Vi bokar ofta våra resor i extremt god tid. 9 månader är ingen ovanlighet, snarare tvärt om. Jag hävdar bestämt att vi tjänat många slantar på det. Möjligen går det att hitta bra priser på flygbiljetter från Stockholm ibland även om man är ute i sista minuten. Men från Umeå? Njet.

Jag brukar till och med provsöka våra resor ibland när avresa närmar sig för att kolla priser. Vår resa till Venedig i somras tex. Köpte jag för 2200 kr/pers i god tid. Framåt vårkanten kostade samma resa samma datum 5000 kr. Det här var till och med avresa från Stockholm. Men mitt i sommaren och till ett populärt resmål.

Hotell är vi också ganska snabba med. Inte för att rummen brukar ta slut (fast ibland gör de faktiskt det också), men främst för att vi vill åt de riktigt prisvärda rummen och de brukar däremot kunna ta slut.

Så en 10-8 månader innan avresa inträder en ganska intensiv research-period. Vi läser på som sjutton och planerar upp resan i grova drag. Vad vill vi se och göra och hur behöver vi placera övernattningarna för att kunna genomföra resan som vi vill? Just nu befinner vi oss i den fasen inför Slovenien nästa sommar. Innan vi bokat klart kan vi hela resmålet utantill på våra fem fingrar. Väck oss mitt i natten och vi kan rabbla tågtider till och från Meteora.

När väl flyg, hotell och en robust ”itinerary” är på plats infinner sig vanligen lugnet. Nu kan vi känna oss säkra på att resan blir av på det sätt som vi tänkt oss. Finliret kan vi ta sen.

Nu vänds uppmärksamheten vanligen mot nya fräscha resor, som bokas och researchas på samma sätt.
Och plötsligt på någon märkligt sätt har dessa 9 månader gått och det är redan dags att åka på resan. ”Vi åker om en vecka”-stadiet kommer alltid som en chock. Någon form av panik infinner sig alltid.

Vad var det egentligen vi hade tänkt göra och se på resan? Vi minns vagt någon spännande vandring som var ett måste. Men vad hette den och hur hittar jag igen den där oumbärliga sidan där vandringen fanns beskriven i detalj? Vi skulle visst åka buss någon sträcka också, borde den bokas i förväg, tro?

vara ute i sista minuten

På Arlanda försöker vi desperat googla ikapp. Var ska vi äta i kväll? Finns det några bra restauranger i närheten av hotellet? Hur länge har den där sevärdheten som vi bara måste se öppet egentligen och borde man ha växlar pengar innan eller går det bra att lösa på plats? (inte var det väl hit det var visum?) Har visst ingen utskriven hotell-bokning vid ankomst till länder som kräver en sån för inresa.

På flygbussen in till stan kommer vi på att vi ska bo i en lägenhet utan reception. Undra just om man borde anmält ankomsttid på något sätt. Så att någon möter upp?  Hittar mirakulös ett wi-fi någonstans och måste då ladda ner WhatsApp för att få kontakt med uthyraren.

I övermorgon åker vi till Lissabon. En resa vi längtat efter i många månader. Nu undrar vi desperat vad det där vinet hette, det som är grönt? Var man ska äta på kvällarna och var nu i hela världen alla de där miradorerna låg, som man ska se solen gå ner ifrån? Och hur kommer man egentligen in till stan smidigast från flygplatsen?

Nåja, det ordnar sig nog den här gången också. Vi slänger ihop några plagg i resväskorna och googlar upp stan under mellanlandningarna i Stockholm och Frankfurt. Så ska vi nog få ordning på den här resan också. Sent om sider.

Läs om samma problem hos bloggaren JOHNNYBAJDZJAN.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook och Bloglovin för fler resetips och resereflektioner.

 

10 Comments

 1. Vi bokar ju inte våra resor i riktigt lika god tid som ni gör (jag är sjukt imponerad av er framförhållning) men däremot brukar jag göra all research direkt när jag bokat så oftast går det några månader från research till dess att vi kommer till resmålet. Min lösning är att använda Google Sheets där jag skriver ner precis allt som jag hittar om resmålet, sparar länkar, info om transfer, öppettider, tips om restauranger osv. Dagarna före resan brukar jag skriva ut dokumentet, men skulle jag glömma att göra det så kan man ändå komma åt det online om man har tillgång till wifi.

  • Gunilla Yourstone

   De tidiga bokningarna är inte så mycket ett resultat av disciplin som av lust. Det är ju så sjukt roligt att boka en ny resa!
   Jag brukar också ibland göra en google-dokument. Men då sker det precis innan avresa. Borde göra det på en gång första gången jag planerar!

 2. Ann Beutler

  Haha vilken hög igenkänningsfaktor detta har!! Var senast igår kväll ute för det..hade gjort en grundlig genomgång ang vårt besök på berget Montserrat utanför Barcelona. När jag läste igenom de två a4 sidorna uppstod vissa tveksamheter., Det som var solklart för två månader sedan, har nu en diffus slöja över sig..så det är bara att kolla upp vissa saker igen. Den 1 dev reser vi. Bokar alltid flyg och hotell i mkt god tid ca 10 månader innan.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är så svårt att minnas och hålla informationen aktuell i 10 månader. 🙂

 3. Jag brukar spara ner all viktig information i antingen ett Word dokument, eller Google doc om det är fler som ska med på resan. Det underlättar väldigt mycket ifall resan planeras i ett tidigt stadie, men är även toppen för sista minuten resor. Då finns all info på ett och samma ställe.

  Hoppas att ni får en fin resa till Lissabon och att ni listar ut vad det där gröna vinet hette.

  • Gunilla Yourstone

   Händer att jag är duktig med google-dokument med länkar också, men borde bli bättre.

 4. emolis

  Oja, här bokas också i god tid, ibland nästan ett år i förväg. Vi gör precis som ni, en massa research gällande perfekta resmålet, sen bokas det och så läggs resan på ”vänt” tills det börjar närma sig och då kör vi igång med mer detaljer. Under tiden gör vi en research på ännu en ny resa 🙂 Just nu ligger Costa Rica (bokad till februari) på vänt och vi letar boende för fullt till vår roadtrip i USA i sommar (verkligen fyndade flygbiljetter till Los Angeles nu för en månad sen). Sen är vi sugna på Färöarna och Amalfikusten också nästa år, men har lovat mig själv att inte boka något mer innan nyår. Blir ju lite av ett beroende 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Costa Rica låter fantastiskt!
   Jag har numera släppt alla hämningar och bokar på hur många resor som helst framåt. Har tänkt någon gång att tänk om man det händer nåt och man blir långvarigt sjuk (typ som min syster som fick diskbråck och inte kunde resa på ett år). Då har man kanske 6 resor att avboka!

 5. När vi landade på Keflavik häromdagen så hade vi bara en hyrbil. Vi visste inte ens åt vilket håll vi skulle åka, än mindre var vi skulle sova. Nästföljande dag bestämdes när vi satt på restaurangen vi råkade hitta några timmar senare. Och det är lite så som de senaste resorna sett ut. På gott och ont. Men faktiskt, det löser sig. Just nu sitter jag på ett hotell 20 mil från Reykjavik som vi bokade 30 minuter innan vi ankom. Precis som vi gjorde igår och dagen innan det. Nästan så jag förespråkar mer sånt faktiskt. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Det är faktiskt väldigt kul att resa så. Gjorde vi tex i Kalifornien för ett gäng år sedan. Tyvärr har mitt kontrollbehov vissa svårigheter med det… 😉

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *