Våra drömlistor går alltid överstyr, för vi vill ju resa överallt!
Men kanske drömmer vi lite extra om just de platser som vi faktiskt inte kan åka till.
Några platser som just nu är omöjliga att realisera eftersom de är så pass farliga att UD utfärdat avrådan är dessa. Tragiskt framför allt för de människor som bor på dessa platser och är tvungna att utstå oroligheter och krig. Naturligtvis. Men också lite tråkigt för oss som längtar.

Socotra

platser vi drömmer om att besöka

Socotra tillhör Jemen och är en ö som ligger vid inloppet till Röda havet. Bilderna från denna lilla ön är nog för att trigga alla våra resenerver samtidigt. Vilken unik, fantastisk natur!

Egentligen vet vi inte om kriget mellan Jemen och Saudiarabien som pågår för fullt på fastlandet egentligen har nått hit ut, men så länge UD avråder från alla resor till Jemen gäller ju inga reseförsäkringar.

Dessutom är flygen från Dubai inställda, så det enda sättet att ta sig till ön är via Jemens huvudstad. Båt känns inte heller superlockande med tanke på alla de pirater som härjar i området.

Van Turkiet

platser vi drömmer om att besöka

Sedan vi besökte Turkiet för några år sedan, har vi längtat tillbaka. Vi drömmer om en roadtrip i östra Turkiet och över gränsen till Armenien. Van-sjön och berget Ararat. Fantastisk natur som det ser ut på bilderna. Men hit avråder numera UD från icke-nödvändiga resor. Bara att avvakta och fortsätta drömma.

Mali

platser vi drömmer om att besöka

Vi skulle så gärna vilja åka till Mali och vandra mellan byarna i Dogon. Otroligt charmiga byar med hus av lera och bostäder insprängda i berget. Samt förstås den grymt häftiga lerstaden i Timbuktu. Men tyvärr, ett segdraget krig har satt punkt för turismen i Mali på obestämd framtid.

Angels falls Venezuela

platser vi drömmer om att besöka

Det här är verkligen en dröm, men Venezuela klassas just nu av UD som ett av världens farligaste länder. Rapporter från resenärer säger att det i vissa delar är svårt att få tag på livsmedel och förnödenheter. Nä, vi vågar helt enkelt inte, det får nog stabilisera sig lite först.

Kashmir – vågar man?

platser vi drömmer om att besöka

Kashmir i norra Indien har ju länge varit en oroshärd. Men ser ut att vara förödande vackert. UD avråder, men med undantag för området Ladakh, så vi får se, kanske, kanske kan vi våga oss på en resa dit?

platser vi drömmer om att besöka

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

12 Comments

 1. Min indiska kollega sa just under gårdagens lunch att Kashmir är ett av de ”måsten” hon har kvar i sitt hemland och det verkade ha bättrat sig en del.
  Trakterna av Van har jag också en bekant från som återvänder till familjen ibland och det låter fantastiskt vackert.

  • gunilla yourstone

   Ja jag tror ärligt talat att det är ”resbart” i Kashmir. Vore kul att åka dit.

 2. Krig och elände, jag blir så sorgsen och arg på samma gång – tänk att människan inte har kommit längre än så här! Tur att de vackra bilderna får mig att känna hopp ändå.

  • gunilla yourstone

   Ja vi borde verkligen hålla sams och försöka rädda planeten i stället!

 3. Kashmir besökte jag under 1 månad sommaren 1997.
  UD avrådde….hm jag åkte ändå p.g.a. vissa omständigheter, skulle bl.a. på ett bröllop.
  En upplevelse utöver det vanliga.
  Srinagar med Dal Lake så vackert.
  Var även upp i bergen, till Pahalgam.
  Det var lite oroligt, skottlossning hördes ibland kvällstid (gick aldrig ut på kvällen ), militär överallt, checkpoints m.m.
  Detta låter ju inte så bra när jag ser det i skrift.
  Nej inget att rekommendera att åka när UD avråder.
  Titti

  • gunilla yourstone

   Skottlossning, det låter inte alls bra. Nä, när UD avråder skulle jag inte våga åka.

 4. Ja dessa platser finns även på min lista men får nog vänta ett tag…

 5. Marina

  Låt oss hålla tummarna för att dessa andlöst vackra platser kommer att finnas kvar i samma skick när människan härjat klart!

  • gunilla yourstone

   Ja det är ju tyvärr inte alla fina miljöer och kulturarv som finns kvar när krigen rasat klart. Se bara på Syrien.

 6. Jennie

  Hej! Hittade er blogg när jag sökte på ”socotra”. Det finns inte så mkt info om svenskar som varit på ön och jag är sugen på att resa dit. Hur ställer ni er till att UD avråder från att resa till Yemen? Jag funderar nämligen själv över detta då det säkerligen kommer vara så em tid framöver eftersom krigsläget inte ser ut att förändras. Nyfiken på hur ni tänker kring detta 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Hej, vi vill inte ta risken att åka så länge UD avråder. Vi hoppas på att kriget tar slut någon gång.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *