Med reservation för att det kan vara lite som att sätta en färgblind på att recensera sommarens pasteller. För vi är ju inga strandmänniskor.
Så kanske bäst då att innan vi börjar noggrant tala om vad vi uppskattar och inte uppskattar hos en strand. För vi är väl medvetna om att vi alla uppskattar olika saker.

För att vi ska vara nöjda med en strand ska följande kriterier uppfyllas

 • Klart, härligt, rent och klarblått eller klarturkost vatten
 • Inte för mycket folk, inte för mycket kommers eller för mycket vattenmotorsporter som stör
 • Rent och trevligt på stranden
 • Vackra omgivningar. Stranden ska gärna ligga lite vackert till
Albaniens bästa stränder - gjipe beach
Gjipe beach

Saker som vi inte bryr oss om med en strand

 • Den behöver inte vara lättillgänglig
 • Det behöver inte finnas restauranger och barer
 • Det behöver inte finnas aktiviteter och saker att göra
 • Det behöver inte finnas solstols- och parasolluthyrning
 • Det behöver inte vara långgrunt

Bara så att vi förstår varandra här liksom…

Stränderna som inte riktigt faller i smaken

Albaniens bästa stränder - jale
Jale beach

Givet dessa kriterier tyckte vi att många stränder i Albanien var lite väl ”crowed” så här i juli. Den södra albanska kusten är bergig och består för det allra mesta av otillgängliga klippor som sluttar ner mot havet. Här och där bryts dock klipporna av med en strand. För det mesta en klapperstens-strand, men det finns också sandstränder.

Vid dessa stränder har man anlagt en liten (eller stor) semesterort med hotell, restauranger etc. Raka rader av solstolar och parasoller.

Vi åker t.ex. till Jale-stranden. Omnämnd i Vagabond av en lyrisk reporter. Och visst är vattnet magiskt turkost, men vi ryggar tillbaka av den kompakta massan av människokroppar. Både på land och i vattnet. Inte ens ett litet dopp får Jale av oss, för vi vet att det finns så mycket bättre ställen.

Albaniens bästa stränder - ksamil
Ksamil

Samma sak i Ksamil. Här finns en sandstrand, vilket gör stranden så populär att det knappt ens är fysiskt möjligt att ta sig ner till vattnet. Gunilla trotsar dock alla sociala spärrar, tränger sig ner och provbadar här ändå . Någon grad varmare än uppåt Dhermi, men sanden gör ju att vattnet inte alls blir lika klart som vid klapperstenstränderna.

Hotell i Ksamil hittar du här.

Saranda förstår vi oss inte alls på. En ganska stor, helt och hållet ocharmig och ovacker stad med ett antal minimala badplatser. Varför väljer man att positionera sig här när det finns så många mysigare ställen? Om man nu inte älskar att shoppa luftmadrasser och badbollar förstås…

Hotell i Saranda hittar du här.

Albaniens bästa stränder - saranda är inte en av dem
Saranda

Drymades beach och de små stränderna bortom den

Albaniens bästa stränder - drymades beach
Albaniens bästa stränder - drymades beach

Våra favoriter hittar vi i stället längre norrut på den albanska rivieran.

Vid Dhermi ligger de två stränderna Dhermi Beach och Drymades beach.

Om Dhermi beach kan du läsa mer här på bloggen LadiesAbroad.

Vi bodde själva i den norra änden av Drymades beach. Detta är en lång strand, vilket gör att det aldrig blir så där trångt som i t.ex. Jale och Ksamil.

Vi håller oss dock borta i vår ände av Drymades. Här badar egentligen bara gästerna i de 14 rummen på Hotel Summer Dream. Vattnet är overkligt klart. Lugnet råder. Vårt hotell har en av få restauranger vi hittar i Albanien där man kan sitta jämsides med vattnet och äta.

Albaniens bästa stränder - drymades beach

Ändå finns det bästa inte här.

I slutat av stranden upp på en klippa finns ett naturligt valv av sten. Lite som Azure Window på Gozo, det som rasade i vintras. Fast på land och mycket mindre. Om man klättrar igenom här finns ytterligare en strand som ligger skyddad av klipporna.

Albaniens bästa stränder - drymades beach

Hit kommer ett mindre antal albanska familjer och solar och badar. Några killar tältar i skuggan mot klippan bakom.

Om man klättrar upp på nästa klippa ser man ytterligare en strand. Här kan man vara helt ensam en hel förmiddag, även i juli.

Och bortanför den stranden kan den som ids klättra vidare, till ytterligare små stränder och hitta en privat liten vik där man kan få vara ensam hela dagen med en gnutta tur.

Trevliga hotell i Dhermi och Drymades hittar du här.

Albaniens bästa stränder - drymades beach
Albaniens bästa stränder - drymades beach

Vår frossa-i kristallklart-vatten-vid-drymedes-beach-film hittar du här.

Gjipe Beach

Vid Drymades beach har vi ju egentligen allt vi önskar oss i strandväg, men ger oss av på ytterligare en utflykt bara för saken skull.

Vi har nämligen läst om Gjipe Beach. Gjipe ligger nedanför Gjipe Canyon där densamma mynnar ut i havet. Kanske är det därför det aldrig byggts något här, kanske kommer exploatering så småningom.

En camping, en beachbar. Några solstolar och solskydd. 30 minuters promenad från bilparkeringen. 1 timme om man följer canyonen från stora vägen.

Klappersten, gott om skugga. Canyonens klippväggar som reser sig lodräta bakom oss. Samma fantastiska klarhet på vattnet som hemma vid Drymades.

Visst är det lite sorgligt att tänka sig att en majoritet av de utländska turister som kommer till Albaniens solkust stannar i Saranda?

Albaniens bästa stränder - gjipe beach
Albaniens bästa stränder - gjipe beach
Albaniens bästa stränder - gjipe beach
Albaniens bästa stränder - gjipe beach

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

9 Comments

 1. Jag fattade heller inget kring Sarande; totalt ocharmerande stad. Ksamil var också alldeles för fullt på stora sandstranden, dock såg vi många mindre klapperstensstränder som såg fina ut. Men vi lät väninnas tonåring bestämma här eftersom de vuxna (jag) hade bestämt allt innan.

  Gillade inte Drymades så mycket heller, men det var nog för att vi la oss mitt på. Tråkigt att vi missade små vikarna bredvid.

  • Gunilla Yourstone

   Men syster med familj är på väg till Ksamil i morgon och kommer att vara där i 10 dagar ungefär, så de hittar säkert massor av pärlor till stränder i området, men det vi såg var lite… ”trångt”.
   Läste ditt inlägg om Dhermi EFTER att jag kommit hem och vi missade att svänga in till själva Dhermi-stranden. Skulle vi ha gjort om vi läst det innan.

 2. Vilken bra strand-guide ändå! Såg helt hemskt ut med folkmassorna på första bilderna, jesus!! Ni hittade ju riktiga guldklimpar tillslut… 🙂

  Och vilken magisk bild på klippan i solnedgången.

  • Gunilla Yourstone

   Det som är fascinerande är att så många verkar trivas vid sånna fullpackade stränder ändå…
   De är väl mer sociala människor än oss eller nåt. 🙂
   Och solnedgångarna i Albanien, de var verkligen underbara!

 3. Nej fy för överbefolkade stränder.
  Vilka härliga stränder ni hittade.
  Är bortskämd med mils-långa sandstränder i Huay Yang och knappast någon trängsel.
  Titti

  • Gunilla Yourstone

   Asien är ju mycket bättre än Europa ur den synvinkeln. Medelhavet är en utmaning i juli-augusti.

 4. Härliga bilder som vanligt! Men måste bara kommentera lite angående Ksamil, Ksamil har flera stränder! Det är stränder runt hela halvön och det är inte så fullt som på bilden! Inte alls. Ksamil har också fantastiska resturangen där man kan ett en grym lunch i skuggan av träden. Tar man bil och åker ca 5 min norr om Ksamil finns det också fler fina stränder. Och reser man med ungdomar som tycker det är kul med jetski, ringar o bananer osv är det ett bra ställe att prova. Väldigt prisvärt.

  • Gunilla Yourstone

   Jättebra med tips. Vi anade nog att det även i Ksamil finns stränder med lägre tryck.
   Som vanligt gäller det att ge sig tid att leta.

 5. Pingback: Resa till Balkan: Guide - vilket land ska du välja? | Resa medvetet

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *