigt från jobbet. 😅

  • Anders

   Hej!
   Nyfiken på Caminon.
   Vilken gick ni?
   Hur många mil o vad tog det i tid?
   Bra tid på året i september?
   Hur ansträngande är det ? Kräver det att man är vältränad?
   Tacksam för lite tips o råd.
   Mvh
   Anders Persson

 2. Det är kul att rådbråka ”gammhjärnan” med spanska. Lycka till.
  Jag läste lite på gymnasienivå för 45 år sedan och tog upp det igen 2019. Går (till och från pga pandemin) på Folkuniversitetet i Umeå. De har nybörjarkurser i olika nivåer och bra lärare. Är just nu i Spanien i 2 månader, så det är lite mer IRL. Om dom nu inte pratade så nedrans fort… 😂

  • Gunilla Yourstone

   Ja jag trodde faktiskt att jag skulle ha svårare att lära. Kanske beror på att appen är så enormt pedagogisk? 🙂
   Underbart med long stay i Spanien! 🙂

 3. 1. Norrsken är något av det jag saknar från tiden i Luleå. På den tiden fanns det inga appar, så varje norrsken blev en glad överraskning. I Björkliden har vi sett fina norrsken något år. Tyvärr hade jag inte med mig systemkameran den gången. Norrskenen som har synts här nere nu har vi missat, men en strimma vid horisonten i norr. Jag vet inte om det är något att köra ut ur stan mitt i natten för…
  2. Duo Lingo. Jag har dragit igång flera språkkurser. Både tyska och spanska. Bland annat. Men det är bara italienskan jag håller i och håller ut med. Över två år av dagar i rad nu (men jag har fuskat några gånger).
  3. Städa ut källaren har vi fortfarande inte påbörjat. Bara pratat om. Men min sambo fick ett ryck förra våren och städade ut ungefär hälften av garderoberna. Alltid något.

  • Gunilla Yourstone

   De nya modellerna av mobilkameror är faktisk riktigt skickliga i att fånga norrsken. Det är bra eftersom det oftast är den man har med sig.
   Skönt att det är fler som inte hunnit med att Corona-röja än. 😅

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *