Gillar du också kanalstäder? VI har nog inte förstått riktigt att vi gillade dem förrän helt nyligt faktiskt. När vi insåg att vi besökt ett helt gäng. Vad är det för speciellt med kanalstäder då? Jo men vattenkontakten förstås. Alla resor förhöjs väl av vattenkontakt och i kanalstaden har man ständigt vatten omkring sig.

Amsterdam

En av giganterna i sammanhanget. I Amsterdam är det kanaler överallt. Kanaler, broar, båtar vart man vänder blicken. Dessutom vackra gamla hus, många gånger från 1600-talet. Amsterdam och egentligen hela Nederländerna är helt enkelt ett måste för kanal-fanatikern.

Etta på listan över charmiga kanalstäder: Amsterdam

charmiga kanalstäder

Venedig

Nästa superkanal-stad är förstås Venedig. För här har ju kanalerna nästan ersatt gatorna. Man tar båda buss och taxi i båtform i stället för den gamla trökiga varianten med hjul undertill.


charmiga kanalstäder

Brygge

I belgiska Brygge kretsar mycket runt kanalerna också. En oerhört mysig gammal medeltidsstad där svanarna stillsamt simmar runt i kanalerna medan man själv ägnar sig åt ölprovning, choklad och pommes med majonnäs på någon uteservering vid vattnet.

charmiga kanalstäder

Hamburg

Vår allra senaste kanalstad i samlingarna. Inte anade väl vi innan att Hamburg bestod av så många kanaler. Men förslås, detta är ju en gammal anrik hamn- och handelsstad och då fyllde kanalerna en viktigt funktion.

charmiga kanalstäder

Strasbourg

Strasbourg, EU-säte och porten till Alsace. Jag bodde inte så långt ifrån en gång i tiden och passade då på att besöka denna underbara stad med massor av kanaler och korsvirkeshus.

charmiga kanalstäder

Zhujiajiao i Kina

Från att ha kajkat runt i europeiska kanaler hela inlägget byter vi nu raskt kontinent. För i Kina finns ju också kanalstäder. Faktiskt ett helt gäng i området runt Shanghai. Själva har vi besökt Zhujiajiao, som numera nästan blivit till en förort till giganten Shanghai.

Charmiga kanalstäder finns även i Kina

charmiga kanalstäder

Läs också: 7 härligt färgglada städer – tänk att man kan bli på så bra humör av lite färg

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *