Till Färöarna kan man ta sig på två sätt. Det vanligaste är förstås att flyga. Från Stockholm blir det då en mellanlandning i Köpenhamn. Från Umeå där vi bor, två mellanlandningar.

Men sedan finns faktiskt ett sätt till. En gång i veckan (två gånger under högsäsong på sommaren) avgår en färja från Hirtshals på nordligaste Jylland.

åka färja till Färöarna
Färja till Färöarna – så här ser båten ut

Varför åka färja till Färöarna?

Att åka färja är inte det snabbaste sättet att ta sig till Färöarna, utan tvärt om det långsammare sättet.

Varför väljer man då färjan? För oss handlar det om ett äventyr och en dröm. 2016 befann vi oss i orten Seydisfjordur på Island samma morgon som denna färja kom in i hamn. (det är alltså en och samma färja som efter Färöarna fortsätter till Island)
Vi stod och såg fascinerat på hur det ena häftigare fordonet än det andra körde av färjan där i Seydisfjordur. Expedition vehicles, avancerade hemmabyggen till husbilar med 4-hjulsdrift och andra extrema funktioner för körning långt utanför asfaltsvägar.

Här föddes dels Christofers dröm att bygga en egen expedition vehicle en dag. Men också drömmen om just denna färja.
– Den ska vi åka en dag, sa vi till varandra. Om inte till Island så i alla fall till Färöarna.

Detta är också färjan som historien kretsar kring i den isländska serien Fångade om ni möjligen har sett den.

Andra anledningar till att ta färjan i stället för flyget är att man då kan ta med sig egen bil eller husbil på resan, eller att man valt att stanna på marken och inte vill flyga. Om bil plus färja medför ett lägre koldioxidavtryck vet vi inte. Men man kan ju tänka att en färja per vecka rimligen behöver angöra Färöarna med förnödenheter hur som haver och då blir ju ”tilläggs-avtrycket” för just dig lägre.

Men för oss var det alltså äventyret och grejen att en gång åka just denna färja som avgjorde valet.

Fakta om färjan och färjeturen

Färjan körs av rederiet Smyril-line och går alltså en gång i veckan, lördagar under året och även tisdagar under sommaren till Färöarna. Till Island endast en gång i veckan.

Att åka till Färöarna tar 31 timmar och tillbaka 33 timmar, man sover alltså minst en natt ombord. Anledningen till att det tar längre tid tillbaka stavas förstås Golfströmmen.

För att påbörja denna resa måste man förstås först ta sig till Danmark och det gör man lämpligen genom att ta färjan Göteborg-Fredrikshamn som tar 3,5 timmar. Då landar man ca 1 timme ifrån Hirtshals där färjan till Färöarna avgår.

åka färja till Färöarna

Man passerar Shetlandsöarna på vägen

Båten heter M/S Norröna, ett fartyg som tar 1482 passagerare och 800 bilar.

Det finns 3 restauranger och 2 barer ombord. Gym och pool samt bio och en butik med souvenirer och tax-free-varor finns också. På kvällarna arrangeras kvällsunderhållning i form av en isländsk trubadur i baren Laterna Magica högst upp på våning 10.

Wi-fi kostar extra ombord, tex 100 SEK för 19 timmars surf.

åka färja till Färöarna
Så här går färjorna

Så hur var vår resa?

Vi hade själva en 2-personers utsideshytt med dubbelsäng och eget badrum och tv.

åka färja till Färöarna
Färja till Färöarna – så här såg vår hytt ut

Vi hade en skön och bra tur både över och tillbaka. Vi hade förbokat alla måltider innan, i den enklare restaurangen visade det sig på plats, Christofer hade nog inte koll på att det fanns flera restauranger ens när han bokade. Med facit i hand hade man kanske velat ta middagen på den dyrare gourmet-restaurangen, det gick ju bra det här också.

åka färja till Färöarna

Tiden över fördriver man enkelt med att sova, äta, smutta på något i baren, ta det lugnt, promenera på däck och tex spela kort. Vi köpte en kortlek i souvenir-shopen och spelade en del uppe i Laterna Magica där det var allra trevligast att sitta  och man hade bästa utsikten.

Vi tyckte att resan över var trevlig och en del av äventyret, men förstås är ju detta inget för den som är stressad och vill göra resan så snabbt som möjligt.

Covid-19

Färöarna kräver vid tidpunkten för vår resa ett PCR-test av alla som vill komma in i regionen. Oavsett om man är vaccinerad eller inte. Man bokar testet via färjelinjen, Smyril-line och betalar i förväg. På kajen efter in-checkning kommer personal och genomför testet på alla resenärer genom bilfönstret. Om testet är negativt hör man inte vidare av dem, men om testet skulle vara positivt, så blir man förstås kontaktad. Exakt vad som händer då vet vi lyckligtvis inte.

Övrigt att tänka på är att färjan avgår från Danmark och för att komma in i Danmark krävs (krävdes vid vår resa) antingen ett grönt covid-pass eller ett PCR-test gjort mindre än 72 timmar innan ankomst.

Vid återresan från Färöarna till Danmark krävdes inga ytterligare tester, eftersom det då räknas som en inrikes resa.

Dessa regler kan förstås ändras med kort varsel och var och en som reser måste kolla upp själv vad som gäller vid tidpunkten för resan.

Corona-säkring på färjan

Färjebolaget Smyril-line rekommenderade munskydd vid på- och avstigning av färjan då trängseln ju blir som störst. På överresan märkte vi snabbt att de flesta hade munskydd på hela resan och anpassade oss efter det och hade munskydd vi också.

På tillbakaresan däremot var det nästan ingen som hade, märkligt nog.

En färja är ju en begränsad yta och det blir ju omöjligt att hela tiden hålla 2 meters avstånd till sina medpassagerare. Man serverade dessutom bufféer där alla passagerarna tog i samma bestick. Så en corona-säker miljö är ju detta definitivt inte. Trängst var det under lunchen första dagen, då alla ville äta direkt man kommit ombord, samt sista 2 timmarna hem, då alla vaknade samtidigt, åt frukost och sedan skulle trängas ner på bildäck samtidigt.

Handsprit fanns precis överallt.

Praktiska tips inför resan

  • Packa en övernattningsväska med allt du behöver på färjan för att slippa släpa upp hela packningen till hytten. Bildäck är ju som vanligt låst under hela färden. Själv visste jag ju inte ens att jag skulle åka denna färja innan, så jag hade inget förberett på ditvägen. På hemvägen däremot såg vi till att vara väl förberedda.
  • Överväg att förboka och förbetala alla måltider
  • Ta med en bra bok, en kortlek eller ett annat spel
  • Ta med badkläder upp i båten om du tänkt bada i poolen eller badtunnor
  • Kolla upp vad som gäller runt covid-test vid din resa och boka och förbetala testet innan
  • Laterna Magica på däck 10 är bästa platsen att tillbringa sin tid på.
  • Klädkoden på färjan är outdoor-betonad. Stämningen är avslappnad och trevlig. Ombord finns färingar och islänningar som använder denna färja som en odramatisk transport, samt exalterade turister (som vi) som gör sitt livs äventyrsresa.
Frukost

åka färja till Färöarna

Lite kul ändå att färjan heter Norröna. Så heter ju typ hälften av mina outdoor-kläder också.

Alla våra inlägg om Färöarna hittar du här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

31 Comments

  1. Magdalena Andersson

    Ni åker till en ö mitt ute i Nordatlanten och har inte kollat upp vad som händer om ni skulle vara Covid positiva vid ankomst?!!! Det finns ju genombrottsinfektioner. Vilken skräck!
    Karantän i 14 dagar på speciellt ställe. Kul…

    • Gunilla Yourstone

      Vad som händer om man anländer covid-positiv till vilket land som helst är en helt annan historia. Det har vi inte varit med om, så det skriver vi inte om. Detta inlägg handlar om att åka färja till Färöarna. Men det kanske är något för dig? Att starta en blogg och skriva om det?
      !?!!! höll jag nästan på att skriva.

      • Lisa Kimbrell

        Hej
        Tack för denna fina info.
        Jag vill gärna åka dit med min bil. Kan man fricampa på öarna? Vad kostar det ungefär att ta bilen med sig?

        • Gunilla Yourstone

          Nej, tillgången till naturen är rätt hårt reglerad på Färöarna.
          Jag blev bjuden på denna resa som 50-års present så jag vet dessvärre inte vad det kostade att ta med bilen, men det var nog några tusenlappar.

    • Gunilla Yourstone

      Lustigt förresten att du har samma IP-adress som Pav som just kommenterade om vandring på Öland. Och Anna och C som jag raderade igår. 🙂

  2. Karina

    Så spännande att läsa! Och jag är så glad och tacksam att ni delar med er! Nu är jag sugen på att besöka Färöarna och det tack var er! Kramar till er två som inspirerar och glädjer oss läsare😃

    • Gunilla Yourstone

      Kul att du uppskattar bloggen och blir inspirerad. Det blir vi glada av. 🙂

      • Har funderat mycket på denna resa och så glad att ni har skrivit om den. Vet inte om jag får med mig familjen dock då de lätt blir sjösjuka och 33 timmar på båt kanske inte lockar 😁
        Har ni skrivit något om er resa på Färöarna? Det vill man ju gärna läsa 👍

    • Shervin

      Tack för detta. Vad kostade resan?

  3. Har varit sugen på Färöarna länge men sedan vi bestämt oss för att undvika att flyga i Europa så har det liksom fallit bort lite men nu känns det hett igen. 🙂 Tack!

    • Gunilla Yourstone

      Ja det är ju perfekt att denna färja går, så kan man undvika flyget. 👍

  4. Thomas Lummi

    Tack för en inspirerande berättelse om en…båtresa.

    Ja, man kanske ska resa mer, eller, jag menar, uppleva fler platser.

    • Gunilla Yourstone

      Tack! 🙂
      Att resa är ju livet, åtminstone för oss. Däremot har pandemin lärt oss att man behöver inte alltid resa långt. Stora upplevelser finns också nära.

  5. Vilket spännande äventyr!. Vi har grunnat på att ev ta husbilen över till Island och göra ett stopp på Färöarna. Nu har vi fått ytterligare inspiration.

    • Gunilla Yourstone

      Ja det är en riktigt bra ide att ta med husbil både till Färöarna och till Island.

  6. Håkan Söderman

    Hur mycket kostade resan?

  7. Kul läsning! Har ju varit på FAE men tog flyget dit. Såg dock en tripreport om båten och blev sugen, på något märkligt sätt. Jag gillar ju långresor nästan oavsett transportmedel. Till och med sambon blev sugen. 😆

    • Gunilla Yourstone

      Ja du gillar ju lång flygningar också. De tycker väl jag är mer ett rätt jobbigt måste för att ta sig dit man vill. Men detta är mest njutning. 👍

  8. Häftigt äventyr med färjan också!

  9. Johan Lesky

    Vad gäller för inresa till Färöarna med avseende på Covid-19 ?!

    • Gunilla Yourstone

      Hej, det står i detta inlägg vad som gällde när vi åkte i början av augusti. Vad som gäller när man själv åker är man själv ansvarig för att ta reda på. 🙂

  10. Hej!
    Vilken tid på året åkte ni? Ser väldigt soligt och fint ut på bilderna.
    Vi planerar precis denna resa, fast utan fordon och med utflykterna på Färöarna & island som rederiet erbjuder. Vi kan inte bestämma oss om vi ska åka vid påsk/ april eller senare i maj.
    Städades hytterna varje dag?/nya handdukar etc.
    Är poolerna fräscha? Var det många barn med på färjan?
    Var det dyrt i baren?
    Vilken valuta används?

    Oj vad många frågor det blev – Tack på förhand om du/ni orkar svara..
    Vh Anna

    • Gunilla Yourstone

      Vi åkte i början av augusti. Åker man i april har jag förstått det som att det är rätt brunt, man får inte den där fina gröna färgen på naturen som kommer på sommaren.
      Vi sov 1 natt på färjan på ditväg så då behövde de inte byta något. På hemväg 2 nätter. Minns inte om de städade något, tror kanske inte det.
      Vi provade aldrig poolerna, så där har vi dåligt koll.
      Det var en del barn. Många av de som åker är ju Färingar på väg någonstans.
      Valutan var danska kronor, baren kostade typ som i Sverige, tror jag.

  11. Ingrid Laskó

    Hej. Jag googlade just på ”att åka båt till Färöarna”. Tack för er trevliga blogg! Nu vet jag vad jag ska önska mig i 60-årspresent! Funkade det bra med engelska, där borta?

    Hälsn.
    Ingrid

    • Gunilla Yourstone

      Ja perfekt present när man fyller jämt ju! 🙂
      I turistindustrin och bland de yngre funkar engelska jättebra. Alla pratar ju danska dessutom, så om man har lätt att förstå danska så är ju det perfekt.
      Sedan så märkte vi att de äldre ute i byarna pratade mycket bra skandinaviska, så dem kunde vi prata med på svenska och förstå.

  12. Lennart Andersson

    Önskar få avgångsdagar och tider.
    Kostnader för resan

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *