Ärligt talat, vi gillar faktiskt bättre att åka till platser och länder där man kan lita på folk.
Som Japan och Montenegro till exempel där befolkningen kändes som ett under av hjälpsamhet och ärlighet.

Men nu och då hamnar man ändå i Sydostasien och då är det bara att bita i det sura äpplet och antingen lära sig spelet i förväg eller betala en dyr lärpenning på plats.

Och för övrigt, det här är fattiga länder. Det är väl egentligen inte konstigt att scams uppstår då man ser turisternas enorma överflöd.

Dessa fem scams är väl något av 10 i topp, vi sprang på dem alla i någon form first hand på vår resa i Thailand och Kambodja.
Förutom att man blir enormt less på att alltid behövs slå på den misstänksamma garden, kan vi ändå inte låta bli att fascineras lite av påhittigheten också.

Vilka är dina ”favoritscams”?

Royal Palace i Bangkok är stängt

scams sydostasien

När man som blek västerländsk turist närmar sig murarna runt Royal Palace i Bangkok blir man i regel hejdad av en välklädd och proper man, till synes på väg till jobbet. Han vill i all vänlighet påpeka att palatset är stängt idag eftersom det är allmän helgdag. Han har dock ett annat förslag på tur som man kan göra, han hejdar en tuktuk på gatan, beskriver för föraren vad han rekommenderar och så är betet, förlåt jag menar turisten, vips på väg på en shopping runda av rang, där de i turen ingående butikerna har arrangerat det hela.
Behöver vi påpeka att man blir lurad om man handlar?

Vet man om detta i förväg är det bara att tacka bestämt nej, gå vidare till palatsets entré och genomföra besöket som planerat.

scams sydostasien

Milk för the baby – scams

Knappt hann vi ut på gatan i Siem Reap, Kambodja innan en till synes mycket fattig kvinna rusade fram mot oss med ett litet barn på ena armen och en nappflaska med en mycket liten skvätt mjölk i den andra handen.

– Please milk for the baby, skriker hon desperat medan hon mer eller handgripligt försöker hejda en.
Hon vill alltså att man ska köpa mjölkersättning till barnet i en närbelägen affär.

Scenen kändes väl aningen för iscensatt för vår smak, vi krånglade oss förbi kvinnan.

Senare har vi läst att detta är en välorganiserad business där en rad lejda ”mödrar” bärandes på lika inlejda och därtill drogade bäbisar deltar i skådespelet, där affärsidkaren som säljer ersättningen, kvinnorna och även en organisatör som verkar i bakgrunden, tjänar pengar.

Det mest tragiska i denna scam är ju att små barn utnyttjas som lockbeten i en affärsrörelse. Om det dessutom stämmer att barnen drogas för att bli mer lätthanterliga under sina långa arbetspass är det naturligtvis än värre.

scams sydostasien

Det hotellet är stängt – scams

Klassikern är att taxi- eller tuktukchauffören som du ber köra dig och ditt bagage till ett visst hotell, förklarar att det hotellet har stängt för en månad sedan, men han kan givetvis ordna ett bättre hotell åt dig.

Naturligtvis har hotellet inte alls stängt, utan chauffören får provision från ”sitt” hotell.

I Sihanoukville i Kambodja stötte vi även på denna scam på på turistbyrån:

– Näe vårt hotell på Koh Rong fanns nog inte, de hade haft folk som kommit tillbaka från ön efter att ha letat och inte hittat det. Men om vi ville boka ett annat i stället….?

scams sydostasien

Kollegieblock till skolbarnen – scams

Denna scam kommer i olika varianter. Det kan vara kollegieblock, en säck ris eller något annat.

Den gemensamma nämnaren är dock att man som turist besöker en skola, ett barnhem eller liknande. Man uppmanas att köpa  kollegieblock till barnen, eller en säck ris till barnhemmet, för att bidra till verksamheten.
Som av en händelse finns en affär som för just dessa varor i anslutning till sagda skola eller barnhem.
Priset på den vara du uppmanas köpas ligger förstås långt över normalpriset i landet.

Efter att du överlämnat din gåva till de behövande barnen och lämnat platsen, lämnas varan förstås tillbaka till affären igen och säljs på nytt till nästa turist.

scams sydostasien

Tuktuk – scams

Finns i en rad varianter. Den vanligaste är naturligtvis att man glömmer att antingen göra upp ett pris i förväg, eller  att be taxichauffören att slå på taxametern. Och så blir slutnotan typ en halv månadslön i sagda land…

Sedan finns det mer avancerade modeller också. Vid Ankor Wat i Kambodja hittar man varianten där man bokar en tuktuk för en tidig morgontur till Angkor Wat-templen i soluppgången. Pris uppgjort och klart. När man sedan kliver av vid entrén och har löst biljett, fördubblas plötsligt priset. Antingen går man med på det nya priset, eller så blir man stående i mörkret med sin entrébiljett utan möjlighet att ta sig fram till templen.

scams sydostasien

scams sydostasien

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

19 Comments

  1. Har rest länge i sydostasien och upplevt 3 av dina 5 scams. Jag var naiv i början och gick på det första gången. Har också haft varianten på tuktuk att chauffören ska ha ett stop längs vägen och släpper av en vid någon diamantbutik och de får bensin-vouchers.

  2. Ja, det är trist med dessa scams och det gäller att vara uppmärksam! I Kina blev vi stoppade flera gånger av folk som frågade var vi kom ifrån och när vi sa Sverige ville de absolut att vi skulle komma med någonstans. Vi tackade nej varje gång och jag vet inte vad det handlade om, men det kändes som scam. Vi har också blivit rundkörda i tuktuk till olika butiker. Till slut blev Peter så irriterad att han erbjöd riklig dricks bara vi slapp gå in i dessa butiker…

    • gunilla yourstone

      Ja Kina-scamen är också en klassiker.
      De vill att man ska ta en öl med dem, eller hur och om man gör det så visar sig ölen kosta 150-200 kr efteråt.
      Vi stötte också på den, men hade läst om den innan, så vi visste vad det var.

      Men det är ju det som är så tråkigt tycker jag, för på resa VILL man ju prata med folk och vara lite spontan, men i de här länderna blir man er sur och misstänksam version av sig själv…

  3. Trist med såna scams..! Men bra att du kom på idén att blogga om dem 🙂

    • gunilla yourstone

      Ja men jag är ju lite fascinerad också. 🙂
      De är ju ganska kluriga ändå flera av dem. Inget man skulle ha kommit på själv liksom…

  4. Ja, vi var förvånade över lurendrejeriet i Kambodja – som vi inte upplever alls på samma sätt i Thailand.

    Det värsta scam-stället jag har besökt var dock Egypten, oj vad de försökte alla möjliga tricks. Jag var ung och naiv och gick på det mesta…

    • gunilla yourstone

      Har bara varit på en veckas lugn charter i Egypten, så där exponerade vi oss inte så mycket för scams.
      Kambodja är nog det ”värsta” landet hittills…

  5. Bra att du tar upp scams i dessa länder. Jag ska snart åka till just kambodja och ska verkligen hålla ögon och öron öppna! Tack för tips och för en förövrigt väldigt bra blogg!

    • gunilla yourstone

      Tack för din kommentar!
      Du kommer garanterat att stöta på flera av scam’sen i Kambodja. 🙂

  6. Bra inlägg, nu känner man sig lite mer förberedd inför resan ändå! Men jag undrar verkligen var du har tagit bilden på bungalowen vid vattnet, bilden som är under ”det hotellet är stängt – scams”. HELT fantastisk bild och jag vill mer än gärna besöka det stället på min backpackingresa!

    Din blogg är förövrigt fantastisk!

  7. Jagochminaloppor

    Ja, det där att Royal Palace är stängt körde de redan när vi backpackade i Thailand för många år sedan. Får se om vi stöter på den nu när vi ska tillbaka, 15 år senare, eller om vi får vara med om nån ny variant.

    • gunilla yourstone

      Ja det är ju lite spännande att se vad de hittar på faktiskt. Kretiviteten är det inget fel på. 🙂

  8. Tuk tuk scam är ju passerad med ljusår av taxirörelsen runt Arlanda.
    Ibland behöver man inte åka långt för att bli lurad. Men ett litet lur i Asien är som en sommarvind i jämförelse.
    Dessa timeshare inkastare som finns överallt t.ex. Barnen får en lott med garanterad vinst och sedan är ciruksen i gång. Värsta vi varit med om var på Koh Samui.

    • gunilla yourstone

      Hehe, jag taxi är ignen lek i Stockholm. Synd att alla lagar och regler gjort att Uber inte kunna etablera sig.
      Timeshare har jag själv bara stött på på Kanarieöarna, men kan tänka mig att det finns i Thailand också.

  9. Anna, Travel on a Cloud

    Usch, vilka tricks! Jättebra att du varnar! Jag har själv inte sett/råkat ut för dessa men jag har ju bara varit i Asien en gång (Malaysia).

    • gunilla yourstone

      När du säger det så sprang vi inte på några scam i Malaysia heller. Kanske gör kultur och religion där att det är mindre av den varan?
      I Thailand och Kambodja finns det överallt.

  10. Känner igen de flesta av scamen från mina resor i Asien. Kungliga palatset i Bkk är tydligen alltid stängt:-)
    I Kambodja har jag alltid hyrt förare de dagar jag ska göra något speciellt och då oftast en chaufför som jag bara ringer när jag vill åka någonstans eller betalar för heldag. I Siem reap hyrde jag en tuk-tuk för tre heldagar och betalade då 1000 Bath per heldag (bath funkar i Siem reap). Blir kanske lite dyrare men det kan det vara värt när man står där med en jätteräkning för att man glömt att schackra om priserna.
    Fick en taxi med ”fixad” taxameter i Saigon och den resan blev förhållandevis dyr (betalade säkert SEK 200:-). Billigt om man jämför med hemma men ändå:-) Har varit i Asien massor av gånger och tror att dom ser det på en eller så är det att man inte lyssnar när dom börjar för ingen försöker nuförtiden.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *