När man nämner att man ska resa till Albanien delas omgivningens reaktioner upp i två skilda kategorier. De reseinitierade, pålästa, som intresserat utbrister, ”Albanien, vad spännande. Dit vill jag också resa!” och de som oförstående stirrar klentroget tillbaka och undrar ”Vad tusan då för?”

Albanien måste bara vara Europas största resebubblare just nu. Destinationen för de som vill prova nytt, se något annat. Lite lagom busigt sådär, bortanför allfartsvägarna. Men bara lagom. För det går ju trots allt charter till Albanien.

I söndags kväll kom vi hem från dryga veckan i ett av Europas fattigaste och tills för inte alls så länge sedan, mest slutna land. Så vad tyckte vi då, vill alla veta nu. Hur var det?

Vi började i norr, tillbringade första natten i Shkoder, för att sedan åka bil, båt och bil igen upp till byn Valbona i Albanska Alperna. Därifrån vandrade vi över berget till nästa dal och övernattade i byn Theth. Ut ur Theth finns två vägar. Antingen den 6 timmar långa vandringen vi alltså gjorde dit, eller en vådlig färd längs smala serpentinvägar utmed bergskanten. Denna färd kan bara en jeep klara och varje möte innebär en risk, där det slutar med att någon får backa längs bergskanten. Denna väg tar vi alltså ut ur Theth-dalen.

Sedan blev det hyrbil ner till kusten och 3 nätter vid Medelhavet.

Därmed fick vi i princip två olika resor, men två helt olika intryck av hur det är att resa till Albanien.

Norra delen kändes väldigt exotiskt. Vi kände oss mer som i Centralasien än i Europa. Albanska Alperna var vackra, mystiska och minst sagt svårtillgängliga. Maten enkel och rustik, men ack så vällagad och välsmakande. Människorna gästfria och vänliga. En alban-kanadensare, tog som enda engelsktalande hand om oss på båten till Valbona, agerad värd, berättade landets historia och hämtade kaptenen och tolkade berättelsen om hur båten vi åkte med fraktats upp i delar och svetsats ihop på plats.

Södra delen vid Medelhavet kändes mer som ett mainstream sol- och badresmål. Här var det svårare att få något egentligt grepp om kulturen och människorna. Matens som serverades var mer de klassiska rätterna pizza och pasta än kanske genuint albansk alla gånger.

Vattnet kan vara Medelhavets klaraste. Vi undrar om inte självaste Kroatien får se sig slagen av vattnet vid de bästa stränderna i Albanien. Det vi kanske saknade lite grann i söder var väl skönhet och charm. Vi hittade inga vackra små byar längs med kusten, lite för få uteserveringar med vågskvalp, osv. Det var även väldigt, väldigt trångt på många av badstränderna, åtminstone så här i juli. Vi hittade dock några guldkorn till stränder.

Gemensamt för både norra och södra Albanien är den oerhört låga prisnivån. En middag för två inklusive öl eller vin gick ytterst sällan över 140 kr.

Sammanfattningsvis, Albanska alperna är den del av Albanien som vi kommer att bära med oss i våra hjärtan. Södra delen kommer vi att minnas för färgen på vattnet och alla fantastiska solnedgångar. De närmaste veckorna kommer förstås massor av inlägg om Albanien. Mer om bl.a. vandringen, bästa stränderna och om att köra bil i Albanien.

Som ett sista bevis på hur sjukt trendkänsliga vi minsann är, i brevlådan när i kom hem mötte oss senaste numret av Vagabond, där man förstås slagit till på stort reportage om Theth-dalen i Albanska Alperna och även passade på att utnämna ”vår” strand till en av Europas bästa.

Meeen alltså, man ser t.o.m. vårt hotell på bilden!

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

 

12 Comments

 1. Skulle oxå vilja resa dit!!! Underbara bilder! kram

 2. Hej!
  Hittade er blogg idag.
  Har precis börjat kika igenom här, vad bra ni skriver och vilka fina bilder!
  Tack för inspirationen. Ska helt klart läsa mer om Albanien, låter mycket intressant.

  • Gunilla Yourstone

   Åh tack Emma! 🙂
   Vi kan verkligen rekommendera, framför allt norra Albanien!

 3. Jag som precis kommit till Albanien vill veta alla era guldkorn och tips på en gång. Kan ni inte droppa några extra bra platser att besöka i en kommentar här?

  • Gunilla Yourstone

   🙂
   Bäst av allt var ”triangeln” Shkoder-Valbona-Theth-Shkoder. Inklusive vandring. Kolla vandringsfilmen som ligger uppe på Facebook nu.
   Albanska kusten är bättre längre upp mot Dheremi än ned mot Saranda, om ni ska åt det hållet. Tricket är att hitta egna badvikar snarare än att hyra solstol i kompakt trängsel på de större badorterna. Ät den lokala maten, undvik ”det internationalla köket”. Ungfär så.

 4. Så intressant att läsa om er resa till Albanien. Väldigt vackra bilder! Vill så gärna åka dit men tyvärr tillhör sambon kategorin som säger ”Vad tusan då för?”. Men förhoppningsvis blir det ändå någon resa dit någon gång i framtiden, kanske ensam eller med sonen.

  • Gunilla Yourstone

   Kanske kan man få sambon att ändra sig? Albanien är ett mycket trevligt land! 🙂

 5. Marina

  Hej. Albanien lockar mig och min sambo…min sambo har varit till Albanien i jobbet nu några gånger men skulle nu vilja semestra där. Jag funderar på den vandringen ni gjorde, hur tog ni er till Shkoder och sedan bil – båt – bil till Valbona och därefter jeep från Teth?
  För vad jag förstod på erat inlägg så är det därefter som ni hyrde bil?
  Kan även en oerfaren vandrare, vandra denna sträcka?
  Mvh Marina

  • Gunilla Yourstone

   Hej, vi förbeställde en taxi från Tiranas flygplats till hotellet i Shkoder. Kostade 50 Euro har jag för mig.
   Och sen hyrde vi alltså bil när vi kom tillbaka till Shkoder.
   Svårt att råda om vandringen när man inte känner varandra. 🙂
   Om du är normalviktig och har normalkondition och inte är jättegammal (vad nu det är?) så bör du klara vandringen, tänker jag.

 6. Annsofi

  Hej! Mycket trevliga bilder och kul att läsa om er resa. Vi här hemma har planer att åka dit, fick idén när vi reste till skorpije och vidare till vackra Ohrid ❤ Tack för inspirationen

  • Gunilla Yourstone

   Kul att du gillar våra inlägg. Ohrid vill vi gärna resa till vid tillfälle. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *