Jaha hur tar man sig an julen 2020 då?

Utlandsresa!

För snart ett år sedan, i januari 2020 satt jag för fullt och googlade upp en julresa till oss. Lite Bangkok skulle det bli. För att äta mest. Sedan norrut i Thailand, Chang Mai och det där fantastiska vita templet ni vet.  Båt på Mekong-floden över till Laos. Ett par dagar i trädkojor tillsammans med Laos apor i djungeln. Och så ner till Luang Prabang och munkarna. Typ så.

Men jag vågade aldrig boka.

För osäkerheten om Christofer skulle orka och våga resa. Kanske bäst att faktiskt genomföra hans första utomeuropeiska resa till Maldiverna innan man bokade något mer?

För de ständiga striderna jag måste utkämpa inför varenda en av våra resor. Om barnen.

Nu är man ju tacksam och glad för varenda resa man inte bokade då. Vi har som mest haft 6 resor bokade och klara ”i pipen”. Nu i mars hade vi ändå bara 2. Osedvanligt lite.

Släktkalas?

Redan tidigt i höstas bestämde vi att vi inte ska tillbringa julen med släkten i södra Sverige. Det är fel år för det helt enkelt. Ett gemensamt beslut ihop med storfamiljen.

Hotell i Sverige

Barnen har vi inte förmånen att få ha hos oss i år. Bara vi två alltså. Så vi börjar snegla på att boka in oss på hotell i Sverige. Fjällmiljö, snö. Någon annan lagar maten. Hundspann? Den typen av jul som man alltid lite drömt om. Men nu avråds vi Västerbottningar från alla typer av resor. ”Stanna hemma” är ett tydligt besked utan möjlighet till kryphål.

Icke-jul

Så här står vi nu. Ingen Laos-jul. Ingen släktjul, ingen barnjul. Ingen lyxig hotelljul. Med andra ord det perfekta tillfället att för en gångs skulle unna sig en icke-jul. En äta-vad-sjutton-man-vill, se serier och läsa en bok-jul. En lägga-ner-julen-jul. Dags att en gång för alla och äntligen ignorera den nationella psykos som kallas julen!

Christofer är ju svensk mästare på det. Struntar fullständigt i julen. Det är sedan gammalt.
Jag var en gång en julfanatiker. Ingen möda sparades inför jul. Dag-för-dag-schema under hela advent. Vilka dekorationer som skulle fram när. Vad som skulle bakas, vad som skulle lagas.

Nu har livet besegrat mig och visat vem som bestämmer. Förstås. För det blir ju aldrig Fanny Alexander hur som haver, hur man än försöker och överanstränger sig. Mer av Lars Norén kanske? Julskeptiker har det blivit av mig också.

Jag förvarnar barnen. Ingen julgran kommer det att bli här i år. Inga julgardiner. Så det så!
Ska bli så skönt. Så avslappnat.

Veckan innan första advent seglar in. Jag smyger ut på balkongen och riggar ljusgirlangen runt räcket. Mest för att det blir lite ljusare och trevligare då? Så man ser handen framför sig om man behöver smyga upp på toa på natten?
Handlar ljus i mängder, det måste man ju ha när det är vinter, hur som haver.

Första advent. Nåt litet pyssel måste vi väl ändå ha? En stake i köksfönstret gränsar väl till vanligt folkvett kan man tänka? Normalt hyfs mot förbipasserande? Men den ser så ensam ut i fönstret, så man måste helt enkelt smyga ner på Buketten, precis när de öppnar, fastän det är alldeles förbjudet att handla något annat än mat och mediciner. Och få sig två julstjärnor i all enkelhet.
Med krukor till efter som den ena jul-kökskrukan gick i golvet för nåt år sedan.

Och en liten, liten hyacint-grupp bara för lukten.

Nu kan visst inget stoppa mig. Jag sätter pepparkaksdegen, får fram några tomtar fastän de är alldeles förbjudna före Lucia. Och klickar hem en julklapp till Christofer. Bara en liten liksom.
Here we go again.

– Om du kommer på mig med att försöka köpa en julskinka. Säger jag till Christofer. Skjut mig.

8 Comments

 1. Nu när vi inte har några små barn i familjen dras det ner rejält på allt vad jul heter. Fast skinkan är redan köpt och ligger i frysen. Och M planerar julgransköp… Nu håller vi tummarna för att barnen kan komma. Lycka till med er icke jul — och frågan är om skinkan är ett jultillbehör eller smörgåspålägg:)

  • Gunilla Yourstone

   Det vore ju ett alternativ att tänka sig ett vanligt enkelt smörgåspålägg. Som råkar vara griljerat. Och sen kanske man äter rödkål bara för att det är så gott. 🙂

 2. Eller så gör man tvärt om? Jul med extra allt av sådant som man själv gillar. Bara för att allt annat är så trist och inställt pga pandemin. Men slipper släktkalas där man ”tvingas” äta ris à la malta🤢 Adolphson & Falks ”Mer Jul” strömmar ut högtalarna. 🧑🏻‍🎄
  Önskar er tre trevliga Advent & en fröjdefull Jul 🎄❄️

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, ja vi får se. Risken om man går all in är väl att julångesten slår till upphöjt i 10 också. Har viss erfarenhet från vår ”stroke-jul” av det. Vi får se vilken väg vi slår in på. 🙂

 3. Här är jag nu inne på plan D….
  A. Thailand/Nej
  B.Göteborg/Nej
  C.Umeå, hotel ( Clarion Uman, middag ingår i priset. trevligt ställe, bodde där i slutet av oktober )/Kanske
  En resa på 2,2 kilometer!
  D. Sandbacka/Inte sedan 2011.
  I så fall beställer vi nog en julkasse från ”Le garage.”

  • Gunilla Yourstone

   Oj men där sa du något! Le Garage brukar ju ha väldigt fina julbord. Det kanske kan bli en ”jul-kompromiss”. Tack. 🙂

 4. Tänker att det får bli en jul där familjen umgås, myser, spelar spel och bara är helt enkelt kram

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *