Ett lättsamt sätt att fjällvandra på flerdagarstur i fjällen, är att vandra mellan fjällstugor. Då slipper man bära på både tält och liggunderlag och även sovsäcken kan man lämna hemma om man vill. Det här behöver du veta innan om att bo fjällstuga.

1. Var finns fjällstugor?

Fjällstugor finns i väglöst land över hela fjällvärlden. Från Grövelsjön i söder till Abisko i norr. De är placerade utmed våra vandringsleder, som tex Kungsleden och Padjelantaleden och med dagsmarsch-avstånd emellan, just för att möjliggöra flerdagarsturer från stuga till stuga.

Att bo i fjällstuga
Att bo i fjällstuga – kan läget bli vackrare än så här?

2. I vems regi drivs de?

Många men inte alla fjällstugor drivs i regi av STF. Men det finns även fjällstugor som drivs av andra aktörer. Badjelánnda Laponia Turism har till exempel ett antal stugor i Padjelanta.

Att bo i fjällstuga – STF har massor av stugor i svenska fjällvärlden

3. Stugvärdar

I alla fjällstugor finns en stugvärd som tar hand om stugorna, välkomnar nattgäster och förklarar hur detta boende fungerar.

4. Man städar själv

Stugvärdarnas uppgift är inte att städa i stugorna. Alla nattgäster som bor i stugorna hjälps åt att städa, bära in ved etc.

5. Bekvämligheter

Fjällstugorna är som sagt belägna i väglöst land. Här finns varken el eller rinnande vatten och bara utedass.

Att bo i fjällstuga

6. Ibland finns en liten butik

Faktiskt, trots väglöst land och allt det där, finns det en liten butik vid vissa av fjällstugorna. Här man man köpa frystorkat, knäckebröd, snacks, myggmedel, bindor etc. Varorna i butikerna kör ut med skoter under vintern.

Nej glasflaskor finns inte i fjällstugebutikerna, denna bild är från Saltoluokta fjällstation.

7. Sovplatser/bäddar

Man sover i våningssängar. Ibland kan det vara 2-bäddsrum, men 4-bäddsrum är det vanligaste. Här finns kuddar och filtar. Man har själv med sig sängkläder. I vanliga fall funkar sovsäck fint, men under pandemin måste man täcka alla sängens textilier med medhavda lakan. Reselakan är ett viktsnålt sätt att bädda.

Att bo i fjällstuga

8. Säkerhetsutrymme

Många av fjällstugorna, men inte alla, har ett säkerhetsutrymme som är öppet även när resten av stugan är stängd. Detta utrymme är tänkt att kunna utnyttjas i nödsituationer och är inte för planerad övernattning. I vissa stugors säkerhetsutrymmen finns hjälptelefoner, som går direkt till räddningstjänst och polis.

9. Öppettider

Fjällstugorna har två säsonger. Vintersäsongen är från slutet av februari till månadsskiftet april/maj. Sommarsäsongen är från midsommar eller början av juli till någon gång i september. Man får kolla med respektive stuga vilka datum som gäller.

Att bo i fjällstuga
Att bo i fjällstuga – kan det bli sötare än så här?

10. Måste man boka i förväg?

Normalt sätt måste man inte boka i förväg. Stugvärden brukar ordna så att alla som vill får sova inomhus. Under pandemin krävs dock förbokning och förbetalning. Nu under pandemin sover man vanligen inte med andra än sitt resesällskap.

Läs också: Vilka djur kan man träffa på när man vandrar i svenska fjällen?

Vill läsa fler av våra fjälltips? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *