Ja, jag har ridit på elefanter i Thailand. På 90-talet. Klappat geparder i Namibia och besökt Seaworld. Men jag har lärt mig längst vägen och förstått mer och mer om internationell djurhållning och människans rovdrift i jakten på pengar.
Nuförtiden är vår absoluta policy att allt som har med djur i fångenskap att göra det låter vi bli. Samt det som stressar vilda djur också.
Men rida på häst, det gör vi. I länder och sammanhang där det känns som att det är hästkunniga människor som handhar hästarna på ett professionellt sätt. Island, Irland, Sydafrika. Det kändes helt ok. Men inte ett svankryggigt gammalt ök på stranden i Agadir eller Burma liksom. Eller en häst eller åsna i solgasset på en marknad.
Läs mer: 5 riktigt sjuka djurscams som du inte vill stödja på resan
I Petra i Jordanien, ett av världens sju nya underverk ni vet, går det inte många minuter mellan varje gång jag blir erbjuden att rida på en åsna, häst eller kamel. Den där hästridningen ingår faktiskt till och med i biljettpriset. Jag tackar ändå nej. De stackars åsnorna och hästarna ser inte ut att ha det kanonbra där i ökenhettan direkt.
I Wadi Rum, Jordaniens berömda öken nästa dag strular saker och ting. Min bokade jeeptur i timman före solnedgång uteblir och är ombokad till nästa förmiddag i stället. Campen där jag ska bo i natt är nästa tom. Alla andra är ju ute på jeepturer för sjutton! Luften står stilla i solgasset.
– Finns det något man kan göra här? frågar jag otåligt. Efter att ha legat still i skuggan och skrivit inlägg om Kiev i nästa en timme.
Jodå, man kan rida kamel.
Nu står jag här som åsnan mellan de klassiska hötapparna. Ståndaktigt tacka nej med hänvisning till 4000mil´s djurpolicy? Eller göra det jag helst av allt vill, ge mig ut där i den maffiga blänkande förföriska öknen? Suga in, uppleva sanden och bergen i eftermiddagsljus?
Jag överlägger med mig själv. Kameler lever sina liv i öknen, så frågan om de står och lider i solgass utan vatten blir ju lite … fånig här va? Det är ju det kameler gör med sina liv liksom?
Hur sköts dessa kameler som jag i så fall kommer att rida? Ja det vet jag ju inte. Men det är inga tivolikameler i alla fall. Kameler ägs, sköts och brukas i Jordanien öken oavsett oss turister. De bär beduinernas varor och läger. De rids på. Mjölkas, slaktas och äts. En kamel är dyr. 30.000 får man räkna med att hosta upp för en prima kamel. Så nog borde den skötas därefter?
Jag bestämmer mig för att det nog är som att rida häst på Irland detta. Ett djur i sin normala miljö som sköts seriöst enligt landets bruk och seder. Jag beställer min kamelritt. Min beduinguide sms:ar under hela färden. Dricker Sprite och slänger burken i sanden där ute i öknen.
– När öknen är full av skräp, då kommer inga turister, vill jag säga. Men vi har inget gemensamt språk, min kamelförare och jag. Bara ett ”Shokraan” får det bli när vi skiljs åt. Tack för ritten, för kamelerna och för upplevelsen. Ta hand om kamelerna nu, så att jag slipper skämmas.
Vad tycker du? Är det politiskt korrekt att rida kamel i Wadi Rum? Eller borde jag kamel-skammas nu?
Läs alla mina inlägg från Jordanien här.
Vill du läsa om fler av mina reseupplevelser och resefunderingar? Glöm då inte att gilla 4000mil på Facebook.
Helt rätt beslut utifrån dina rimliga antaganden! 1997 red jag och min dotter på kvällen kameltur på kvällen i Tunisien. Det var ngt alldeles speciellt, kantänka mig att återuppleva det
Ja det var en jättetrevlig upplevelse. Hoppas bara kamelen tyckte detsamma! 🙂
Som vanligt är diskussionen svart och vit. En kamelridning på tivoli får spegla hela branschen i hela världen. Snark. Vi red kamel i Dubai just av anledningen du skrev. Jag slår vad om att det finns hästar i Sverige som har det sämre än kameler i sina ”hemländer”. Lovar.
Man får sonika känna av situationen. Är det här ett ställe som det känns rimligt att rida kamel/åsna/häst/elefant/delfin/valross/makrill/vittandad skägghaj på? Ja? Nej? Tycker att vi ska börja där istället för att dra allt över samma kam. Snark. Igen.
Då tycker jag att du skulle sagt ifrån om nedskräpningen istället.
Helt rätt. Grundinställningen är fortfarande nej om det känns det minsta ”tivoli”. Men som sagt, kameler är ett naturligt inslag i öknen. Och nyanser i stället för svart-vitt.
Nedskräpningen ja. Så svårt att veta hur man ska göra i sånna situationer. Har varit med om att min båtförare i Kambodja slängt lattemuggen i havet också. Extra svårt när man inte förstår varandras språk.
Hade precis samma dilemma i öknen i Indien! Man märkte på de som erbjöd olika turer att efterfrågan på välskötta djur ökat då de kom fram till en och konstaterade att deras djur är bättre skötta än någon annans. Men hur vet man om djuren faktiskt är välskötta? Resonerade till slut som dig att djuren är i deras naturliga habitat och används i denna del av världen precis som vi använder hästar. Såg senare kameler inne i städer som var uppiffade för turister, och det skulle jag aldrig stötta. De kameler vi red på hade dock en piercing i näsan där repen fästes för att styra, och detta var mycket debaterat
Svårt att veta hur man ska göra, men att använda omdöme och sunt förnuft är nog som vanligt det bästa.
Kameler i öken känns ju naturligt. Så tycker ju att det liksom är situationen som får styra vad man bör/ska göra eller inte. Så var det för oss i Marocko. Allt är inte svart eller vitt.
Ja kameler i öknen känns faktiskt väldigt naturligt. Det blev nog bra hoppas jag.
Jag är kanske inte så PK, eller så är det just det jag är. Något större problem med att rida en kamel i jordanska öknen skulle jag absolut inte ha, om jag nu inte ser att de har skavsår fulla med flugor förstås. Om det är något jag skulle ha klagat på i detta fall är det väl snarare guiden som ju enligt din beskrivning verkar rätt så oengagerad (och dessutom skräpar ner). Så ja, att använda djur på det här sättet ser jag principiellt inga större problem med. Det som däremot irriterar mig något gränslöst är när folk tror att vi i den rika delen av världen, till exempel Island och Irland och Sverige är så proffsiga och kunniga och därför är det okej att rida på djur här, medan man generaliserar med att folk i fattigare länder tydligen är oproffsiga och okunniga (för det är ju det man indirekt säger). Det är inget annat än västerländskt postkolonialt besserwisser-tänk om att vi fortfarande vet bäst och måste lära alla andra stackars infödingar som efter x antal tusen i öknen tydligen fortfarande inte vet hur man behandlar en kamel. Det här ska jag nog skriva en krönika om en dag. Tack för ett bra inlägg!
Ja skriv en krönika, det ser jag fram emot.
Vi får verkligen utgår ifrån att en beduin vet hur en kamel ska behandlas.
🙂