För en gång skull lyckas vi. När Resemagasinet Vagabond skriver om den kambodjanska ön Koh Rong 2013 är det absolut ingen som har hört talas om ön förut. Vi googlar, men hittar liksom ingenting alls. Hur många gånger har man inte läst om en sån plats, tänkt att dit ska vi åka! och sen har annat kommit i vägen, det har helt enkelt inte blivit av.

Men vi har alltid velat upptäcka en sån här, totalt oexploaterad ö. Och Kambodja har stått på listan länge p.g.a. tempelområdet Angkor Wat. Vi bestämmer oss helt enkelt, med Vagabonds artikel som katalysator, för att göra slag i saken och åka till Kambodja och Koh Rong!

Vi är inga backpackers. Vi har barn, villa, hund och heltidsjobb. Våra äventyr blir därför kortare 2-veckors-tillslag. Med resväska och bekväma hotell. Så också denna gång. Det blir Bangkok med lyxhotell och skybars. Angkor Wat med personlig chaufför och ett 4-stjärnigt hotell. Och så blir det Koh Rong.

koh rong

koh rong

Vi bestämmer oss för att ömsa skinn. Resväskorna, de lämnar vi i tryggt förvar på hotellet i Sihanoukville. Plockar med oss två ombyten och en schampoflaska i ryggorna.
Vi har bokat Sok San New Beach Bungalows på Koh Rong. En enkel trähydda byggt på pålar över vattnet. Glipor mellan brädorna i väggar och golv. En enkel säng med myggnät. Under oss hör och ser vi vågorna och tidvattnet.  Ett badrum med glipor i väggen till badrummet bredvid. En minimal repad spegel långt in i mörkret. Ingen el mer än några timmar på kvällen, då diesel-aggregatet dras igång. Inget wifi.
Så här primitivt har vi kanske aldrig bott förut. Hurra, vi ska bli backpackers!

Vi åker båt till Koh Rongs huvudort, en rent obscent charmig liten backpackerort, fylld av coola barer, divingcenters och diverse sköna typer som liksom verkar ha hängt här ett bra tag.

koh rong koh rong koh rong koh rong

Men här ska vi alltså inte stanna, även om vi faktiskt kan ångra oss lite när vi ser stället. Vårt boende väntar på oss med en båt och så åker vi i stället vidare till Sok San Beach på södra sidan av ön.

Sok San Beach är en 8 km lång, till stora delar öde, bakpulvervit strand. I den västra änden, i en naturlig vik har några guesthouses öppnat. Alla i samma primitiva skick som vårt.

Här befinner man sig för att ta det lugn och slappna av. Man softar i de sjukt sköna korgstolarna på träbryggan, man badar, tar evighetslånga promenader längs stranden. Blir sönderbiten av sandloppor, inser att man inte sett sig i spegeln på flera dagar och undrar flyktigt hur man egentligen ser ut i håret, men inser sen att det spelar ju ingen som helst roll.

Klappar och matar hundvalparna som bor på golvet under våra korgstolar.

Lyssnar på samma 10 låtar som Sok San New Bungalow spelar om och om igen på kvällen när diesel-aggregatet dragit igång. Väntar 2 timmar på sin beställda mat och sin havsvattenljumma Angkor Beer.

Väcks av byns tuppar lagom till en soluppgång som inte är av denna värld.

Vi tillbringar en jul här. Långt bort i från allt annat än hav, strand och sol.

Här kan du boka Sok San New Beach Bungalows.

koh rong koh rong koh rong koh rong koh rong

Koh Rong nu – 2 år senare

Koh Rong förändras. Förstås. Nu ser vi bilder på en väg över ön. På riktiga hotell med el och AC. Så är det dömt att gå förstås. För de som reser vill ju inte bara ha en orörd, total oexploaterad ö. De vill ju ha bekvämlighet också och komfort. Och iskall öl. Ingen vill ju ha ett badrum med glipor i väggen in till grannen, eller bara en folktom strand. Man vill ju också ha något att göra, aktiviteter och underhållning. För man tröttnar ju helt naturligt på bara sand, hav och soluppgång.
Sånt får man ju ändå lov att förstå. Förstås.

Ta sig dit

Till Koh Rong kommer man via Sihanoukville, en kustort som vi dessvärre inte har mycket gott att säga om. Det gäller alltså att fort ta sig härifrån och vidare till Koh Rong. När vi gjorde resan måste man köpa biljetterna cash på plats, men nu verkar de gå att boka online i förväg här.

Här finns massor av boenden på Koh Rong.

Läs om hela vår resa till Bangkok och Kambodja här.

koh rong koh rong

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

24 Comments

 1. Vilken fin berättelse! Och enligt bilderna ser det magiskt vackert ut. Men en snögubbe i sand?!! Hur lyckas man med det??

  • gunilla yourstone

   Tack. Hehe, det var inte vi som gjorde den, men vatten och våt sand är väl en bra gissning. 🙂

 2. Jag har hört att Koh Rong Samloem en liten ö just brevid Koh Rong ska vara ännu finare och tystare. Hoppas att vi hinner dit innan alla andra!

 3. Vilka underbara bilder. Var aldrig här men däremot på grannön.

 4. Marina

  Så härligt! Det är fantastiskt att hitta just de där guldkornen!

 5. Men lite ledsen blir man att inte vissa ställen kan förbli så…
  Dock är det egoistiskt av mig att vilja som sitter här med alla bekvämligheter man kan tänka sig.
  Det ser hursomhelst ljuvligt ut!

  • gunilla yourstone

   Jo men visst är det sorgligt.
   Tänker att de som önskar alla bekvämligheter på sin semester kan åka till de platser som redan är exploaterade så att det finns några av dessa guldkorn kvar till oss som inte har något emot ett primitivt leverne på semestern.
   🙂

 6. Så intressant att få läsa om Koh Rong. Vilken soluppgång och stränder. Visst är det mysigt att bo på en oexploaterad ö men kanske inte så länge. Ibland längtar man att få leva ett primitivt liv men inte så lång tid. Tänk att man vänjer sig vid en kall öl, el, bra boende och mat som kommer i tid. För mig ser det ut som paradiset iallafall. Tack så mycket för titten. Kram

  • gunilla yourstone

   Ja helt sjukt vacker ö! Tycker att några såna här ställen borde få vara kvar som de är. Tack för titten själv. 🙂

 7. oj så fint det ser ut 🙂 planerar själv en resa med början i januari och avslut i mars, vi blir först en månad i Thailand, sen till Vietnam och sen tänkte vi kuska tillbaka till Thailand för att avsluta där. Men därimellan tänkte vi ta en avstickare till kambodja och då med sikte på sihanoukville och Koh Rong, så jättekul att få se lite bilder därifrån..nu blev jag ännu mer sugen på att åka dit. Jag har också en bloggsida där jag brukar dela med mig lite från våra resor så det är super kul att hitta andras och få läsa lite. Men vi är ju inte så beresta som du utan håller oss i Asien ha ha 😀 ..men du är välkommen att kika om du vill. Min sida heter ”På språng i sarong” http://www.pasprangisarong.se mvh Åsa

 8. Vilken härlig berättelse, drömmer lite också om att hitta det där oexploaterade stället där jag kan slå mig när och bara… ja, va fan. Läs en bok? Jag läser aldrig böcker men har fem på lager som jag vill läsa men som jag aldrig tar mig tid till. Klart inspirerande inlägg!

 9. Bokat och klart, 1 v på Koh Rong. Svårt att välja vilken ö man slall besöka😎

  • Gunilla Yourstone

   Det finns ju så många övar och man vet aldrig innan hur man trivs. Men Koh Rong är fint! 🙂

 10. Pingback: Världens vackraste stränder -

 11. Hej! Hur tog ni er från flygplatsen i huvudstaden till ön?

  • Gunilla Yourstone

   Det går buss mellan huvudstaden och Sihanokville. Från Siem Reap går det flyg några gånger per vecka.

 12. Alin Bistoletti

  Hittat din blogg och inlägg kring Kambodja såhär ett par år senare. Vet inte ens
  Om du fortfarande är aktiv här?! Förstått att ni rest massor 😍!!! Vi är en familj med 3 barn; niki 1 år och 8 månader, Holly 6 år och Axel 16 år (han kanske inte åker med denna gång) som söker resa till varmt ställe bortom massturismen att åka till i november. Vi söker god mat och inte en massa turister. Åh och vita fina stränder också. Vad säger du om Kambodja? Eller har du tips på andra resemål ?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *