Att besöka körsbärsblomningen i Japan kan låta så enkelt. Man ska åka till Japan när körsbärsträden blommar. Man ska dessutom besöka just Kyoto när träden står i full blom.

Men blomningstiden varar bara i en vecka och tidpunkten då träden når full blom  varierar dessutom så mycket som 4 veckor beroende på om våren varit varm eller kall.
Så hur gör man?

Alla förberedelser för Sakura börjar med denna sida:
http://www.japan-guide.com/e/e2011_when.html
I tabellen en bit ner på sidan ser man den genomsnittliga tidpunkten för när körsbärsblomman öppnar sig i full blom. Men ett specifikt år kan alltså blommorna öppna sig så mycket som 2 veckor tidigare eller 2 veckor senare än detta datum.

körsbärsblomningen i Japan

körsbärsblomningen i Japan

Våra tips:

 • Boka  gärna hotellrum innan, men gör ÖPPNA bokningar som kan ändras i sista stund om så krävs.
  Här kan du boka hotell i Kyoto.
 • Givet att det är i Kyoto man vill maximera sina chanser att se körsbärsblom (och tro oss, det är det!), boka din vistelse i Japan till 2 veckor, med ankomst ca 4 dagar före Kyotos genomsnittliga first blom  och avresa ca 3 dagar efter last blom.
  Möjligen att man kan boka resan lite tidigare, med tanke på att klimatförändringarna verkar ge en allt tidigare blomning…
  Sedan när resan börjar närma sig och prognoserna över årets blomning är säkrare kan du lätt boka om dina hotellnätter, givet att du ändå befinner dig i landet. Vi hittade utan problem rum i Kyoto endast 1 vecka innan blomstart, så rummen tycks inte ta slut…
 • Ett annat tips som vi fick från Japanspecialisten som kan vara användbart om man inte kan hålla sin resrutt öppen är att börja resan i norr och jobba sig söderut. På så sätt möter man förhoppningsvis körsbärsblomningen någonstans på vägen.
 • Eftersom körsbärsblomningen är det absolut första som händer på våren är det bättre i så fall att komma lite för sent än lite för tidigt. Före är allt grått och kalt och färglöst. Efteråt är naturen och parkerna åtminstone grön och klimatet aningen varmare.
 • Ett annat argument för att hellre komma för sent än för tidigt är att uppe i bergen, i de japanska alperna, är blomningen senare och det är relativt enkelt att ta sig dit (t.ex. Takayama eller Masumoto) från Tokyo eller Kyoto.
 • Hasta inte förbi Kyoto. Planera in minst 4 heldagar i ditt schema här, då ökar också chansen att du ska pricka in cherry blossom.
 • Om du stannar länge i Kyoto kan du vid behov använda staden som bas för utflykter till andra städer som har en tidigare eller senare blomning, allt efter behov.

Kyoto vid körsbärsblomningen

Här är bästa platserna att se körsbärsblomningen i Japan

http://www.japan-guide.com/e/e2011_where.html

Vi vill lägga till vår kära Shirakawa-minami Dori gränd i Kyoto till den listan.

Värt att notera är att det finns två olika typer av sakura-spotting, med eller utan hanami. Hanami är själva festen som firas vid körsbärsblomningen. I Kyoto t.ex. får man inte missa att fira hanami i Maruyama-parken, medan den allra vackraste blomningen finner man oftast i andra parker.

Här kan du läsa vår reseberättelse från Japan i körsbärsblomningens tid.

Körsbärsblomningen i Japan – en härlig tid att besöka

körsbärsblomningen i Japan

Läs också: Att bada onsen i Japan – vett och etikett

Missa inga inlägg, glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

3 Comments

 1. Att sörja för de körsbär blommar.

 2. Ingrid Persson

  Hej
  Tack för alla tips kring Kyoto, Tokyo och främst körsbärsblomningen. Opererat en fot och njuter av att planera en vårresa till Japan nästa år så jag kan få bra ryokan mm.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *