”Staden utan sevärdheter” brukar man lite elakt säga om Tokyo ibland. Och något ligger det väl i det, för i Tokyo betar man inte av tempel, slott och museer i första hand. Behållningen av staden ligger snarare i att insupa atmosfären, promenera på rätt gator och i rätt kvarter. Men om vi ska drista oss till till att vaska fram några sevärdheter eller sevärda platser i alla fall, blir det dessa.

1. Shibuya-crossing

Tokyos mest kända landmärke. Dessutom en tunnelbanestation. Inte konstigt att man ofta beger sig hit först av allt. Mitt i Tokyo downtown. Övergångsstället som går på diagonalen. Blinkande neon. Människoströmmar som sveper med en. Plötsligt går man där själv på det berömda övergångsstället. Men vad gör man sen liksom? När man gått över en eller till och med två gånger? Vårt bästa tips är att ta sin tillflykt till Starbucks ett par våningar upp. Beställa en kaffe. Knipa en av de där platserna i fönstret ut mot korsningen. Långsamt zippa koffein, medan jetlag-ångorna klarnar och man gradvis inser. Nu är vi här. Mitt i smeten liksom!

saker att se och göra i Tokyo

2. Harajuku

En tunnelbanestation och en område, framför allt en gatstump, där de mest extrema Tokyo-kidsen håller till. Här har man goda möjligheter att se tonårstjejer utklädda till dockor osv. Samt förstås shoppa liknande outfits själv om man skulle vara lagd åt det hållet.

saker att se och göra i Tokyo
saker att se och göra i Tokyo

3. Roppongi Hill

Tokyos bästa utsikt får man genom att åka upp till utsiktsdäcket vid Roppongi Hill. En inomhusdel och en utomhusdel finns. Kom strax före skymningen.

saker att se och göra i Tokyo
saker att se och göra i Tokyo

4. Tsukiji fish-market

Här kommer all den fisk in som varje dag förser mångmiljonstaden Tokyo med sushi. Man måste komma tidigt, tidigt, vi steg själv på tunnelbanan hit vid 5 på morgonen. Stället är gigantiskt och allt går fort, fort. Vi kändes oss väldigt i vägen där vi kom med våra kameror. Men kul att ha sett.

saker att se och göra i Tokyo
saker att se och göra i Tokyo

5. Tokyos parker, t.ex. Shinjuku-goyen

Japanerna och deras parker. Det är något speciellt ändå. Vi besökte Tokyo i körsbärsblomningen. Då var parkerna bräddfyllda av japaner som firade Hanami på filtar under träden, som fotade, målade av blomningen och bara njöt av sin årliga Sakura.

saker att se och göra i Tokyo
saker att se och göra i Tokyo

6. Kejsarpalatset

Man får inte gå in, inte ens på området. Ändå åker de flesta Tokyo-besökare hit en sväng och kollar området utanför och kikar in mot det stängda och ”hemliga” kejsarpalatset.

saker att se och göra i Tokyo

7. Golden Gai

En undanskymd gränd mitt i Tokyo med låga hus, där en mängd små barer är inrymda. Många inte större än att det bara ryms några få stolar.

saker att se och göra i Tokyo

8. Tokyo Tower

Ett Eiffeltorn i Tokyo. Galet, men förstås ändå helt rätt om man förstår sig på hur asiater tänker. Helt värdelöst att åka upp i tycker vi, men fint att fota både på nära och långt håll.

saker att se och göra i Tokyo

9. Ueno

För att komma bort lite från city-känslan och få lite mer vanliga vardagskvarter, rekommenderas stadsdelen Ueno. Här hittar man också många trevliga restauranger. Denna del av Tokyo är också lite billigare att bo i, därför bokade vi själva hotell här.

saker att se och göra i Tokyo

10. Japansk snabbmat

Japansk mat överhuvudtaget ska man ju förstås prova. Men i Tokyo finns det så otroligt många snabbmatskedjor också med Japanese style fastfood. En rolig grej att prova.

11. Tunnelbanan

Kan en tunnelbana vara en sevärdhet? Vi tycker faktiskt det. En resa till Japan handlar så mycket om att försöka tränga in i och få inblick i hur japanernas vardagsliv och kultur fungerar. Och tunnelbanan är verkligen storartad till just detta. Bara att lära sig systemet och att hitta tar flera dygn. De största stationerna är som egna minivärldar under jord. Det är fullt möjligt att gå vilse bara inom en och samma mega-station. Att sedan studera folk på tunnelbanan är fullständigt underbart.

saker att se och göra i Tokyo

12. Ryokan

Besöker man Japan, så är det snudd på lag på att man minst en natt måste prova ett traditionellt japanskt boende, s.k. ryokan. Massor av regler, alla helt oförståeliga för en västerlänning, ofta middag på boendet och i allmänhet delat badrum. Sover, det gör man förstås på en futon på golvet.

Här hittar du ett gäng bra ryokans i Tokyo.

saker att se och göra i Tokyo

13. Kapselhotell

En sån där sak som man vill ha gjort, men inte nödvändigtvis göra. För visst känns det lite primitivt? Fast väldigt japanskt. Nästa gång ska vi definitivt våga.

Tokyos kapsel-hotell hittar du här.

saker att se och göra i Tokyo
Kapsel-hotel

Läs alla våra inlägg om Japan här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips.

4 Comments

 1. Så himla spännande med Tokyo. Bilderna gör att man vill åka dit direkt 🙂 Kapselhotell verkar ju väldigt coolt, en upplevelse i sig. Annars tycker jag det är skönt att sjunka ner på hotellrummet i lugn och ro efter en dag med massa upplevelser, känns lite svårt med kapsellhotell då haha 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Precis vi är lite ”komfortiga” av oss också och därför drar vi oss föra tt boka sånt. Fast vi vill ju prova också. 🙂

   • Detta sprang jag på när jag kollade på din omvända bucketlist, som ju är väldans diger.. härligt! Tycker ni ofta har roliga o lite annorlunda vinklingar på bloggen, det gillar jag :-). Sparar i minnet tills det blir Japan-premiär för egen del 28 nov-13 dec.. typ den tiden man inte ska åka :-). 8 dagar i Hakamoto först, med 5 matcher för Sveriges handbollsdamer i VM. Sedan har jag 6 egna övernattningar innan vi åker hem från Tokyo. Får ett tågkort till Shinkanzen.. tänkte 2 nätter Kyoto, 4 nätter Tokyo (där har jag bokat Hotel REI Shibya).. tänkte mest drälla på stan.. inte tempel, parker o.d.. men det där utsiktsstället Roppongi hill i Tokyo får jag försöka ta mig till…Harajuku låter lite kul . gillar oxå att besöka lite andra mindre stadsdelar med liv..
    Kanske ska kolla efter boende nära centralen i Kyoto då :-). Hade tänkt köpa ett SIM-kort när jag landar, så jag alltid kan vara uppkopplad o förhoppningsvis fungerar Google maps …

    • Gunilla Yourstone

     Vad roligt med Japan. Skulle gärna åka tillbaka. Kan man inte få lite härliga höstfärger då? 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *