Kanske slår jag in öppna dörrar nu. Ni kanske alla redan är experter på detta, men för mig är det lite ny mark ändå.

Vi brukar undvika att resa med bara handbagage. Tycker att det är stressigt att försöka rymma all packning i en liten kabinväska och också bökigt med den på flyget. När man flyger med kabinväska känner man alltid en press att man måste vara tidigt på planet för att få plats med sin väska på hyllan. Då tar jag det hellre lugnt vid boadring och inväntar min tur i stället för att stressa.

Men det finns ju ändå tillfällen när endast handbagage är mer effektivt. När jag reser i jobbet till exempel, ska jag ofta vidare med tåg och har korta transittider. Då föredrar jag att ha bara handbagage för att hinna.

Och då hamnar man ofta i necessär-problematiken. En natt borta går bra, då kan man klara sig utan att tvätta håret, men blir det två nätter på bortaplan har jag problem att få plats i den lilla flyg-påsen.

Så nu har jag börjar upptäcka alla de fasta badrumsprodukterna. Det är ju bara vätskor som är begränsade och måste stoppas i lilla påsen. Andra, fasta badrumsprodukter får man ju ha hur många av som helst.

Produkter som finns i fast format

Schampo

Schampo finns både som torrschampo och som schampokaka. Torrschampo används i torrt hår för att fräsch upp och i stället för en tvätt. Praktiskt och funkar som icke-vätska om det är i puderform, men är kanske inte alltid det man är ute efter på resa.

Då finns schampokakan som en räddare. En tvålkaka alltså, som är ett schampo. Finns i ultra-ekologisk variant hos Jordklok och även som hyfsat miljövänlig variant hos Lush. Lush har också en metallask som man kan köpa till för förvaring av schampokakan.

handbagage-necessären
Balsam, schampo och ansiktrengöring i fast form

Hudkräm

Ja hudkräm finns också i fast form. Lush har några varianter. Varning bara för att de smälter i höga temperaturer, så någon form av förpackning runt är definitivt att rekommendera.

Kroppstvål

Att vanlig fast tvål finns, har ju förstås ingen missat, men dessa torkar ju ut huden rätt hårt. Men sedan finns även kroppstvålar som återfuktar huden, precis som en duschkräm. Återigen är det Lush och Jordklok som har.

Ansiktsrengöring

Jodå, även detta finns som kaka/tvål hos Lush.

Ansiktskräm

Ansiktskrämer i fast form är lite svårare att hitta, men den här finns hos Jordklok.

Deo-stick

Självklar produkt förstås, men nämner den i all fall. En roll-on är en vätska, medan ett deo-stick inte är det.

Parfym-stick

Parfymen brukar jag ofta lämna hemma när jag reser, främst av utrymmesbrist. Men nu har jag hittat parfym-sticks på Apoteket. I storleken av ett cerat ungefär. Så nu finns det inget som hindrar att det hänger med på resorna.

handbagage-necessären

Så där, nu har vi rationaliserat bort det mesta i necessären och har i stort sett bara hårfix och tandkräm kvar.

Reseförpackningar

För det man har kvar, kan man nu antingen köpa reseförpackningar av produkten, eller hälla över i reseförpackningar från större förpackningar. Apoteket har bra reseförpackningar i olika storlekar. Till och med en för parfym, att hälla över i, om man prompt vill ha med just sin favoritdoft.

handbagage-necessären

 

Läs fler restips från oss här och glöm inte att följa 4000mil på Facebook.

 

18 Comments

 1. Ann Beutler

  Jättebra tips..mycket nyheter för mig. Faktist! Lush var längesedan jag var inne på och handlade. I Dublin var vi inne i två minuter bara..det doftar jh ganska starkt därinne.
  Åker gärna med handbagage ( när det är kortare turer)och större ryggsäck..så skönt att slippa släpa på tunga väskan…att vänta på bandet och se om den kommer..vilket den ju inte alltid gör tyvärr😩

  • Gunilla Yourstone

   Det är väl nackdelen med lush att de kan lukta en del. Men schampokakorna gör det inte.

 2. Bra tips! Själv tycker jag det är stressigt med incheckat bagage, att behöva vänta på det och va nervös över om det försvunnit eller hamnat dit det ska.. Nu på min resa består mina torrprodukter av schampoo+balsam löv samt klädtvättlöv från Sea to Summit (funkar sådär, kanske kakor är bättre), även en endospåse pulvertvättmedel som blev över från en tidigare resa. Liten tvålbit (nåt billigt märke, upplever faktiskt inte den som uttorkande åtminstone när man bara använder den tillfälligt någon vecka), och en sorts ansiktsrengöringspad som enbart behöver blötas i vatten och som funkar förvånansvärt bra 😊

  • Gunilla Yourstone

   Passen var ju ett bra tips, visste inte att de fanns.
   Fast väskor kommer juni stort sett aldrig bort? Har bara hänt mig på Zanzibar.

 3. Lush har även tandkrämspastiller i fast form som jag provat. Så det finns det med.

 4. Har Lush slutat att ha starkt parfymerade produkter?

  • Gunilla Yourstone

   Vet inte. Är aldrig in i butikerna nu för tiden. Men de produkter jag köper luktar inte för mycket.
   Köpte dock en handkräm en gång som jag fick slänga pga doften!

 5. Min väninna hade en saltdeo i stickorna från Maria Åkerberg då vi bar i Slovenien. Köpt pga väldig effektiv, men också plus att inte vätska. https://mariaakerberg.com/sv_SE/dn_shop/product/saltdeo-2268

  Torrschampo måste vara i puderform, inte på sprayflaska för att räknas som ej flytande. Har vid två tillfällen blivit fråntagen min för stora i sprayform, innan jag insåg att det ska vara så.

  Måste avslutningsvis erkänna att jag aldrig skulle använda varen schampokaka eller ansiktskrämkaka. Eller kroppskrämskakan. Där vill man ju ha riktiga produkter. Inte att glömma balsam. Annars generellt stort fan av handbagage.

  • Kom förresten på att jag har fotat till ett inlägg också om innehållet i necessären (lite annan vinkling) men glömt bort. Dags att ta tag i.

  • Gunilla Yourstone

   Ja men precis, tänkte inte på att det finna spray också.
   Lush schampon är superbra för min hårkvalite. Bättre än frisörprodukter. Har använt dem sedan jag bar gravid med Alva och fick jätteproblem med ultratorrt hår.

 6. Bra tips! Själv tycker jag att det är ganska skönt att checka in bagage (brukar checka in kabinväskan) för då tänker jag att planet inte kommer ha så bråttom att lämna utan mig 😉 Fast ibland blir det utan handbabage ändå. Har packat tandkrämstuben flera gånger och den har gått obemärkt förbi …

  • Gunilla Yourstone

   Håller med, jag känner också att det är skönt att checka in! Men som sagt, i jobbet…

   • Angelica Au

    Vi undviker att resa med incheckat bagage. Har också ett par gånger varit med om att bagage kommit bort. Även om man har bra försäkringar som täcker det ekonomiska så är det ändå jobbigt att börja resan med att jaga runt efter det man själv eller barnen behöver. Vi reser nästan alltid med enbart handbagage. Då känner jag att jag alltid har full koll på våra väskor. Den längsta resan med enbart handbagage var 10 dagar på Seychellerna. Det fungerade förvånansvärt bra. Man får tänka igenom vilka produkter man verkligen behöver ta med.

    • Gunilla Yourstone

     Oj jag har själv jättesvårt att få ner min packning till så lite. 🙂

 7. Fiffiga tips!

 8. Kör alltid bara handbagage utom jobbresor när jag är borta mer än en vecka. Schampo/hudkräm får bli hotellets så de skippar jag, parfym i små test flaskor, inget smink exkl mascara och solkräm i liten tub är min standard. Köper alltid ny tandkräm på plats och har med en liten just in case. Men bra input om deo stick.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *