För oss är det helt klart det mest överlägsna sättet att fira våra födelsedagar på, att befinna sig på resande fot.
Var eller hur, spelar mindre roll och det behöver absolut inte firas på något speciellt sätt eller så, gärna tvärt om. En vanlig trevlig och aktiv resdag.

Sen är det ju långt ifrån alltid läge. Det är tid, pengar, viljor, åtaganden och annat som spelar in.

Vi fyller båda år på sommaren, Christofer i mitten av juli och Gunilla i början av augusti.

Att fylla år juli/augusti har både sina fördelar och sina nackdelar resemässigt.

Fördelar

 • Det är absolut inga svårigheter att vara ledig från jobbet. Denna tid befinner sig de allra flesta svenskar på semester oavsett, så det märks knappast att man är borta.
 • Det är varmt även i Sverige och norra Europa, så man behöver inte ens åka så långt för att det ska kännas lyxigt.

Nackdelar

 • Hela västvärlden har semester. Medelhavet är fullbokat och oändligt varmt. Priserna  är på topp. Resten av världen har regnperiod. (Nä, säg inget, vi vet. Men vissa delar av världen har regnperiod…)
 • Mitten av juli till första veckan i augusti är det nästan alltid fint i Sverige, inte sällan är vädret som allra bäst här uppe i Västerbotten då. Lite synd kanske att åka när allt är som bäst här hemma, vore mer logiskt att åka i februari egentligen…
 • Somrarna är trixiga nog som det är, med sommarscheman för barnen (varannanveckasföräldrar som vi är) där allas viljor i flera familjer ska försöka samsas. Att önska sig en resa på födelsedagen dessutom kan kännas som en utopi många gånger.

Våra bästa platser för att fylla år på resa

Gunillas 40-årsresa till Namibia slår förstås allt. Inte blev födelsedagen sämre av att Christofer passade på att fria heller.

Christofers överrasknings-40-årsresa till Kina. Gunilla ordnade allt. Christofer fick reda på vilka datum han skull resa, vad han skulle packa. Visumet ordnades genom att Christofer fick skriva under på ett papper där allt var dolt utan den streckade linjen för underskrift. Vilken tur att han är litar på Gunilla och inte flippade ut och trodde att det var en överlåtelse av alla sina egendomar till okänd adressat…
Födelsedagen firades cyklandes mellan Yangshuo´s sockertoppsberg.

att fylla år på resa

I San Francisco firade Gunilla sin19-årsdag för länge sedan. Världsklass och en favoritstad.

Danmark låter kanske inte så märkvärdigt, men vackra Lökken och Skagern var en perfekt födelsedagsdestination ett år.

att fylla år på resa

45 år på Island

I år var det dags igen. Gunilla fyllde 45. Inte jättejämnt, men visst måste man få fira lite ändå?

I år firade vi på norra Island med att bestiga en vulkan, jaga regnbågar bakom vattenfallet Godafoss samt göra en vandring genom ett bubblande svavelosande månlandskap. Sedan var det tänkt att vi skulle avsluta dagen med att äta indiskt i norra Island största stad Akureyri, men den indiska restaurangen hade stängt butiken och befann sig i stället på evenemanget Fiskens dag på för oss, okänd ort. Nåja lite bakslag får man tåla. En perfekt födelsedag blev det ändå.

att fylla år på resa

IMG_0543

P1050991 P1060034

Vad tycker du som läser? Gillar du också att fira födelsedagen på resande  fot och vart brukar du i så fall åka?

Följ gärna 4000mil.se på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

 

15 Comments

 1. Wow, både jämn födelsedag och frieri på samma resa! Vilket minne för livet! Kul att läsa om era firanden.

  Jag älskar ju att resa men för mig spelar det inte så stor roll var födelsedagen firas. Men visst är det extra kul om jag råkar befinna mig i favoritstaden då, vilket till exempel var fallet 2013.

  Sen är så klart vissa födelsedagar mer speciella än andra! År 2015 valde jag medvetet att fira hemma med vänner först och sen tillbringa födelsedagen på plats i New York. Det blev en fantastisk dag.

 2. På resande fot alla gånger! Dock har jag sällan varit det; fyller år i mars. Är ofta hemma den månaden eftersom jag ofta är i Asien etc. i januari/februari och i april/maj börjar alla helgresor till Europa.

  • gunilla yourstone

   Ja det måste ju passa in också. Jag har också firat utomlands alldeles för få gånger motför vad jag kanske skulle vilja.

 3. Vi har som tradition att alltid resa bort i mars/april, vilket också råkar vara när vi fyller. I år var jag med äldsta dottern (då 6) på mamma-dotter semester i Thailand. Nästa år har jag ingen aning.. 🙂

 4. Vilka härliga födelsedagar ni haft! Vi fyller båda år mitt på sommaren så vi har också ofta firat födelsedagar på resande fot 🙂

 5. Jag har faktiskt sällan rest på min födelsedag.. Fast 2014 spenderade jag min födelsedag på Teneriffa 🙂 Och i år ser det ut som att den kommer spenderas i Australien 🙂

 6. Joo. ..det händer att jag firat utomlands. .var det 40 tro i Blokhus, Danmark..55 i Singapore ..solotrip efter dammiddag med 8 vänner i Bangkok/Koh Samt. .med Singapore sling på Raffles.. (f.ö den stad jag föll minst för i jämförelse med Bangkok (Asiens New York för mig..) o Kuala Lumpur.. 60-årsdagen firades nästan i New York..fick en illturkos tårtbit av kompisarna sista eftermiddagen som avnjöts i min oas i världen..Herald square, New York :-). Landade på min födelsedag o dividerade om jag skulle kosta på mig taxi hem…då jag möttes av min underbara dotter med ballonger o en stor textad skylt med ”Grattis på 60-årsdagen världens bästa mamma”.. hon hade tagit långlunch för att överraskningshämta mig :-)…..

  • gunilla yourstone

   Låter som det är mycket födelsedags-storstäder för dig. Singapore sling på Raffles låter som en bra födelsedag, även om jag kan hålla med om att Singapore inte är så spännande i sig.

 7. Catharina

  Jag fyller strax efter jul, när det är som allra dyrast att åka, maken strax före man får ha jakthundar lösa, för en jägare omöjligt att vara borta då. Därför brukar vi ge varandra resor i present istället, gärna som överraskning. Er Islandsresa lät underbar, så den lägger jag på min önskelista.

  • gunilla yourstone

   Överraskningsresor låter ju superhärligt, det skulle jag också vilja få! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *