Många är nyfikna på Albanien nu, men tvekar kanske också lite och har många frågor om hur det funkar i landet. I vår guide till Albanien försöker vi svara på de vanligaste frågorna som vi fått och det som vi själva funderade över innan vi åkte.

Hur tar man sig dit?

Tirana International Airport har idag monopol på internationell flygtrafik till och från Albanien. Denna flygplats är förbluffande liten för att vara en flygplats tillhörande en huvudstad i Europa. Som Bromma ungefär. Till Tirana går inga direktflyg från Sverige. Vi mellanlandade i Wien på väg dit och hem. Tirana är en bra utgångspunkt om man vill åka runt och se hela Albanien. Till Shkoder i norr är det ungefär 1,5 timme med bil. Till Saranda i söder tar det 5 timmar och till strandorten Dhermi 4 timmar.

De flesta som är ute efter en sol- och badsemester i Albanien flyger i stället till grekiska Korfu och åker färjan 30 minuter över till Saranda. Då tar det 2 timmar totalt till Saranda om man synkar med färjan och 3,5 timmar till Dhermi.

Guide till Albanien

Bästa orter, stränder och hotell

Vi rekommenderar absolut en roadtrip i Albanien där man besöker både de norra och de södra delarna. Höjdpunkten på vår resa var vandringen från Valbona till Theth i Albanska Alperna i norr.

Vår guide till stränderna och orterna längs södra kusten hittar du här.

Vid Drymades Beach, Dhermi hittade vi en liten pärla till hotell som vi kan rekommendera alla som vill ha en lugn och avslappnad semester: Hotel Summer Dream.

Guide till Albanien

Funkar engelska?

Albanien har till ganska nyligt varit ett av världens mest isolerade länder, instängda i en totalitär kommunistdiktatur. Så helt naturligt har man inte övat så mycket på engelska och inte varit så vana att träffa människor från övriga världen. Folk i allmänhet verkar inte kunna engelska mer än några ord. De som jobbar inom turistindustrin kan förstås lite engelska men är inga experter de heller. Dock är vänligheten stor och likaså vilja att förstå, så man tar sig fram bra ändå om man är villig att överse med ett och annat missförstånd.

Hur funkar det med valuta och kreditkort?

Den albanska valutan heter LEK. Den går inte att växla till sig från Sverige. Däremot finns gott om uttagsautomater. Vi tog ut pengar direkt på Tiranas flygplats och även på lilla Drymades beach fanns två stycken uttagsautomater.
Om man vill vara på den säkra sidan, kan man ta med sig lite Euro hemifrån. Dessa går utmärkt att betala med om man av någon anledning skulle misslyckas med att ta ut pengar.
100 LEK = 7,3 kr

Kreditkort är det lite sämre med. Flera av hotellen vi bodde på tog visserligen kort, men ville helst inte att vi skulle betala med det p.g.a. höga avgifter för dem. På många ställen tog man inte kort alls. Även på t.ex. vissa bensinstationer. Bäst att ladda upp med kontanter alltså!

Mer om prisnivån i Albanien hittar du här.

Guide till Albanien

Bästa tid att åka

Juni till september har ett behagligt klimat. Från mitten av juli och augusti är de albanska stränderna proppfulla med turister. Många inhemska och även italienare, men även övriga Europa har börjar hitta hit. Vill man ha det lite lugnare bör man försöka åka en annan period.

Uppe i Albanska Alperna kan de vara kyligt även mitt i sommaren.

Vilken mat kommer man att hitta i Albanien?

Vi har skrivit om den Albanska maten här.

Guide till Albanien

Kan man dricka kran-vattnet?

Därom tvista de lärde. När vi frågade fick vi svaret att det gick bra, men när vi googlade fick vi rådet att köpa vatten på flaska.
Vi drack kranvattnet uppe i de Albanska Alperna, men ingen annanstans.

Vågar man hyra bil?

Absolut, det gjorde vi. Men vi rekommenderar verkligen att hyra bilen från en av de internationella firmorna, försäkring och annat ”krafs”, verkar inte alltid vara så viktigt hos de lokala uthyrarna.
Du kan söka hyrbilar här.
Alla våra råd om att hyra bil och roadtrippa i Albanien kan du läsa om här.

Guide till Albanien

Mer reseinformation

Albanien tillhör inte EU, så pass är viktigt att ha med. Visum behövs inte i dagsläget, men sånt kan ju alltid ändras. Generellt sätt är Albanien ett säkert land, trafiken är den största risken man som turist utsätter sig för.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips. 

6 Comments

 1. Dina inlägg om Albanien är fantastiskt inspirerande ! Jag går och funderar på ett lämpligt upplägg för nästa sommar. Kanske du har skrivit i nåt av dina inlägg, men jag hittar inte er rutt och hur många dagar ni hade i landet. Och var lejde ni bilen för turen till Koman?

  • Gunilla Yourstone

   Hej, vad roligt att du gillar dem och blir inspirerad!
   Det kommer ett inlägg med en mer utförlig beskrivning av vår rutt, har bara inte hunnit dit än. Men tills dess: vi kom lördag och åkte hem natt mellan lördag och söndag efterföljande vecka. Taxi från Tirana Airport direkt upp till Shkoder. Nästa dag avfärd till Valbona och vandringen till Theth. Efter Theth (tisdag) hade vi in hyrbil som väntade på oss i Shkoder. Körde till Durres samma dag. Nästa dag bil ner till Dhermi. 3 nätter där. Sista lördagen körde vi först ner till Saranda och Ksamil och Sedan tillbaka upp mot Tirana. Sista halva natten på ett flygplatshotell. Givet att vi ville se Saranda och Ksamil, samt även Blue Hole och staden Gjirokaster, borde vi kanke ha tagit en natt mindre i Dhermi och lagt den längre söderut, för nu blev lördagen väl stressig.
   Det var hotellet som vi bodde på i Shkoder som ordnade transport upp till Koman. Det ska gå en buss, men den taimar eventuellt bara 9-färjan? Fick fick i alla fall skjuts av en kille i personbil.

 2. Vi brukar åks till turkiet varje sommar men undra hur det är Albanien är det bra värme i maj månad

  • Gunilla Yourstone

   Vi har inte varit där i maj, men vet att Kroatien kan vara lite ostadigt i maj. Så eventuellt kan Albanien vara det också?

 3. Lulieta

  Hej! Bästa tiden är från mitten av Maj! Albanien är varmare i klimatet än Kroatien särskilt i områden så som Vlora, Dhermi och Himara men bäst i Vlora!!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *