Montenegro är ett litet pytteland inklämt mellan Bosnien-Hercegovina, Serbien, Kosovo och Albanien. Inte större än landskapet Hälsingland, men ändå proppfullt av upplevelser och sevärdheter. Som om det inte räckte, dessutom billigt, svindlande vackert och gästvänligt. Visst är det konstigt att inte fler hittar hit?
Här kommer våra bästa tips till saker att se och göra i Montenegro.

1. Kotor

Vi börjar väl i Kotor. Denna ort som fått ge namn åt hela Kotorbukten, kan väl betecknas som Montenegros främsta sevärdhet och kan inte förbises vid ett besök. Kotor är en charmig liten stad med ett mycket vackert läge vid vattnet. Kryssningsfartygen kommer in och lägger till flera gånger i veckan.

se och göra i Montenegro
se och göra i Montenegro

2. St Ivan´s fortress

Längs bergssidan ovanför Kotor stad finns detta försvarsbefästning från 1400-talet. Hit upp är det en 45-minuters promenad längs stentrappor. Promenaden är väl värd, utsikten härifrån över Kotor och Kotorbukten är magnifik. Perfekt ljusmässigt är att påbörja klättringen 2,5 timmar innan solnedgång.


se och göra i Montenegro

3. Perast

Nästan lika charmig är staden Perast, också belägen längs Kotorbukten. Med en medeltida gamla stan, ett kyrktorn i Saint Nicholas Church att gå upp i och en strandpromenad med trevliga restauranger är Perast väl värt att stanna till i någon natt. Kanske är orten allra mest känd för sina söta små öar utanför?

4. Gospa od Škrpjela, ”Our Lady of the Rocks”

Utanför Perast ligger två mycket små och söta öar som man kan åka ut till. På ön Sveti Djordje finns ett litet kloster och på Gospa od Škrpjela, ”Our Lady of the Rocks” en lika liten kyrka.

se och göra i Montenegro

5. Vägen ovanför Kotor

Omedelbart bakom Kotorbukten och Kotor reser sig höga berg. En smal, brant serpentinväg slingrar sig upp över detta berg. Gillar man utsikt och hisnande höjder är detta the way to go.

6. Lovcen National Park, Mausoleet

Lovcen National Park är platsen för den som gillar höjder och vidder. Här finns ett antal mäktiga vandringar att göra. Dessutom ett mausoleum över Montenegros mest kända författare, Petar Petrovic Njego på toppen av klippan, 1657 m.ö.h.

se och göra i Montenegro
Att se och göra i Montenegro: Lovcen

7. Ostrog Monastery

Ostrog är ett kloster från 1100-talet, insprängt i berget på 900 meters höjd. Här förvaras  relikerna av helgonet St Basil av Ostrog.

se och göra i Montenegro

8. Vandra i Durmitor National Park

Durmitor Nationalpark ligger i norra Montenegro. Här finns fantastiskt fina vandringar, bland annat den till Montenegros högsta berg Bobotov Kuk (ja det heter så) och den till Planinica. Man utgår ifrån orten Zabljak.

Läs om vår härliga vandring i Durmitor national park här.

Bobotov Kuk syns till vänster i bild
se och göra i Montenegro
Att se och göra i Montenegro: Durmitor national park

9. Den gröna sjön Crno jezero

Durmitors mest välbesökta attraktion är ändå den overkligt smaragdgröna glaciärsjön Crno jezero. Här kan man promenera runt sjön, cykla, paddla eller trampa trampbåt runt sjön.

10. Sveti Stefan

Sveti Stefan är en liten by på en ö precis utanför kusten, som byggts om till lyxhotell. Det är kedjan Aman som leasar ön på ett 30-årigt kontakt och det enklaste rummet kostar från 8000 kr/natt.

Känner man sig lite snål, kan man välja att bara iaktta den väldigt fotogeniquea ön på lite avstånd.

11. Tara river canyon

Tara canyon är en riktig skönhet och en över 8 mil lång kanjon. Som djupast är den 1300 meter djup och är därmed en av Europas djupaste kanjons. Tara river canyon är en del av Durmitor national park och dessutom ett UNESCO-världsarv. Här kan man testa forsränning.

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och Bloglovin.

 

14 Comments

 1. Det ser oerhört vackert ut!
  Har de god mat också? Påminner det om maten i Kroatien? I så fall gillar vi den 😊

  • Gunilla Yourstone

   Hm, det var väl det som var nackdelen med Montenegro. Maten var ingen höjdare för oss alls. Stabbig och tråkig. Tycker mig dock minnas att FreedomTravel tyckte att maten var bra när de var där.
   Vi var i Montenegro 2012 och kanske har man turistanpassat och lärt sig var turister gillar åtminstone vid kusten vid det här laget?

 2. Anna-Lena

  Tack, Detta skall sparas. Hade planerat en trip hit maj 2020 med den nyöppnade norweiganflighten. Men den som spar han har. Undrar bara hur man skall prioritera 2022..så mycket man vill se!

  • Gunilla Yourstone

   Ja listan växer verkligen nu! Men Montenegro förtjänas att prioriteras tycker jag.

   • Om man inte vill hyra bil, eftersom vi inte gillar att köra på smala gator och serpentinvägar, hur kan man då ta sig runt?

    • Gunilla Yourstone

     Osäker hur det funkar med bussar eftersom vi inte testat. Längs kusten borde det ju i falla fall gå.
     Kanske kan man annars åka på en gruppresa, eller köpa dagsturer från ett ställe?

 3. På förra resan till Kroatien med Dubrovnik och ön Korcula mm , valde vi även att besöka Bosnien-Hercegovina istället för Montenegro.
  Men nästa gång kanske om världen vill….vår granne kommer från Montenegro och rekommenderar det vilt naturligtvis….😊
  Tack för all fin information som tom varit en hjälp på vägen!

  • Gunilla Yourstone

   Nästa gång… 🙂
   Montenegro känns som Kroatien innan alla turister anlände, typ.
   Fast Bosnien-Hercegovina är ju också fint. 🙂

 4. Birgitta Parkkali

  Det är ett av de vackraste resor jag gjort i Europa❤ underbar mat och fantastisk gästfrihet❤

 5. Marianne

  Vi var i Montenegro 2017 och maten var bra överlag. Vi bodde i Kotor i ett hus vi hyrt. Magiskt utsikt

  • Gunilla Yourstone

   Underbart! När vi var där 2012 var all inredning i hotell och lägenheter från 40-60 tal dock. Tror det har hänt en hel på kort tid.

 6. Hej! Jag är en 21-årig tjej nyfiken på att tågluffa i sommar. Jag var väldigt sugen på att besöka Montenegro, inte minst efter era inlägg :))) En fråga! Hur går det att resa som ensam, ung tjej i Montenegro tror du? Tack för all fin info! <3

  • Gunilla Yourstone

   Tror inte att det är något som helst problem. Folk var väldigt trevliga och hjälpsamma i Montenegro. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *