Vi har inte varit incheckade i vår väderkvarn på Milos i Grekland många minuter innan han gör entré. En stålgrå katt. Liten, smal och emlig (som min pappa skulle ha sagt). Han kommer farande som ett streck över den stenlagda gården, desperat och högljutt jamande. Stryker sig frenetiskt mot alla ben som kommer i hans väg. Kurrar, spinner jamar hjärtskärande igen och igen. Vi behöver inte direkt tillkalla ”mannen som kunde tala med katter” för att greppa läget här. Det är uppenbart att ”vår” katt är hungrig.

mata djur på resan

För mig finns inte jättemånga alternativ. Kallsinnat ignorera katten som snurrar in sig i mina fötter var jag går? Nej. Jag snarare småspringer mot kylskåpet där vår värd provianterat frukost för 2 dagar. Jag hittar skinka och ger katten några skinkor som den glupskt slukar. Vi är tvungna att plocka fram av skinkan flera gånger innan kattens sansar sig någorlunda. Då bjuder vi på en skål vatten också som uppskattas lika överväldigande.

Läser i kvarnens gästbok om en familj som tidigare ”adopterat en katt” som de kallar Poseidon.
-Please feed him! Ber de med utropstecken.

Poseidon känns lite storslaget för oss på en sån liten och spe stackare. Vi kallar honom Tage. Tage blir vår följeslagare och föremålet för alla våra omsorger och moderskänslor under våra dagar i kvarnen. Han möter oss jamande på morgonen. Avnjuter solnedgången tillsammans med oss, hoprullad på bästa platsen mot planket.

mata djur på resan mata djur på resan

mata djur på resan

Lämnar oss någon timme när det börjar lukta matos från huset bakom oss (-So long suckers! Hög svansföring)

Jäser i köket på soffan under de varmaste timmarna.

På morgonen får han ett stekt ägg, precis som vi. Vi letar rätt på öns supermarket och köper en påse torr-whiskas. Resonerar var vi ska ställa den för att den inte ska städas bort, men ändå lätt kunna upptäckas av kommande gäster.

mata djur på resan

Men hur blir det för Tage i det långa loppet? En sommarkatt i Grekland? Någon gång i oktober försvinner turisterna från ön. Kvarnen bommas igen. Kommer Tage att hitta mat på egen hand då? Eller har han då vant sig att få mat vid väderkvarnen? Är det en björntjänst att mata honom? Men hur skulle vi ha gjort, skadan var ju uppenbart redan skedd?

Vad tycker du som läser? Och vet du något om hur katter som är vana att få mat kan klara sig på vintern? I Sverige har ju sommarkatterna de hårda vintrarna att kämpa mot och små möjligheter att överleva på egen hand. Men å andra sidan i Grekland kommer aldrig någon vinter i vår mening och jaga det kan alla katter hur matade de än är. Kanske är att klara sig själv de livsvillkor som gäller för de flesta grekiska katter? Kanske är extraportionerna vid kvarnen bara något positivt som ger välbehövligt extra hull inför vintern?

Kort sagt, är det långsiktigt för djuret bra eller dåligt att mata hundar och katter när man är på besök utomlands?

mata djur på resan

mata djur på resan

Läs alla våra inlägg från Grekland här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resereflektioner.

 

Tags

15 Comments

 1. Men så söt 🙂

 2. Åh vilken fin katt! Jag vet faktiskt inte hur om det är bra eller dåligt att mata så här men det är ju svårt att motstå en katt som kommer och ber om mat så jag hade gjort likadant. När vi var på Kos för några år sedan fanns det en kattmamma med kattungar på hotellet som alla gäster turades om att mata. Där såg hotellägarna till att katterna fick ett hem efter sommaren och det var folk som la ut uppdateringar på hotellets Facebook-sida när katterna hade flyttat till sina nya hem efter att hotellet stängde för säsongen. Så då kändes det ju bra.

  • Gunilla Yourstone

   Det tänkte jag på först efteråt!
   Att man kunde ha skapat en FB-sida åt Tage och skrivit in den i gästboken. Så hade alla kommande gäster kunnat rapportera hur det gick för honom. (är man djurälskare så är man) 🙂

 3. Har egna katter, två stycken. Skulle inte uppskatta om någon annan ger dem mat, men de är ju som sagt mina.
  Kan tänka mig att Tage inte har någon rättmätig husse och matte, så han tar nog ingen skada av att bli matad.
  Som kattägare vet jag dessutom att hur mycket man än fjäskar med diverse varianter av mat, så slår en nyfångad fågel eller mus allt. Har Tage den minsta kattinstinkt, så kommer han inte gå hungrig i vinter.
  Som du säger, så är det ju varmt året om i Grekland, så mössen går ju inte i dvala heller.

  När vi var på Gran Canaria så stod det torrfoder på fat i var och varannan buske. Kan tänka mig att de höll sig väl med katterna, så de hjälpte till att hålla möss och råttor borta från sopstationerna bakom hotellen. Kanske är det likadant i Grekland?

  • Gunilla Yourstone

   Min syster skrattade och sa att ”risken är att ni blivit lurade av en välnärd katt med ägare” men jag vet inte om det riktigt funkar så i Grekland. Verkar finnas många katter där utan ägare och som inte får mat av någon.
   Skönt att du tror att Tage kommer att klara sig! 🙂

 4. Vi har katter som stryker runt vårt hus i Thailand.
  Har varit inte gett de mat men vet att det gör thailändarna.
  De har inte ”tiggt” av oss.
  Ibland har vi förbarmat oss över tiggande katter på restauranterna……fast vi inte borde….
  Värre med hundarna som några gett mat i vår radhuslänga….när de lämnade för Sverige blev det högljutt….
  Titti

 5. När vi var i Phuket 2010-2011 var det en mycket högljudd katt som tiggde mat vid vår lägenhet.
  Det visade sig att den hade huse o matte i huset bakom vårt!
  De kan katter.
  Men er Tage ar kanske husselös.
  Titti

  • Gunilla Yourstone

   Ja borde man inte ge katter mat på restaurangen. Vi ger alltid till katter och hundar. 🙂
   Man vet ju aldrig, risken finns ju att Tage hade ett hem. Fast han tillbringade verkligen all tid i kvarnen. Och han var ju så smal!

 6. Charlotte

  Bra gjort säger jag.Oftast finns det andra som tänker som ni,så kissen klarar sig nog.

 7. Gitten Forslund Lindloff

  Är på Korfu och här finns många katter.
  En katthoma med ungar.
  Vi är flera som matar familjen.
  Nu stänger hotellet om 1 mån.
  Hur går det med alla katter?
  Kan inte tänka på annat.
  (Hotell Major Pelekas)
  Orolig värre.

 8. Hej
  Skönt att höra att fler bryr sig om kissarna på gatorna i turist orterna, man kan ju inte bara strunta i dom. Är nyss hemkommen från en tur till puerto rico, gran canaria. Där blev jag glad över att inte katterna var så många som tex jag sett på andra ställen i Spanien.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *