Vi hånskrattar sandloppan rakt i ansiktet. Dvs till en början. Så vek är man väl ändå inte, att man inte klarar några harmlösa små bett av en varelse så liten att den knappt ens syns? 300 bett senare, på bara ett av underbenen och tre veckor senare när intensiteten av kliandet ännu inte avtagit, är det bara att ta av sig hatten och buga djupt för dessa sandloppor.

-Vi ger oss! En villkorslös kapitulation. Bara du skonar oss nästa gång!

sandloppor

Sandloppan säger man, men egentligen finns det två olika arter, sandloppan och sandflugan. Båda är små, loppan 1 mm och flugan 2-3 mm. Båda är synnerligen irriterande små insekter som finns i tropiskt klimat.

Loppa/flugan orsakar myggbettsliknande bett som stannar kvar länge och kliar i flera veckor. Den befruktade sandloppe-honan kan gräva sig ner under huden. När honan har lagt sina ägg dör hon själv, men sitter kvar och kan orsaka svåra infektioner. (googla bilder på egen risk…)

Sandflugor kan överföra bl.a. sjukdomen sandmyggefeber.

sandloppor

Dessa insekter finns i våt sand där tidvattnet just har dragit sig undan. Allra mest vid solnedgången. Tydligen är öar med större skillnader vid tidvatten mer drabbade än andra. Det sägs också att de är ett större problem på relativt öde stränder än vid resorter, för att äggen får ligga ifred i sanden och kläckas där.

Man märker i regel inte att man blivit biten förrän efteråt på kvällen då man kommer till hotellrummet. Kvinnor drabbas hårdare sägs det. Om man kliar sönder betten kan man få rätt stora problem med infektioner och varande sår.

sandloppor

Myggmedel (i alla fall vissa) funkar mot dessa små gynnare, men även att smörja in sig med kokosolja. Samt att ligga på en solsäng i stället för direkt i sanden förstås.

Klådan av betten lindras av att smörja in sig med Tigerbalsam eller salvan Systral.

Platser som brukar nämnas i sandflugesammanhang är Koh Kood, Koh Maak och även Koh Chang.

Samt kambodjanska Koh Rong, ön där vi för första gången mötte sandloppor.

sandloppor

Andra läskigheter i Sydostasien kan du läsa om här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook, Instagram och Bloglovin för mer reseinspiration i dina flöden!

 

20 Comments

 1. Nej men fy vilka läskiga små kryp!! Tack och lov har vi aldrig stött på dem under någon av våra resor.

 2. Fy vad jag hatar sandloppor! Vi har en gång varit med om dem i Filippinerna och jag säger som du – ALDRIG MER! Veckor av kliande, nej tack!

  • Gunilla Yourstone

   Ja de är riktigt hemska! Det svåra med att säga ”aldrig mer” till sandloppan är väl att man inte vet att han var där förrän efteråt. 🙂

 3. Ewa Östman

  Har läst om att B1-vitamin och bockhornsklöver ska hjälpa mot dessa. Vi ska till Koh Maak nästa vecka så har inhandlat detta och ska påbörja kuren. Får se om det hjälper. Förra året var mannen sönderbiten på hela ryggen. Men vi ger ändå inte upp Koh Maak.

  • Gunilla Yourstone

   Det lät ju som en behandling som inte är så giftig i alla fall. Har hört mycket positivt om Koh Maak, så det kanske är värt det trots lopporna/flugorna?

   • Ewa Östman

    Ja, detta blir vårt fjärde besök där. Bor på Sky Beach som är en liten resort med väldigt bra läge. Värdparet Pong och Song är jättetrevliga och Song lagar nog öns bästa mat. Allt är fräscht och vällagat.

  • Helena

   En gång Koh Mak och aldrig mer säger maken. Själv märkte jag inte av några sandloppor förrutom makens kliande och såriga ben. Verkar som om de inte biter mig, blir nästan aldrig myggbiten heller, undrar om det hör ihop på något sätt.

 4. Lisa / livet från den ljusa sidan

  Blev totalt uppäten på tioman island i Malaysia. Fruktansvärt! Kunde inte stå ut så vi valde att åka vidare med ett lastfartyg (!) mitt i natten för att jag inte. Pallade. En. Sekund. Till.
  Kom till KL och betten fortsatte poppa upp – lite inkubationstid typ, tydligen. Fy! Fick hjälp av oklara tabletter från apoteket där. Pärs alltså.

  • Gunilla Yourstone

   Oj, hjälp! Lastfartyg!! 🙂 🙂
   Jag fick också den känslan att det kom fler bett senare?

 5. Har också upplevt dessa otäcka kryp.
  I Indien, Kerala.
  Fick ha foten lindad resten av resan.
  Fler bett kom efterhand.
  Blev inte ok förrän jag var åter i Sverige.
  Titti

  • Gunilla Yourstone

   Nej vad otäckt!
   Så du känner också (som jag) att en del av betten kom efteråt? Hur förklarar man det tro?

 6. Jag har också blivit attackerad av sandloppor en gång. Sönderbiten över båda benen. Inte kul. (På Koh Samui i Thailand)

 7. Irene Thorsjö

  Jag har fått bett ca 25 st i Hua Hin. Har varit på apoteket o fått Synalar, har med mig allergitabletter. Men betten är stora. Vet ej om jag vill till stranden igen.

 8. Desiree Kemi-Wikzen

  Jag har hört att de inte finns på ”mer turistiga” ställen för att där sprutas stränderna med något giftigt, som vi inte vill veta vad det är. Är det en myt eller sanning? Mvh, en som klarat sig. Hittills…

 9. Fick sådana en gång på strand i Rayong. Gick bara där. Betten märks med fördröjning. Slutade med besök på klinik och kortisonspruta för mig. Hörde av lokalbefolkning att ställen med fiskebåtar och sån verksamhet på stranden ökar risken för dessa otäckingar.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är det som är så lurigt. Att man märker inget medan det pågår, utan först efteråt. Detta med fiskebåtar har jag inte hört förut, det var en nyhet.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *