Att resa med barn och tonåringar utan diagnoser är ju så klart barnsligt enkelt. Tag ett valfritt barn (eller flera) och tillsätt en resa. Klart. Mer än så borde man rimligen inte behöva orda om en sån resa.
Detta är helt enkelt ett inlägg för oss övriga, där diagnoser gör att det fortfarande kan vara roligt och stimulerande att resa med våra barn, men också nog så utmanande och utmattande from time to time.
Vi lever i en familjesituation med särskilda behov och någonting säger oss att vi inte är ensamma om det (typ statistiken…). Säkert finns det fler familjer där ute som får kämpa på en del på semestern.
Men resa vill man kanske göra ibland ändå. Om inte annat för sin egen skull.
Här kommer därför våra bästa tips till att göra resan med alla barn och särskilt de med klädsamt många fräknar på hjärnan, lite enklare och roligare.
Mat
Alla barn ser inte storheten i att prova nya smaker och maträtter. Då får det lov att vara så.
Reka matkulturen innan. Vad finns att beställa på restauranger och att köpa i affärer? Googla menyer. Bo med eget kök/pentry så att ni kan laga eget. Överväg att ta med viss egen mat hemifrån.
Klassiska ”nödraketer” som nästan alltid finns att beställa är en tallrik pommes frites och spagetti blanco, dvs enbart spagetti (ev. med parmensanost).
Dessa två rätter innehåller nästa inga av kostcirkels 7 delar, men går utmärkt att överleva på under någon vecka.
Ladda upp med snacks. Vid förflyttningar är det bra tips att ladda upp med kex och frukt för att hålla allas blodsockernivå på en umgängesvänlig nivå.
Planera realistiskt utefter just dina barns förmåga
Det spelar ingen roll om andra familjer kan åka på cykelsemester i två veckor i Vietnam, vandra med 900 meters stigning per dag i Alperna, eller segla över världshaven. Det behöver inte betyda att dina barn klarar det. Du känner dem bäst och kan bäst bedöma var er ribba bör ligga.
Lägg in vilodagar mellan mer ansträngande upplevelser.
Res efter barnens intressen
När sonen älskar Disney, åker vi så klart till Orlando och Disney-parkerna.
När han skriver berättelser om en fantasivärld som utspelar sig på Island, bokar vi så klart en research-resa dit.
Åk själva, inte med en bokad tur i grupp
Enligt vår erfarenhet är det att utmana ödet att boka in sig på en grupputflykt. Då tvingas man anpassa sig efter ett schema, efter de andra deltagarna etc. Och det är långt ifrån säkert att det funkar för er att äta på just den lunchrestaurangen eller att ni tycker det är intressant att stanna på en plats så länge som utflyktens schema tänker sig. Med egen bil kan man dra där barnen är less och anpassa dagen efter den egna dagsformen.
Gå igenom allas förväntningar innan
Inför Island gjorde vi ett google-dokument där vi förde in allas ”måsten” innan resan. T.ex. rida islandshäst, titta ner i en vulkankrater, äta hakal etc. Sedan googlades det fram olika alternativ för att infria respektive önskan och dessa lades sedan in i resplanen.
Alla får en varsin dag
Om barnen har olika intressen, lätt att kivas och rivalisera, kan man prova ge dem varsin dag (eller flera dagar, men för allt i världen lika många) då de får bestämma vad familjen ska göra. De andra syskonen får under den dagen inte klaga och opponera sig, utan bara foga sig och hänga med (gör man alltså upp om tillsammans innan). Rättvist och bra.
Gör en resedagbok innan
En nödvändighet för barn med särskilda behov, en bra grej för alla barn.
Inför både Floridaresan och Island som var ganska komplexa resor med många byten av ort och hotell och många tröttande heldagsaktiviteter gjorde vi helt enkelt ett häfte som i förväg beskrev resan dag för dag, inklusive bilder. Häftet gjordes på datorn, skrevs sedan ut och sattes i plastfickor som sedan knöts ihop.
Där vi inte riktigt visste hur schemat skulle bli, skrev vi helt enkelt det; ”ordningen på nöjesparkerna kan komma att ändras” etc.
Det visade sig att alla barn ville kolla i den boken på kvällarna och i lugn och ro läsa in sig på vad som skulle hända kommande dag.
Skriv ett resekontrakt
Innan resan bokas kan man göra ett resekontrakt (ja, ett riktigt skriftligt kontrakt med påskrifter) med de regler som gäller för resan. T.ex. att man stiger upp när alla andra går upp på mornarna, att man packar ihop sina egna saker på varje hotell, hur mycket spelande på telefonen och paddan som är ok, att man har en positiv attityd etc.
Dettas kontrakt måste sedan följas upp kontinuerligt för att det ska ha effekt.
Mediciner
Om ni har mediciner som måste med, kolla upp införselregler innan. Förvara medicinen i originalförpackning med apotekets etikett med namnuppgifter på.
Mer och utförligare information hittar du här.
Res med en annan barnfamilj
Kanske är det bara hos oss det finns vissa destruktiva familjemönster av typen, ge sig på lillasyster i våldsamma attacker, rivalisera om en förälders uppmärksamhet etc. Kanske kan även andra känna igen sig…
Om man reser med en annan barnfamilj, där barnen går bra ihop och gärna umgås, har dylika problem en tendens att försvinna eller i alla fall tonas ner. Alla blir en smula en bättre version av sig själv om även andra utanför familjen finns med på resan.
Packa rätt grejer
Det gäller att packa med gott om förströelse. Det kan vara allt ifrån iPads, böcker och kritor plus ritpapper till hink och spade och uppblåsbara vattenleksaker. (som man med fördel donerar till en annan barnfamilj inför hemresan, uppblåsbara saker har en viss förmåga att ta avsevärt mer plats på hemväg…)
Förberedelse
Googla allt du kan innan och ta reda på fakta. Finns det wifi på hotellen, hur ska ni sova? Ska några dela säng, extrasäng, osv. Hur lång tid tar det att åka från flygplatsen till första hotellet?
Ju mer man vet, desto mer kan man förbereda sitt/sina barn och svara på frågor.
Ställ in dina egna förväntningar på rätt nivå
Inse att du förmodligen inte kommer att få sova så mycket som du hade hoppats på varje natt, att du kommer att få bära för två, eller tre. Att det är du som kommer att ansvara för att inget glöms på olika hotellrum, för att hålla humör och blodsockernivå på topp hos samtliga deltagare. Att du när ni kommer fram till ett nytt resmål, tillbaka efter en lång utflykt och bara vill ta det lugnt, i stället måste underhålla, fixa fika, spela spel, gå till lekplatsen osv.
Så ta på dig personlig-coach-kepsen, klistra fast mungiporna vid öronen med kirurgtejp och låt steloperera nävarna i en evig ”thumbs-up” gest under hela resan.
Vila kommer senare, i nästa liv…
Läs också om vad vi önskar att tåg- och flygbolagen kunde göra för att underlätta för oss.
Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.
Toppeninlägg! Dessa tips är såklart användbara för alla familjer och extra braiga för oss med barn som behöver det lite extra mycket 🙂
Ja det behövs så klart inge diagnos. Om man känner att det är lite trixigt att resa med sitt/sina barn kan man prova några av dessa tips.
Tummen upp ? för ditt inlägg – sådant behövs lite mer. Ska dela det i translate version till min syster som har börjat våga resa med sin son som har asperger.
Bästa tipset enligt mig är resedagboken som barnet får innan. Det är ett suveränt hjälpmedel som funkar även för småbarn, ja lika bra också i vardagen när alla övergångar är jobbiga.
Kontraktet däremot är kanske svårare att genomföra, enligt min erfarenhet. Passar nog äldre barn.
Tack än en gång!
Dita /city-lover-reser
Ja dela gärna.
Många reser ju inte alls med Asperger-barn, men jag reser med min son och tycker att det funkar om man ge honom rätt förutsättningar.
Fantastiskt många bra tips! Och faktum är, att flera av de här tipsen kan man ta till sig även om man inte har barn som begåvats med någon diagnos.
Absolut. Många har det lite jobbigt, men ”trenden” är att det ska vara så fantastiskt och rosenskimrande att resa med barn. Det blir en prestationsgrej.
Vilket ärligt & inspirerande inlägg: klart det krävs enorma planeringar. Men villa bra tips!!!! Kram L
Tack Lina!
Det här var ett mycket bra och viktigt inlägg! Det behövs verkligen i resebloggarvärlden. Precis som du (och de som kommenterar) skriver passar ju också tipsen generellt. Det där med varsin dag låter särskilt bra!
Själv har jag ju också (som du vet) erfarenhet av barn med speciella behov. Inte just på detta sätt dock. Men matfrågan var lite besvärlig vid resor under de tidiga åren. Det hela vände efter en vistelse med halvpension på Mallorca då det serverades buffé. Plötsligt var både kanin och bläckfisk nya rätter på favoritlistan …
Tack för att du delar med mig av kloka och inspirerande tips!
Tack Anna, tro också att det behövs lite ”antihjältism”.
Ja halvpension/all-inclusive/buffé är ju också ett bra tips, det tänkte jag inte ens på!
Bra inlägg även om jag mestadels reser utan barn. Däremot, det händer ju ibland att två barn är med och jag tar med mig det där med resekontrakt från det här inlägget. Bra tips! 🙂
Ja tipsen kan ju med fördel appliceras på alla barn.
Tack! Ser att detta är ett äldre inlägg men jag behövde det JUST NU! *planerar långresa med två NPF-barn*
Vad kul att det kommer till användning. Lycka till med resan! 👍😊