Sofia är vår första destination i Bulgarien. Vi anländer vid lunchtid och har resten av dagen på oss för att upptäcka Bulgariens huvudstad. Sofia är liten och behändig som stad. Eller det vill säga, de centrala delarna med de sevärdheter som vi turister normalt sett är intresserade av, är litet. I övrigt är Sofia en miljonstad med allt som hör till av bilköer och förorter.
I slutet av augusti när vi är här, pågår dock sommarsemestern fortfarande för många huvudstadsbor och trafiken är fortfarande på en hanterbar nivå.
Sofia bubblar av massor av intressant historia. Samtidigt har många krig och strider utspelats här. Bulgariens kung under andra världskriget valde att ta parti för Hitler och Tyskland. Och fastän Bulgarien inte själva deltog aktivt i andra världskriget medförde detta en massiv bombning av huvudstaden från de allierade.
Mycket av det gamla har alltså förstörts och mycket av historien får man därför föreställa sig, snarare än se. Eller få berättat för sig. En guide är därför en ovanligt bra idé i just Sofia.
1. Alexander Nevskij-katedralen
Sofias och Bulgariens stolthet av katedraler och säte för patriarken, alltså den bulgariska kyrkans överhuvud. Även en av de största ortodoxa kyrkorna i världen med plats för över 5000 besökare. Kyrkan är uppkallad efter det ryska helgonet Alexander Nevskij och som ni kanske vet finns även en Alexander Nevskij-katedral i Tallinn.
Vi tycker att alla ortodoxa kyrkor är värda ett besök, alltid rika på vackra dekorationer. Denna enorma kyrka blir förstås en extra upplevelse.
2. Bulgarien äldsta kyrka – St Sophia
St Sophia-kyrkan i närheten har anor ända tillbaka till 300-talet efter Kristus och fick till och med ge namn åt hela staden på 1400-talet. Under det osmanska styret fick kyrkan förstås konvertera till moské istället. Idag är Sophia-kyrkan ett av de allra viktigaste exemplen på tidig kristen arkitektur.
3. Öststatsarkitektur längs paradgatan
Som sagt, mycket av det gamla Sofia är sönderbombat och förstört. Klassisk stalinistisk öststatsarkitektur finns det däremot en del av. Man har sin paradgata ”ploshtad Knyaz Aleksandar I” med mycket gemensamt med liknande gator i tex Kiev.
4. Presidentpalatset
Framför det relativt diskreta presidentpalatset står nationalgardet vakt i traditionsenliga uniformer. Man har vaktavlösning varje timme men det missar vi tyvärr.
– Presidenten är hemma, säger våra guider. De kan se han bil bakom grindarna.
5. …och ytterligare en kyrka, nämligen Saint George
Inne på presidentpalatsets innergård har vi ytterligare en gammal kyrka. Denna kyrka startade sina dagar som romerskt bad och blev sedan till en kyrka i och med att romarriket konverterade till den kristna tron under ledning av kejsare Constantine the Great, en man med stor betydelse i Bulgarien då han både kristnade romarna, härstammade från området och starkt övervägde att göra det dåtida Sofia till romarrikes huvudstad. I sista sekunden blev det dock Istanbul i stället. Som därmed fick namnet Konstantinopel.
Idag är kyrkan Sofias äldsta bevarade byggnad i romersk arkitektur.
6. Utgrävningar
Precis som i många andra bulgariska städer, tycks ibland hela staden som en enda stor utgrävning. Överallt finns en romerskt bad under ett glasgolv, en gravkammare bakom ett staket eller en antik pelare som ett pikant inslag i stadsbebyggelsen.
För den som vill se och veta mer finns ett arkeologi-museum.
7. Monument
Monumenten är även de icke försumbara i antal. Bulgarerna älskar sina monument, har behållit samtliga från kommunisttiden och i övrigt kompletterat med nya. Utanför vårt hotellrumsfönster finns tex ett monument över Bulgariens frihetskämpe nummer 1, Vassil Levsky, han som befriade nationen från osmanerna.
8. Ryska kyrkan
Ryska kyrkan ligger inbäddad i en park och lyser som en godisklubba med sina härliga gyllene lökkupoler. Vi går inte in, men en bild måste det allt bli.
9. Kungliga palatset
Kungliga palatset tjänar nu som nationellt konstgalleri och är överraskande enkelt och modest, men har åtminstone överlevt de allierades bombningar.
Kung (tsar) Boris III av Bulgarien anslöt sig alltså till Hitlers allierade under 2:a världskriget, men retade upp sin nya vän genom att vägra delta i kriget, 1943 avled han hastigt efter en middag hos Führern, vilket lett till misstankar om att Hitler förgiftade honom.
Den omyndige sonen tog över tronen, men tvingades lämna ladet när Bulgarien ockuperades av Sovjetunionen i krigsslutet. Formellt har sonen Simeon aldrig abdikerat och voilá, plötsligt återvände han efter kommunismens fall, drog igång en politisk karriär och blev premiärminister 2001-2005.
Händer bara i forna Östeuropa, tänker vi.
10. Sveta Nedelja-kyrkan
Denna kyrka utsattes 1925 för ett terrorattentat. Bulgarien kung skulle ha varit på plats, men blev försenad och undkom därför döden. Men många andra högt uppsatta personer i Bulgarien omkom här.
11. Vitosha Boulevard
Vitosha Boulevard är en gågata i centrum med butiker och restauranger med härliga uteserveringar.
12. Ivan Vazov National Theater
Detta kan vara Sofias vackraste byggnad. Tyvärr har den täckts med renoveringspresenningar just lagom till vårt besök. Vi lånar försiktigt en bild från Pixabay.
13. Filminspelningar
Sofia är mycket attraktivt för filminspelningar. Både reklamfilm och spelfilm, på grund av det låga kostnadsläge man kan hålla. Om man flanerar runt på gatorna i centrala Sofia stöter man därför nästan alltid på ett eller annat filmteam. Man kan nyfiket fråga någon från crew:et vad man spelar in. Men nej, denna gång var det bara reklam, och ingen spännande ny storfilm med kända skådespelare.
14. Hotell med spa och takbar
Var bor man då i Sofia under sitt besök? I Sofia kan man bo bra för relativt liten peng. Vi bodde på alldeles nya Hyatt Regency Sofia, ett riktigt snyggt hotell med en härlig takbar. Beläget ett stenkast från Alexander Navskij och med rum för 1300 kr.
Vi hinner till och med prova det härliga spa:et en stund också före middag.
15. Middag på Raketa Rakia Bar
Sista stoppet för dagen blir en middag på Raketa Rakia Bar intill Park Zaimov. Här får vi våra första smakprov av den härliga bulgariska maten i en skön miljö som flörtar med kommunisttiden. Och Raika förstås. För de som är lagda åt det hållet.
Läs också: Mat i Bulgarien – vad man måste prova – och tips på ett gäng bra restauranger
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Vi kommer att bila genom Östeuropa till våren. Förmodligen stannar vi till i Sofia då. Tack för tips.
Kul, en sån resa skulle vi också vilja göra! Det finns mycket att se i Sofia. 🙂