Har du ordnat en överraskningsresa till någon nån gång? Eller själv fått en?

2010 när Christofer fyllde 40 bestämde jag mig för att bjuda honom på en överraskningsresa till Kina över födelsedagen. Det blev verkligen superlyckat och Christofer var mer än nöjd.
-Kina?! sa han när destinationen avslöjades på planet ner från Umeå till Stockholm. Det kunde lika gärna ha varit månen! Jag trodde att vi skulle till Sydtyskland eller nåt.

Att ordna en sån här överraskning för någon är jätteroligt, men kan också var lite trixigt och kräver att man tar hänsyn till och funderar på några olika saker.

Är det rätt present för den här personen?

Förstås måste man ju fundera på om personen i fråga verkligen vill bli överraskad, alla vill ju inte det. Och vill hen bli överraskad med just en resa? Och sen gäller det ju att välja ett resmål som den överraskade verkligen vill åka till och inte ett som det egentligen är man själv som har på önskelistan.

I vårt fall var det ganska självklart vart resan skulle gå. Christofer hade vid flera tillfällen suckat tungt och sagt att ”vad synd att du redan varit till Kina, annars hade jag ju velat att vi skulle åka dit”.
Bara att spela med där och säga att ”ja Kina är ju tyvärr gjort för min del”.

överraskningsresa kina

Val av tidpunkt, ledigt från jobbet etc.

Det gäller ju att säkerställa att den överraskade personen inte redan har planerat eller planerar in någon annat samma datum som den tänkta resan. Förmodligen måste det tas ledigt från jobbet och kanske från andra åtaganden i livet.

I Christofers fall var det relativt enkelt med jobbet. Christofer fyller år mitt i sommaren och hade nog hur som helst tänkt vara ledig. Dessutom är han egenföretagare, så han måste inte ansöka om semester någonstans. Å andra sidan har han ett gäng anställda som han måste göra lön för varje månad, så det gällde att boka in resan så att han hann tillbaka i tid för lönekörningarna.

Jag har själv som chef, fått in en semesteransökan en gång via mail från en anställds sambo, som planerade en överraskning och det är ju jättekul att få vara med på ett hörn och fixa inför någon annans överraskningsresa!

I Christofers fall, var det i stället planeringen runt barnen som var komplicerat, eftersom vi är varannan-veckas-föräldrar båda två. Där lyckades jag tyvärr inte få till något samarbete, utan var tvungen att avslöja att det skulle bli en överraskningsresa vid ett relativt tidigt stadium (fast inte vart förstås!) för att Christofer själv skulle kunna vara med och lösa barn-situationen. Tråkigt, men det blev i slutändan ganska bra ändå.

Hur mycket ska man berätta innan?

Här får man ju tänka till lite. När i tid avslöjar man att det ska bli en resa? Ska det vara lite framförhållning eller ska man rent ”kidnappa” personen på väg till flygplatsen?
Ska man packa åt personen själv eller ska man lämna över en packlista?

Jag gjorde så att jag gav Christofer en packlista två veckor innan. Den var med avsikt skriven för att förvilla lite, så några onödiga saker fick han packa och släpa runt på under resan…

shanghai överraskningsresa

När och hur ska man avslöja destinationen?

Den här är ju klurig. Senast vid gaten är det ju uppenbart. Eller kan man gå så långt att man kör med ögonbindel? Skulle man ens få leda ombord en person med ögonbilden på ett plan, eller finns det säkerhetsregler mot sånt?

Eftersom vi bor i Umeå startade vi med en anslutningsflight Umeå-Stockholm. Jag beställde in två glas vin där. Det var egentligen för tidigt på dagen, men när personalen fick höra att det rörde sig om en födelsedag och en överraskning, ruckade de genast på reglerna.
Sedan överlämnade jag ett paket som Christofer fick öppna, men två guideböcker till Kina i.

lonelyplanet-överraskningsresa

 

Hur gör man med praktiska arrangemang?

Ju mer avancerad resa, desto svårare blir det med alla praktiska arrangemang. Min resa började som en enkel resa till Beijing och växte sedan till en multi-city-biljett, med inresa till Shanghai och utresa från Beijing. Däremellan Guilin, Yangshuo och Longji i södra Kina.

Vaccinationerna måste ses över innan man reser till Kina och därtill, det trixigaste av allt, till Kina krävs visum.

Vaccinationer är ju inte jättesvårt, givet att personen i fråga vet att den alls ska åka någonstans. Däremot ger de ju en hyfsad indikation om ungefär vilka breddgrader man är på väg till om det är mer avancerade vaccinationer som krävs. Som Gula febern t.ex.

Visum. Nu blir det jobbigt, särskilt om destinationen är Kina, där visum-processen är mer avancerad än till många andra länder. Jag behövde tillgång till Christofers pass i fysisk mening, inte bara passnumret. Uppgiften komplicerade av att vi inte bor på samma adress och att jag inte hade någon aning om var han förvarade sitt pass.
Det fick bli så att jag allierade med med hans dotter, då 9 år. Hon instruerades att att hon skulle fråga pappa hur han såg ut på bilden i sitt pass. Christofer skulle då hämta passet och visa bilden. Hon skulle notera var han sedan la passet och när han lämnat rummet, ta passet och ge det till mig nästa gång vi sågs.
En plan som gick i lås utan bekymmer.

Sedan skulle en visum-ansökan fyllas i och undertecknas. Detta blev väl den tyngsta utmaningen, det slutade med att jag lade upp papperet på mitt köksbord innan han kom på besök. Med allt på papperet täckt av vita tomma pappersark. Bara raden där han skulle skriva på var synlig.
Det finns säkert människor som skulle ha vägrat skriva på under sånna omständigheter, men lyckligtvis tillhör inte Christofer dem. Han hade inte ens förstått att det rörde sig om en visum-ansökan, berättade han efteråt.

Pass är ju viktigt att säkerställa att det finns, är giltigt och är med, när man ordnar en överraskningsresa.

I vårt fall gjorde jag Christofer än mer förbryllad angående resmålet genom att lugnt hävda att nej, passet behöver du absolut inte packa. Vad Christofer inte visst var att jag alltså redan hade hans pass i tryggt förvar.

pass överraskningsresa

Stafettpinnen lämnas över

Sammanfattningsvis blev min överraskningsresa till Christofer en mycket lyckad resa som vi ofta ser tillbaka på.

Nu väntar vi bara med spänning på när jag ska överraskas tillbaka. Eller hur?

Läs om resan till Kina här.

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

16 Comments

 1. Vad roligt att fler har gjort liknande stora projekt! Har också gjort en överraskningsresa men där offret, min 40-åriga sambo, visste om att det rörde sig om en ”campingutflykt”. Blev väldigt lyckat och hon blev superglad när hon på flygplatsen fick veta att vi skulle till San Francisco och Yosemite! 🙂

  • gunilla yourstone

   Ja det var extremt roligt att planera och ordna! 🙂
   Själv skulle jag, i teorin, extremt gärna vilja bli överraskad med en resa jag också. Men i praktiken skulle det nog vara jättejobbigt för mig, åtminstone om jag visste om att, men inte var långt i förväg.
   Måste jobba på mitt kontrollbehov… 🙂

 2. Marina

  Himla kul grej! Tål att funderas på, eller kanske hinta lite och så ett frö hos någon annan…;)

  • gunilla yourstone

   Man får passa på vid någon jämn födelsedag. Att ordna eller önska sig. 🙂

 3. Men åh vad kul!!! När Peters äldste son gifte sig köpte vi (tillsammans med övriga föräldrapar, flera eftersom alla skilt sig och gift om sig) en resa i present. Vi tog ledigt åt dem i hemlighet och de skulle åka direkt efter bröllopet. Jag minns knappt vart det var, men det var en vecka på Mallorca eller nåt sånt. Och så fick de åka limousin till flygplatsen 🙂

 4. Eva - People in the Street

  Men åh vad roligt! Jag har inte ordnat någon överraskning på det sättet, bara gett en present med ”välj vilken resa du vill med den här budgeten”.
  Jag skulle bli jätteöverraskad om jag fick en sådan här resa (ska visa min man inlägget, en hint inför kommande jämna födelsedag) …

  • gunilla yourstone

   Ja med det är ju så kul! Sen får vi se om jag också får en överraskningsresa så småningom. 🙂

 5. Linda, 155cm.se

  Kul med alla insidertips. Vi har en resa planerad för min mor nästa år när hon fyller sextio. Vårt största problem just nu är att vi är fyra vuxna barn med partners och vi få oss alla att vara ledig samtidigt, inte så lätt.

  • gunilla yourstone

   Spännande resa att planera. När vi åker med min system med familj brukar vi börja planera nästan ett år i förväg för att få ihop det och då är vi ändå inte SÅ många.
   Lycka till med planerandet!

 6. City Lover Reser / Dita

  Det bästa med detta måste väl varit att göra någon annan glad. Tack för bra tips!
  Har överraskat min dotter med en limousine färd i New York.

  • gunilla yourstone

   Ja det är ju förstås därför man gör det. Därför så viktigt också att man utgår ifrån vad den personen man överraskar verkligen vill.

 7. Ann-Sofie

  Så roligt, och vilket pyssel att få ihop allt med Visum och alltihopa! Jag och barnen överraskade mannen i huset väldigt nyligt med en resa till Prag när han fyllde 40. Hade först tänkt att vi skulle till Barcelona, men när jag gick in på vår lokala resebyrå Gränsresor, så fick jag kommentaren ” Men vad ska ni göra i Barcelona, ni ska ju till Prag ! 🙂 ” De bokade resan inkl. guide, och hämtning på flygplatsen med en flaska bubbel mm, och det blev en otroligt lyckad resa! Så där ger jag ett stort tack till kompetent personal som rådde mig att boka oss till Prag 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Vad kul med överraskningsresa till Prag! Så mysig stad. Vi ska faktiskt dit (igen) i vår. Fast ingen överraskning för någon denna gång. 🙂

 8. Fiffigt ordnat av dig!

  Min sambo är inte sorten som skulle gilla att överaskas på det sättet. Dessutom har han varit tydlig med att han gärna velat resa bort på sina jämna födelsedagar. Men han har då fått resorna av mig som present och jag har kunnat fixa och dona lite med upplägg. När han fyllde 30 kombinerade vi Naxos och Santorini och reste då med hans syster och hennes då typ tioåriga son. När han fyllde 40 hade vi själva små barn och nöjde oss med en chartervecka på Kreta. Till 50-årsdagen blev det ett annorlunda hotell på Amalfikusten (utanför Praiano) med utflykter till Pompeji (där bara jag varit förut) och Positano. Det är lite extra roligt att ordna med resa för att fira jämn födelsedag, tycker jag. Även om det inte är en överaskning.

  • Gunilla Yourstone

   Nej alla vill ju inte bli överraskade. Men att få fixat, bokat och betalt ät ju inte fel det heller. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *