Här kommer den ultimata guiden till Sri Lankas okända stränder.

Efter vår resa till Sri Lanka för ett-och-ett-halvt år sedan och våra blogginlägg därifrån, får vi väldigt många frågor om Sri Lanka. De flesta gäller stränderna. Vår resa var ju inte någon strandresa i första hand, vi vandrade, åkte på safari och gjorde massor av olika saker. Dock hann vi också med lite strand i Tangalle och Mirissa.

Det vi hann se på vår väg genom landet var att i stort sett hela kusten verkar bestå av stränder. Vi åkte förbi massor av platser som vi kände att vi hade kunnat trivas utmärkt på.

Det som är lite tråkigt i allt detta är att i Sverige är det bara en handfull av alla dessa vackra stränder och strandorter som är kända. Det är Bentota, Negombo (som tydligen inte ens är särskilt trevlig om vi får tro ryktena), Hikkaduwa, Unawatuna och Mirissa och så är det bra med det. Dessa 5 har man liksom i Sverige fått för sig att man har att välja mellan.

Vi tänkte ändra på det idag. Vi har bett vår chaufför och guide från vår egen Sri Lanka-resa, Mr Priyankara med företaget Sri Lankan Safest driver,  en expert som tillbringar sitt yrkesliv med att fara runt mellan Sri Lankas stränder och sevärdheter, att plocka ut 10 totala gobitar ur den okända strand-djungeln och presentera för oss.

Här kommer hans val.

Sri Lankas västkust

Västkusten har högsäsong december till april. Utmed hela västkusten är vågorna höga och ibland farliga. De flesta stränder är inte speciellt barnvänliga, utan det är bara om någon form av vågbrytning finns som de är helt säkra för barn.

Kalutara beach

Kalutara beach ligger söder om Colombo och är en lyxigare, men väldigt lugn strandort som ökar i popularitet. Den är inte så tätbefolkad och det finns flera restauranger längs stranden.
Riktigt fina solnedgångar!
Vågorna är ganska tuffa här, under lågsäsong kan det vara svårt att bada.

Dessvärre inte barnvänligt.

Låter som ett bra alternativ till Negombo för oss!

Hotell vid Kalutara beach hittar du här.

Sri Lankas okända stränder

Induruwa beach

En lång vacker strand med lagom mycket besökare. Hyfsat mycket vågor.
Här finns flera bra ställen att bo på, både fina hotell och villor att hyra.

Hotell nära Induruwa beach hittar du här.

Sri Lankas okända stränder

Ahungalle beach

Ytterligare en långa vacker och nästan öde strand med underbara solnedgångar! Här kan man dessvärre inte bada p.g.a. de höga vågorna.

Inte barnvänligt.

Hotell nära Ahungalle beach hittar du här.

Jungle Beach (Unawatuna)

Jungle beach är en strand i djungeln. Hit kommer lokalbefolkningen, stranden är normalt full av familjer och barn med liv och rörelse!
Flera boenden och restauranger finns i närheten. Stranden ligger i en vik där vågorna dämpas, så denna strand är barnvänlig och säker.

Oh nice, backpacker feeling på den, tycker vi att det verkar som!

Hotell i Unawatuna hittar du här.

Sri Lankas Sydkust

Koggala beach

Det här är en välkänd strand för surfare. Ett lite lyxigare område med dyrare hotell och privata villor.
Inte barnvänligt.

Ser riktigt sjysst ut, tycker vi!

Hotell nära Koggala beach hittar du här.

Sri Lankas okända stränder

Weligama beach

Namnet Weligama betyder Sand-by och beskriver det omgivande landskapet ganska väl. Riktigt vacker strand, där du kan se de välkända Sri Lanka-fiskarna som fiskar från styltor i vattnet. Fiskarna (männen) är dock inte äkta vara längre, utan skådespelare som finns där för turisternas skull. Ett foto kostar också, mycket riktigt, pengar.

Denna strand är en perfekt plats att lära sig surfa på, här finns också många surfskolor.

Barnvänligt och ganska mycket folk under högsäsong. Riktigt bra lokala restauranger.

Här gjorde vi själva ett kortare stopp på vår Sri Lanka-resa. Och det var också i detta område som vi började känna att ”herregud, Sri Lanka är ju fullt av härliga stränder!”

Hotell i Weligama hittar du här.

Polhena beach

Lugna vågor här gör stranden både barnvänlig och även populär bland lokalbefolkningen under helger. Under veckorna är det dock ganska lugnt här. Scuba diving och surfning är vanliga aktiviteter.

Här hittar du hotell vid Polhena beach.

Talalla beach

En fantastiskt vacker strand. Lugn, orörd och nästan oupptäckt. Här får du vara ensam!

Inte så barnvänlig tyvärr p.g.a. höga vågor.

Hotell i Talalla hittar du här.

Sri Lankas okända stränder

Dikwella beach

Lång strand som är säker att simma vid p.g.a. av skyddande rev och sandbankar.

Hotell i Dikwella hittar du här.

Sri Lankas okända stränder

Rekawa beach

Mellan april och september erbjuder denna strand en helt unik upplevelse. Då lägger havssköldpaddor sina ägg i sanden här.
En vacker och oförstörd strand i ett lugnt och avskilt område. Stranden sträcker sig kilometer efter kilometer och man kan vandra helt ensam längs den. Perfekt för smekmånadspar!
Dessvärre är det farligt att bada här p.g.a. de höga vågorna.

Alltså Priyankara, sluta! Vi blir helt sjukt sugna på att åka tillbaka till Sri Lanka nu ju!

Hotell vid Rekawa beach hittar du här.

Goyambokka Beach (Tangalle)

Gångavstånd från Tangalle.
En mycket vacker strand med några boenden längs den. En mindre strand utan mycket folk. Dessvärre inte barnvänligt och det är inte heller alltid möjligt vuxna att bada här.

Hotell i Tangelle hittar du här.

Sri Lankas okända stränder

Sri Lankas Östkust

Sri Lankas östkust är i mångt och mycket ännu oupptäckt av turister. Här har man chansen att komma närmare det ursprungliga Sri Lanka och bonda lite med lokalbefolkningen längs stränderna. Bästa tiden för östkusten är april-maj till september-oktober någon gång.

Pasikudha beach

Den perfekta stranden för barnfamiljen! Och vattnet är alltid varmt här! Här finns ett gäng lyxhotell och massor av vattensporter tillgängliga. Området är ännu underutvecklat vad gäller turistindustrin. Inga restauranger utanför hotellen, ingen shopping för turister och ATM´s är svåra att hitta. Kan vara mycket folk på helger.

Sri Lankas okända stränder

Nilaveli beach

Ytterligare en barn/familjevänlig strand!
Nilaveli är känt för den fantastiskt blå färgen på vattnet här och det är också därifrån orten fått sitt namn.
Vid Pigeon island utanför Nilaveli beach finns jättefin snorkling och dykning både för nybörjare och erfarna. Kristallklart vatten, korallrev och massor av färgglada fiskar.

Hit kommer inte farligt mycket folk, det finns inte heller många restauranger på stranden.
Bästa säsong är april till oktober.

Hotell i Nilaveli hittar du här.

Om vi kommer tillbaka till Sri Lanka vill vi definitivt prova på östkusten och det här låter ju som ett ganska nice ställe att hålla till på några dagar!

Sri Lankas okända stränder

Uppuweli beach (Trincomalee)

Bästa stranden i Trincomalee. En riktigt bra och säker strand för barn. Vågorna är i just rätt storlek för en familj med små barn!

Inte särskilt ”crowded”, men med flera restauranger i närheten. Inga ATM´s eller livsmedelsbutiker i närheten. Här kan man åka på delfin-safari eller besöka varma källor eller Koneshwaram Temple som finns i närheten.

Hotell i Trincomalee hittar du här.

Marble Beach (Trincomalee)

Ytterligare ett vackert område i Trincomalee. Det grunda vattnet lyser som marmor, därav namnet. Stranden ligger i ett mycket naturskönt område. Stranden sköts av lankesiska flottan.

Havet är mycket lugnt här, stranden är barnvänlig och det är ett väldigt lugnt område, utan mycket folk. Vacker soluppgång!

Hotell i Trincomalee hittar du här.

Sri Lankas okända stränder

Batticaloa (Kallady beach)

På söndagar är denna strand full av lokalbefolkning som roar sig i vattnet. Här finns också många fiskare med sina fiskebåtar. Den här stranden är dessvärre inte så barnvänlig. Ont om hotell och restauranger.

Hotell i Batticaloa hittar du här.

Arugam bay

Denna strand ligger längst söderut på östkusten ”in the dryzone”, dvs i ett hörn av landet där det inte regnar mycket.

Episk surfstrand. Här skapas fantastiska vågor, över 3 meter höga. Det är här vi alla lankeser lärt oss att surfa en gång i tiden! Här finns många surf-instruktörer och bräd-uthyrare direkt på stranden. Den otroligt vackra stranden ligger gömd i en sömnig fiskeby och hotellen här är mestadels ganska billiga.

Inte så barnvänligt.

Hotell i Argaum bay hittar du här.

Sri Lankas okända stränder

Norra Sri Lanka

Bästa säsong i de norra delarna är maj-september. Inte många turister kommer till denna del av Sri Lanka.

Casuarina Beach

Om man reser till den norra provinsen och Jaffna får man inte missa denna strand!
Fantastiskt vatten och barnvänligt. Stranden är indelad i en sektion för lokalbefolkningen och en för turister. Man får betala en avgift för att komma ner till denna strand.

Vill du också bli lotsad till Sri Lankas okända stränder av Priyankara? Kontakta honom här.

Hur tar man sig till Sri Lankas okända stränder?

Flyg från Stockholm med Qatar, Emirates eller Air India med ett byte kostar 6000-7000 kr beroende på säsong.

Läs alla våra inlägg om Sri Lanka här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

9 Comments

 1. Marina

  Tack för detta! Sri Lanka är ett resmål som absolut finns på vår planeringslista framöver (ett av alla de resmål som ”inte hanns med” under de asiatiska åren, utan som vi sa vi tar senare. Efter att ha försökt bli klok på vart man ska ta vägen om man åker dit och inte lyckats speciellt bra, så inser jag att det här inlägget ska jag definitivt lägga på minnet och återkomma till den dag det blir aktuellt 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Sri Lanka är ett lite svårt resmål att ”angripa”. Har aldrig haft så svårt att planera en rutt som här…
   Om vi åker igen ska vi nog prova östra och norra sidan.

 2. Åh så många härliga stränder!😀 Har länge velat åka till Sri Lanka och blev bara mer sugen nu!! Hade varit drömmen att få se små nykläckta sköldpaddor gräva sig upp ur sanden och krypa den farliga vägen ner till havet! Riktigt bra guide!👌

  • Gunilla Yourstone

   Vi var där fel tid för sköldpaddsugnarna, men träffade en vuxen sköldpadda i Mirissa. Sri Lanka är fantastiskt!

 3. Hej! Jag planerar att åka till Sri Lanka i juni. Kan ni rekommendera någon fin strand inte för långt från Colombo där det inte regnar för mycket ? 🙂

  Tack på förhand.
  Mvh
  Kinga

  • Gunilla Yourstone

   Den tiden ska man bege sig till någon av stränderna på östkusten eller i norr.

 4. Västkusten

  Tack för fin sajt
  Tacksam för tips. Slutet av Jan till mitten av feb 2019-
  12-15 dgr på västkusten med en resa/övernattning i läge som Kandy. Sista dygnet Colombo? Gärna fler än bara en Beach för boende, åka tåg. Äta god mat, dagyoga. Vore väldigt glad för tips

 5. Hej! Jag undrar hur man kan ta sig från flygplatsen i Colomdo till Hikitreiya och Tangalle? Går det bussar el tåg ända fram eller måste man åka privat taxi?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *