Resan genomförs i samarbete med Evaneos
Att resa till Jordanien kändes, som jag nämnde innan resan, som en liten utmaning ändå. Utanför trygghetsbubblan Europa och dessutom ett land i Mellanöstern. Jag kände en viss oro ändå för hur det skulle gå att resa ensam och för hur jag skulle bli bemött som ensamresande kvinna här.
Så beväpnad med en ovanligt stor mängd täckande kläder i resväskan gav jag mig av.
Egen chaufför och förbokad, skräddarsydd resa
Att ha allting bokat innan, med en chaufför som väntade på mig redan på Ammans flygplats och sedan körde runt mig under 9 dagar var förstås ovärderligt för trygghetskänslan.
Redan innanför passkontrollen möttes jag av en man från arrangören som förberett min visumansökan och slussade mig till rätt kö. Min kö för färdiga visum gick snabbt och geschwint medan den långa kön för visa on arrival bredvid segade sig fram långsamt, långsamt där i natten.
Hela rundresan var bokat genom Evaneos, en svensk arrangör som vidareförmedlar skräddarsydda, privata rundturer med lokala researrangörer. Med förbokade hotell och guider och en chaufför som följde med mig på hela resan. Jag är ju väldigt van att resa, men nu när jag reste själv kändes det som rätt val att boka en mer strukturerad resa hemifrån. Och dessutom till ett land som Jordanien.
Kvinnors situation i Jordanien
Jordanien är ju ett land i Mellanöstern. Men jämfört med tex grannen Saudiarabien är kvinnans situation däremot väsentligt annorlunda. Här bestämmer kvinnor själv i högre grad över sitt liv.
På landsbygden verkar de flesta kvinnor vara täckta med både hijab och niqab och leva sina liv mestadels inomhus. Men i Aqaba såg jag kvinnor som promenerade själva eller två och två på gatan, ibland i snygga färgglada kläder. Dock täckta allihop med slöja, långärmat och fotsida kjolar. En av mina guider berättade för mig att trenden definitivt går mot mer och mer religion och täckande klädsel. Hans egen mor hade kort-kort på 60-talet, men slutade sitt liv i heltäckande och slöja.
I huvudstaden Amman, verkade det nästan lika vanligt med västerländsk klädsel som traditionell.
De flesta kvinnor i Jordanien får idag vara med och välja vem de ska gifta sig med, men en man kan ha upp till fyra fruar. Skilsmässor är tillåtna och båda parter kan ta initiativ.
På restauranger och hotell arbetar uteslutande män. De fåtaliga kvinnor man möter här har annat ursprung än Jordanien. Kvinnor kan dock jobba i Jordanien, tex som lärare. De flesta bilförare jag såg var män och min chaufför reagerade också på att jag kollade trafiken vid väjningsplikt.
– Kör du bil? löd frågan som förmodligen inte skulle ha ställts i Europa.
Säkerhet
Jordanien känns, trots sitt läge, får man väl ändå säga, som ett säkert land. De stora hotellen har rigorös säkerhet. Vid ankomst till Hilton Dead Sea kollade man innehållet i bakluckan på vår bil redan vid grindarna. Sedan skannades allt mitt bagage och även jag själv. På Kempinski Hotel i Aqaba, där jag åt lunch en dag, gällde samma procedur. Där patrullerade säkerhetsvakter också runt på hotellområdet och höll koll på allt och alla.
Läs mer: Konsten att bada i Döda Havet – den ultimata förnedringen på Hilton Deas Sea Resort
Polisen stoppade oss regelbundet längs vår väg genom Jordanien. Vid infarten till Aqaba kikade polisen in i bilen och frågade om min nationalitet. Min chaufför berättade att han en gång kört en kvinna från Colombia och då hade polisen vinkat dem åt sidan och gått igenom hela bilen.
Mot bakgrund av terrordåden på Sri Lanka någon dag innan min ankomst till Jordanien, kändes allt detta som väldigt tryggt.
Att promenera ute på stan dag- och kvällstid kändes också säkert.
Bemötande
Alla är mycket artiga mot turister i Jordanien. Allt från min guide i Petra till beduinerna med sina kameler i Wadi Rum. Några höjda ögonbryn blev det väl här och där när man fick klart för sig att jag reste ensam och de unga killarna som serverade på Hilton Dead Sea Resort, hade svårt att dölja sin förvåning när jag beställde in öl. En hel pint dessutom! Men annars är korrekthet nog det genomgående ordet som jag skulle vilja använda om det bemötande jag fick i Jordanien.
Men också, en smygande känsla, inte helt lätt att belägga. Men visst är det så att man inte tar mig på samma allvar som om jag vore en man? Mina ord har inte samma tyngd och man vet inte riktigt, riktigt hur man ska behandla mig? För man är ju så van vid att alltid vända sig till andra män?
Nåväl, jag har ju inte gjort det lätt för mig, det vet jag, genom att välja just Mellanöstern för min ensamresa. Det är bara att skrapa på ytterligare ett lager skinn på näsan, ställa ner skåpet och visa dem att åtminstone den här ”madammen”, den kör man inte med!
Läs alla inläggen om min ensam-resa till Jordanien här.
Vill du läsa mer om mina resor som ensam kvinna? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.
Samtidigt som det är förjäkligt att ett sådan här inlägg ska behöva skrivas, man borde kunna resa som ensam kvinna överallt, så är det nödvändigt och bra att veta att det faktiskt går! Tur det finns madammer som visar var skåpet ska stå!
Ja men verkligen. Så sjuk att man ska behandlas annorlunda bara pga vilket kön man råkar ha. Vi är ju alla människor. Fast så är det å andra sidan i jordens alla länder, inkl Sverige. Man kan ju bli arg för mindre! 🙂
Oj! Min dröm är att resa dit också och efter att ha läst ditt inlägg så blir jag mer peppad! Men en fråga, var du tvungen och ha sjal (hijab) på dig medan du var där?
Nej, man kan ha vilka kläder man vill på sig. Dock smart att vara lite mer påklädd i dessa länder, utanför hotellområden. I moskéer måste man ha sjal på huvudet, eventuellt också heltäckande. Jag valde att inte gå in i några moskéer.
Jag och dottern åkte på en weekendresa till Jordanien helt spontant då Easyjet startat direktflyg från Gatwick för 8 år sedan. En kanonfin upplevelse där vi hann klämma in Madaba, Mount Nebo, Döda Havet och Petra på tre dagar! Precis som du säger, det kändes mycket tryggt och säkert. Skulle gärna åka dit igen och se mer av landet. Har du läst Marguerite van Geldermasens bok Married to a Bedouin?
Nej har inte läst den, tack för tipset! 🙂
Jordanien är ett trevligt land, jag tycker absolut att du ska åka tillbaka och se mer vid tillfälle.
Jag var till aqaba, petra och wadi rum för några år sedan. ensam kvinna. tog lokalbussen. Ett av de länder jag känt mig säkrast i. Alla var väldigt välkomnande och tyckte det var trevligt med en turist då det inte var särskilt många som var där då. Att skada en turist i Jordanien är lika med fängelse. De är även väldigt hövliga och jag kände mig inte på nåt sätt dåligare bemött än en man. Den enda gången jag kände mig osäker var när jag sista dagen tog taxi till flygplatsen. Trots att mitt boende fixade taxin till fast pris så försökte chauffören få mig att betala mer. Förmodligen van vid turister som man kan mjölka. Så mitt råd är att ta lokalbussar, prata med alla, men undvik taxin som turist om du inte vill bli sedd som pengapåse. Jag hade även läst på i förväg om var man kan få problem som turist. Detta då det såklart är ett fattigare land och turistställena har folk som försöker få lite extra. detta bör man göra inför alla länder man åker till så kan man hantera det. Jag råder alla att åka till Jordanien. Man som kvinna. Man behöver inte ha speciellt täckande kläder, men jag anser att man bör ha respekt för andra kulturer och tänka lite till lite innan man packar resväskan. Det gäller både man som kvinna. Själv hade jag tagit med mig en touareg sjal till Wadi rum öknen som skydd mot solen. Något som intresserade lokalborna då deras sjalar är helt annorlunda.
Kul att du också resa ensam i Jordanien. Jag tyckte att blev lite konstigt behandlad av männen i Jordanien ändå. Som att jag inte riktigt räknades. Bara för att jag var kvinna. Man hade velat ha en man att prata med liksom. Men i övrigt var det ju bra. Och väldigt säkert.