Jag pratar engelska och tyska. Förutom svenska då förstås. Engelskan går automatiskt ute på resorna. Om jag inte kan göra mig förstådd beror det inte på min engelska, helt klart. Tyskan är ett mer vilande språk. Jag bodde ett år i Karlsruhe, Tyskland som student på 90-talet. Utbytesstudent 4:e året på Industriell Ekonomi. Wirtschaftsingenieur som utbildningen heter på tyska.

Idag förstår jag allt, men måste tänka om jag ska säga något. Det går inte automatiskt. Men ändå en tillgång att ha förstås. Då och då på resorna träffar man på folk som inte kan engelska. Men tyska. I Dolomiterna i somras var det dåligt med engelskan. I taxin i turkiska Kayseri var det tyskan som räddade oss. I Prag på nittiotalet fick all kommunikation med vår värdfamilj som vi var inneboende hos, gå via min skoltyska (detta var alltså innan mitt utbytesår) och gamla farmors slumrande tyskakunskaper från före kommunismen.

Prag

Så visst klarar jag mig. Men egentligen skulle jag ju vilja kunna ett språk till. Nämligen spanska.

I Brasilien för några år sedan, folk var så vänliga och tog sig an mig och Alva. Men kommunikationen haltade. Det var portugisiska som gällde. Hade man kunnat spanska, så hade ju det helt klart löst mycket. Så jag bestämde mig då. Nästa gång det blir Latinamerika, då ska jag kunna lite spanska!

Det blev Latinamerika igen, förra julen. Kuba och Mexiko. Men ingen spanska innan hanns med. Och igen så ångrade jag mig. För alla var ju så vänliga. Våra hyresmadammer, vår chaufför. Den gamla mannen i trapphuset, som fick vår cigarr. Inget kunde vi säga till någon av dem. Inte fråga; Hur är livet här?, Vad tycker ni om kommunismen?, Vilka varor saknas i butikerna? Man kommer så mycket närmare på resan när man kan några fraser av det lokala språket.

Och Una cerveza por favor kommer man ju inte långt med.

Tiden, det är alltid tiden. När ska man hinna lära sig ett språk? För mig blev svaret min ensamresa till Jordanien. Här hade jag massor av tid. Att fundera, reflektera, läsa. Och lära mig språk. Lite arabiska blev det, shukran, wadi, jabal, jamal, siq. Tack, dal, berg, kamel, canyon. Det kommer man långt på i Jordanien. På sin kameltur, på sin jeeptur i öknen.

Men det blev också resan då jag hade tiden att börja med min spanska. Under mina slöa dagar på vid Döda Havet och på stranden i Tala Bay. Lite dötid här, lite dötid där. När man väntar på sin guide eller bara slappar i skuggan.


Hur funkar Babbel?

Jag använde appen Babbel, som också finns i en datorversion. Första kursen är gratis, sedan betalar man per månad och lär sig så mycket man vill och hinner under tiden. Varje avsnitt tar ungefär ungefär 15 minuter och man övar in 4 ord i varje avsnitt genom olika former av repetition. Man får lyssna, uttala själv, skriva ordet och sätta in det i meningar. Sen att man känner sig som en idiot när man sitter i ett tältläger i jordanska öknen och skriker spanska pronomen till sin telefon, ja det får man bara ta. Vem sa att livet var enkelt, smärtfritt och gratis?

– Yo, tu, el, ella!


Nu känner jag mig peppad att fortsätta hemma. Små steg, lite i taget och när vi åker nästa gång till ett spansktalande land, då kan jag hanka mig fram lite grann. Byta några ord med gubbarna på torget, köpa en biljett, beställa på restaurangen. Fråga var linbanan ligger. Vänta bara.

Här hittar du Babbels spanskakurser.


 

Tags

10 Comments

 1. Tina Pettersson

  Älskar spanska! Har läst tre terminer på Komvux (avslutade den senaste för lite över ett år sen). Det blev svårare sista terminen, dels för att jag har svårt med inlärning efter hjärnhinneblödningen o dels för att jag inte har någon att prata spanska med (sonen är dock på gång!). Men jag håller igång det lite smått varje dag. Roligaste språket enligt mig! Ska praktiseras i Barcelona i sommar (även fast de pratar mer katalanska där 🙄).

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad kul med spanska på Komvux. Känns dock som att jag skulle ha svårt att hålla en tid i veckan så. (Antar jag att det är eller?) Reser så mycket i jobb och övrigt.

   • Tina Pettersson

    Jag började faktiskt plugga spanska när jag var sjukskriven. Hade kommit in på kursen redan innan jag blev sjuk o bestämde mig för att ändå börja. Fick hjälp av läraren med lite anpassad studietakt så det gick att genomföra. Hade ju sen tid att plugga, korta pass några gånger varje dag. Men tredje terminen blev lite svårare, dels för inlärningsproblemen o dels skulle jag börja arbetsträna, o då kände jag att jag fick ta en paus. Nu försöker jag sitta lite nu o då för att hålla igång språket lite iaf 😊.

 2. Ja om jag skulle lära mig ett till språk så skulle det absolut bli spanska. Men till sanningen hör att jag redan försökt gå två kurser i spanska, det fastnar helt enkelt inte. Det är sonen som fått all språkbegåvning 🙂

 3. Läste spanska i för många, många år sedan.
  Bodde på Mallorca i 8 månader, också länge sedan.
  Kan fortfarande göra mig hyfsat förstådd och förstå.
  Spanskan kändes betydligt enklare lära sig än t.ex. franska för att inte tala om grekiska!

  • Gunilla Yourstone

   Ofta brukar det vara så att har man en gång lärt sig ordentligt så ligger det kvar. Och det är ju skönt.

 4. Anneli S

  Jag skulle definitivt lära min hindi. Jag älskar Indien! Har varit där tre gånger och fler gånger kommer det att bli. Vi har vårt fadderbarn sedan 15 år tillbaka där. Sista resan dit jobbade maken som gästlärare på ett universitet medan jag och barnen hade fantastiska dagar. Dock delar min man inte min fascination för Indien så nästa gång reser jag ensam.

  • Gunilla Yourstone

   Oh, spännande! Är hindi svårt för en svensk att lära sig?

   • Anneli

    Jag tror det för jag har haft ganska svårt att lära mig enkla fraser. Jag vet inte om det beror på språket eller att det tar längre tid att lära när jag blivit lite äldre.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *