Gillar du också kanalstäder? VI har nog inte förstått riktigt att vi gillade dem förrän helt nyligt faktiskt. När vi insåg att vi besökt ett helt gäng. Vad är det för speciellt med kanalstäder då? Jo men vattenkontakten förstås. Alla resor förhöjs väl av vattenkontakt och i kanalstaden har man ständigt vatten omkring sig.

Amsterdam

En av giganterna i sammanhanget. I Amsterdam är det kanaler överallt. Kanaler, broar, båtar vart man vänder blicken. Dessutom vackra gamla hus, många gånger från 1600-talet. Amsterdam och egentligen hela Nederländerna är helt enkelt ett måste för kanal-fanatikern.


Venedig

Nästa superkanal-stad är förstås Venedig. För här har ju kanalerna nästan ersatt gatorna. Man tar båda buss och taxi i båtform i stället för den gamla trökiga varianten med hjul undertill.Brygge

I belgiska Brygge kretsar mycket runt kanalerna också. En oerhört mysig gammal medeltidsstad där svanarna stillsamt simmar runt i kanalerna medan man själv ägnar sig åt ölprovning, choklad och pommes med majonnäs på någon uteservering vid vattnet.

Hamburg

Vår allra senaste kanalstad i samlingarna. Inte anade väl vi innan att Hamburg bestod av så många kanaler. Men förslås, detta är ju en gammal anrik hamn- och handelsstad och då fyllde kanalerna en viktigt funktion.

Strasbourg

Strasbourg, EU-säte och porten till Alsace. Jag bodde inte så långt ifrån en gång i tiden och passade då på att besöka denna underbara stad med massor av kanaler och korsvirkeshus.

Zhujiajiao i Kina

Från att ha kajkat runt i europeiska kanaler hela inlägget byter vi nu raskt kontinent. För i Kina finns ju också kanalstäder. Faktiskt ett helt gäng i området runt Shanghai. Själva har vi besökt Zhujiajiao, som numera nästan blivit till en förort till giganten Shanghai.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *