Den senaste tiden har vi sålt ett gäng grejer på Marketplace. Och direkt förstås dyker ett scam upp. Någon som vill köpa varan. Men inte är i stan själv. Och vill skicka ett bud som betalar kontant och tar med sig varan. Om man accepterar kommer (tydligen, har ju inte testat själv) nya meddelanden där man plötsligt ska betala en mindre avgift av något slag för att affären ska kunna bli av. Betallänken som personen skickar stjäl dina kontouppgifter och sedan töms ditt konto. Typ så.

Samtidigt hör jag om någon bekants bekant. Som blivit utsatt för att någon tagit ett lån i hens namn. Som hen blir betalningsskyldig till. Läskigt ju! Men hur gör man för att skydda sig från att någon annan tar ett lån i sitt namn.

4  tips kommer här.

Spärra adressändring via blankett

Genom att ändra din adress kan en obehörig person sedan göra allt möjligt i ditt namn, få tag på kontouppgifter, säkerhetskoder mm. På adressändring.se kan man aktivera ett adresslås som gör att man bara kan adressändra, eftersända eller lagra din post om man loggar in med BankID. Inte via pappersblanketter.

Spärra ombudsregistrering via blankett

Hos Skatteverket kan man spärra möjligheten att någon görs till ditt ombud via blankett. Ombud kan med spärren bara registreras med BankID.

Digital brevlåda

Med en digital brevlåda slipper du(eller minskar) mängden papperspost med känsligt information och personuppgifter. Via din digitala brevlåda kan du dessutom få information om en adressändring eller en kreditupplysning och kan agera i tid.

Skydda ditt bankID

Använd aldrig BankID på uppmaning av någon okänd person via telefon eller internet (eller för all del IRL), även om personen uppger sig vara från ett företag där du är kund. Använd en helt unik kod på BankID som du inte har någon annanstans.

Aktivera notifiering om någon hämtar ett nytt BankID i ditt namn via BankID-appen.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

 1. Första exemplet med att få betalt kontant men tvingas betala en avgift råkade en närstående ut för. Det är lätt hänt, allra helst om man inte är van internetanvändare.

  Tvåstegsverifiering på sina digitala konton är också en bra start följt av unika och starka lösenord för varje tjänst. Och givetvis en lösenordshanterare som håller koll på inloggningsuppgifterna. Vill också slå ett slag för VPN-tjänster på sin mobil eller dator. Jag blir mörkrädd när folk tipsar om att ansluta till öppna trådlösa nätverk utan att samtidigt heads-up:a om riskerna med det. Finns både gratis VPN-tjänster och betalvarianter. Prenumererar man på Google Drive så ingår deras VPN.

  • Gunilla Yourstone

   Oj vad tråkigt att någon närstående råkat ut för detta!
   Lösenord och sånt har vi skrivit om tidigare i ett inlägg. Mycket viktigt.

 2. Marianne

  Tack för bra tips

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *