Att flyga till Dubai med Norwegian. Vi är väl inga lågprisflyg-kramare direkt. Vi gillar faktiskt när det är en smula komfort och finess inbyggt i flygresan. Mat, ett någorlunda komfortabelt säte och kanske en liten filt på natten. Så pass att vi kan betala lite extra för detta. Men tydligen inte hur mycket som helst ändå.

När vi flyger till Dubai på sportlovet med våra tonåringar kostar Emirates biljetter nästan dubbelt som mycket som Norwegian. Läge att kasta sig ut utanför sin comfort zone alltså.

Norwegian har vi främst tidigare flugit Umeå-Stockholm med. Men även till Malaga för något år sedan. 4 av 4 möjliga flighter var då försenade. Både dit- och hemresa blev en prövning med kombon sitta och vänta i gater och att sätta nytt personbästa genom SkyCity. Nu är det dags för långflygningspremiär med Norwegian.

Det känns nästan som att vi är sist ut i Sverige med att långflyga med Norwegian. Alla och en var drar iväg mest varenda helg till New York och Bangkok för noll och ingenting i kostnad. Fast så kan det väl inte vara? Måste väl vara några fler än vi kvar som inte har provat förrän nu? Så för er liksom, ni som har den upplevelsen kvar, här kommer en liten recension av upplevelsen att flyga till Dubai med Norwegian.

Maten

Köttbullar med pulvermos (80 kr) eller nudelsoppa (35 kr). Inget vegetariskt. Och förstås inget asperger. Jag kämpar i mig en portion köttbullar. Alva jobbar med nudelsoppan. Christofer och Alexander härdar. Vi saknar brickan med lite av varje. Där de flesta åtminstone kan hitta något att peta i sig. Det färska brödet till om inte annat. Eller efterrätten.

Fast mycket i flygplansmatsväg är ju dåligt. Det sura är väl att man här måste betala för något som inte ens är gott.

På hemväg med nattflygning kan vi ärligt talat uppskatta att vi alla får sova till 20 min innan landning och sedan ställer man bara ner planet på plattan på Arlanda och skickar hem oss. Helt klart en bättre lösning än att tända och väcka 1,5 timme innan och servera en riktigt nasty flygplansfrukost med ångkokad omelett som stinker i hela planet.

Underhållningen

Avdelningen en bild säger mer än 1000 ord. För nej, något underhållningssystem finns inte. Någon form av reklamfilm körs i stället på skärmar i taket. Störande mitt i natten när man försöker sova. Det blippar och bloppar en hel del ljus-mässigt.

Man har visserligen system där man mot en avgift av 50 kr via flygplanets wi-fi kan se filmer på egen enhet, men filmutbudet känns ganska magert. Dessutom saknas laddaruttag för den egna enheten vid sätena.

Väskorna

Man säljer biljetter med och utan incheckat bagage. Det är man ju på intet sätt ensamma om. Tvärt om.

Men alltså. Vid boarding blir vi som betalat för incheckat bagage och därmed bara har varsin rygga med oss in i kabinen, tillsagda att vi måste ha vårt handbagage under stolen framför. Så att de som har kabinväskor ska få plats uppe på hyllorna. Så den som betalat en dyrare biljett ska alltså få en mindre bekväm resa. Att sova utan att kunna sträcka ut fötterna framåt är ju i stort sett omöjligt. Det funkar att flyga dagflyg inom Europa på det sättet men inte 7 timmar till Dubai.

Någon har helt klart inte tänkt färdigt när det gäller kabinväskor.

Och vi själva ignorerar tillsägelserna och stuvar på hyllan. Så det så.

Sätena

Centimeterna som gör skillnad. För Norwegians plan är samma modell som det vi normalt åker mellan Umeå och Stockholm med. Trångt att långflyga och sova i även för den som normalt klarar sig hyfsat på flygen. Och sätena! Alltså vad är de gjorda av? Riktigt obekvämt att sitta i 7 timmar.

Dubai med Norwegian

Temperaturen och filtarna

Först hysteriskt varmt och sedan hysteriskt kallt. Inga filtar att värma sig med. Filten är ju ett ganska enkelt sätt ändå att temperatur-reglera mellan de som är lättfrusna och de som är varma av sig i en grupp på några hundra, tänker jag.

Och positivt då?

Jo vi var i tid på alla 4 flighterna denna gång. Så det var det ordning och reda på.
Sen är ju wi-fi´n inte så tokig heller även om den inte är världens snabbaste kanske.

Dubai med Norwegian

Kommer vi att långflyga överhuvud taget eller till Dubai med Norwegian igen?

När man sitter där på de hårda tortyrredskap som placerats där sätena brukar vara, en reklamfilm pumpar på för fullt på skärmarna taket, alla lampor är tända medan personalen kör sina försäljningsvagnar fram och tillbaka i mittgången klockan halv fyra på morgonen. Då svär man ju på att aldrig boka lågpris igen förstås.

Men sen vet man ju aldrig. Kanske glömmer vi förr än vi anar. Kanske kommer det där priset upp på någon sökning. Det som vi inte kan motstå ni vet. Och så är det kanske på´t igen, vem vet?

Kommer osökt att tänka på ekonomi-professorn, Micael Dahlén och hans sommar-prat för några år sedan. Om att i framtiden (som kanske har kommit nu, får man tänka sig) kommer allt att antingen vara riktigt dyrt och exklusivt eller i princip gratis. Han hade verkligen rätt. För det tycks verkligen inte finnas någon hejd på den komfortsänkning människan är beredda att utsätta sig för, för att spara några tusenlappar.

Sen i rättvisans namn, ryktas det att planen till Bangkok och USA håller en helt annan klass, så vi kanske måste prova dem också, trots allt.

Läs fler flygrelaterade inlägg från oss här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reserecensioner.

 

27 Comments

 1. För oss Göteborgare kommer Norwegian ALDRIG upp som ett attraktivt alternativ för långflygningar, (kombi tid o pris..mellanlanda måste vi oavsett o det spelar inte så himla stor roll var man gör det..) så har aldrig provat.. har inte missat så mycket tydligen…bra recension…tycker det låter kanongott med köttbullar o potatismos istället för den där brickan med allt möjligt där man bara gillar en del :-).

  USB-uttag o underhållsystem vill man ju gärna ha.. bagage går inte att klara sig utan.. så på Norwegians första priser måste man väl lägga på ca en tusing för att få jämförbart med övriga på långflygningar…. antar det bara är 20 kg som ingår då? Övriga 23.. kan ha betydelse vid New York o Bangkok-resorna :-).

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, det var ingen bra variant av köttbullar och mos om man säger så… 🙂
   2 väskor á 20 kg var det faktiskt som ingick, så det var väl tilltaget. Fast våra väskor väger oftast 12-13 kg.

 2. Kul läsning. Skulle aldrig i livet resa med Norwegian av principskäl. En 737a till Dubai, nej tack säger jag där. Håller mig till EK och LH om jag ska ner till sandlådan.

 3. Camilla

  Jag och min väninna flög direktflyg med Norwegian till San Fransisco, sk Dreamliner. Känner faktiskt inte igen mig någonting i det här. Där hade vi bekväma säten, mat valde vi att förboka mot en kostnad men den var som vilken annan flygplansmåltid som helst, dvs helt ok. Sedan hade vi egna skärmar i stolarna med USB-ladduttag, fri Wi-fi och fritt att kolla på filmer/underhållning mm. Måste nog bero mycket på vilken destination man väljer kanske. Hoppas ni hade det trevligt på semestern i alla fall! 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Killarna framför oss på nerväg pratade om just det, att till USA var det en helt annan standard. Vet inte om detta är standard-planet ner till Dubai eller ett undantag på något vis, men den kändes helt fel för denna typ av flight.
   Vi är nöjda med resan. Flygresan stör man sig ju som tur är bara på medan den pågår, sedan är det glömt och passé. 🙂

 4. Tack. Stort tack. För att du på ett konstruktivt sätt beskriver att det inte är någon höjdare att flyga med Norwegian. Och ja, sätena. Osannolikt obekväma. Någonting med kort sittdjup?
  Men man får vad man betalar för…

  • Gunilla Yourstone

   Ja man får ju inte glömma den lilla detaljen priset. Men man ska veta att det inte är någon njutning, utan flygresan ska liksom bara göras i det här fallet. 🙂

 5. Nej inget Norwegian på långflyg för oss.
  Vet dock att många här i byn åker med de.
  Däremot nyttjar vi de ofta till/ från Stockholm.
  1 gång Krakow och nu till försommaren Malaga.
  Försenade ibland men bra priser.
  Flög nu senast med Finnair, från Umeå, i deras economy extra, Helsinki-Bangkok
  Riktigt bra , kände vi kunde kosta på oss det som flygbiljetten var så billig.
  Tror det blir economy extra på återresan också.
  Titti

  • Gunilla Yourstone

   Ja, men till Krakow har vi också åkt Norwegian, kom jag på nu.
   Finnair är superbra för oss Umebor. Vi har både Prag och Ljubljana bokade med dem framöver.

 6. emolis

  Nix, inget Norwegian för långflygning här inte (och då jagar vi verkligen låga priser och kan stå ut med långa mellanlandningar och dylikt), mest för att det inte blir ett dugg billigare med Norwegian långdistans när väl bagage och annat som man måste ha när man reser långt lagts på. Vi brukar hitta billigare och bättre. Norwegian är däremot första val vid kortare resor. Har nog gjort ca 20 resor med bolaget i Europa och inte en endaste gång har vi blivit försenare, inte ens 5 minuter!! Känns lite märkligt faktiskt, framför allt eftersom typ alla andra bolag haft förseningar. Eller så beror det på flygplatsen??

  • Gunilla Yourstone

   Det var ju fantastiskt att ni aldrig blivit försenade med Norwegian. Men som du säger, det kanske har lite med flygplatsen att göra också? Hur snabbt man jobbar med av- och pålastning mm.

 7. Obegripligt att de fortsätter att köra 738:or (737-800) på ARN-DXB och nej, det här var inget undantag. Däremot blir det ju synd, för den här recensionen speglar ju egentligen inte Norwegian och deras ”riktiga” långdistansflighter, där de kör 787 Dreamliner (som faktiskt var riktigt trevlig när jag flög den till LAX 2014). Det är som natt och dag. Har en kollega som gjorde samma resa som er och hon var inte heller särskilt nöjd med den upplevelsen. Och att de kör 737:or är enda anledningen till att jag valt bort dem båda gångerna jag bokat till Dubai, så för mig blir det Emirates(-premiär) på resan om några veckor.

  • Gunilla Yourstone

   Ah, du är så raffinerad att du kollar flygplansmodell innan bokning? Sånt tänker vi aldrig på förrän precis innan avfärd.
   Lade faktiskt till en rad om att det ryktas att Bangkok och USA håller bättre standard. I rättvisans namn.

   • Kollar ALLTID vad det är som flyger den aktuella sträckan innan jag bokar (gäller flygresor på över fem timmar). Hos vissa bolag står det tydligt, hos andra får man göra lite egen efterforskning. Har för mig att Norwegian skriver ut sina kärror (kan ha fel).

 8. Oh wow, blev inte direkt inspirerad!! Men sen läste jag Drydens kommentar och insåg att jag också måste börja kolla om det där med flygmodell :O Det borde de ju ha bättre info om, men kan det också vara så att det tjusigare planet är lite dyrare??

  • Gunilla Yourstone

   Tja fast det är ju bara en flight liksom. Bara att beta av och ingen dör på vägen liksom. 🙂
   Fast kanske borde man börja kolla flygplansmodell innan man bokar, bara för att veta vad som väntar liksom?

 9. Som Dryden redan har påpekat så är det horribelt att Norwegian flyer ARN-DXB med en 737:a.. Av mina 400+ flighter de senaste tre åren har jag flugit DY två gånger ARN-MMX samt HEL-ARN. Där emot ska deras premium i Dreamlinern vara riktigt bra enligt många affärsresenärer. En annan tråkig sak med Norwegian är att de är allianslösa vilket bidrar till onödiga problem vid inställda flyg. Samt att deras frequent flyer program inte är mycket att hurra för.

  • Gunilla Yourstone

   Horribelt var ordet! 🙂 Det där med allians-lösheten är helt klart en poäng.

 10. Ja ni flög ju med en vanlig boening t Dubai! Deras dreamliner flyger ju deras long haul! Alltså inte detta ”lilla flygplan”!

 11. Stefan

  Hej! Nu tar jag våra Norska grannar i försvar! Vi har flugit en hel del med Norwegian och tycker att man får trevligt värde för pengarna. Resmål har varit Florida, Bangkok, Lissabon, och Malaga vad jag kommer på. Pris mycket bra, komfort ok, mat ok och tidspassningen bra. Helhetsintrycket gör att från oss får bolaget FYRA brödrostar!

  • Gunilla Yourstone

   Jodå de har ofta mycket bra priser. Och det gillar man ju. Och måste ta med i beaktande förstås.
   Och härligt med brödrostarna. 🙂

 12. Hej Gunilla,

  Flyger ofta Norwegian pga pris och tider. Senast var till Gran Canaria då jag slapp köttbullarna :-). Istället hade de bland annat en bulgursallad med chilikryddad kyckling som jag beställde. Den var riktigt god faktiskt!
  Däremot har jag flugit en annan gång då kabinpersonalen spillde ut hett kaffe på min vita (!) kofta, och jag fick knappt ett ”ursäkta”! Där satt jag nedblött, bränd och sur över att den kofta jag hade hoppats skulle funka iaf några av de första dagarna nu var förstörd (för alltid visade det sig, när fläckarna gick bort var koftan för ”hårdtvättad” och ful). De bjöd inte ens på en muffin som ursäkt, utan jag fick en lapp att fylla i för att jaga ersättning, men inte för koftan nej nej utan för en tvätt… :-/
  Så servicenivån har verkligen varierat, ändå blir det ofta Norwegian ändå för att deras flyg passar bäst och i alla fall ibland är prisvärda.

  • Gunilla Yourstone

   Bulgursallad och chilikryddad kyckling lät ju mycket godare. 🙂
   Men det var ju superdåligt med koftan.
   Var med om en gång att min kabinväska fick en stor reva fram. Om jag rest med SAS hade jag fått en ny väska. Men Norwegian fick jag inget alls.
   (använder fortfarande väskan och tänker att revan gör det lättare att känna igen sin väska bland 100-tals likadana.) 🙂

 13. Malin Eriksson

  Flög förra veckan till Dubai med Norwegian, 6h och 40 min enkel väg, och vill bara göra ett tillägg till kommentarerna ovan- denna resa kommer jag göra fler ggr! Flög gången innan i Businessclass med SAS och det var otroligt vad man blev uppassad, så det kändes spännande att denna gång flyga lågpris utan minsta gratisvin eller annat.Kontenta: gick hur bra som helst! Köpte mat, dricka och lite godis på COOP innan avgång från Arlanda och åt sen vid tillfälle på flyget innan man sov bort resten av flygtiden. (När man flyger businessclass hinner man inte sova eftersom det är så många filmer som ska hinna ses och så mycket annat man ska hinna äta och dricka och det är inte lång restid till Dubai!) Tycker även att det var bra benspace. Man har självklart med sig egen filt/stor sjal som täcke och en nackkudde för god sömn! Ladda upp med några offlinefilmer ”utifall-att” och resan blir bra och billig! Mer pengar till shopping!! Har ingen erfarenhet av repade/förstörda väskor,förseningar eller taskiga arbetsvillkor, utan de gånger jag rest med bolaget har jag/vi varit nöjda! Inga problem upplevde jag med handbagage som rymdes på bagagehyllan ovanför sätena heller. Upplevelse: fantastisk resa till varma Dubai, billig resa, mer shopping!! Snabbt och utan problem:)

  • Gunilla Yourstone

   Härligt att du hade en positiv upplevelse. Och visst är priset gynnsamt! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *