Österlen är verkligen en mytomspunnen del av Sverige. För sin stränder, för sina konstnärer, för ljuset och för känslan av Europa. Vi besökte Österlen under en vecka i höstas och hittade följande favoriter att se och göra på Österlen.

1. Ales stenar

Kanske Österlens mesta sevärdhet. Åtminstone för den som gillar historia och vackra vyer över havet. Ales stenar är en så kallad skeppsättning från 500-1000-talet e. Kr. Dessutom Sveriges största skeppssättning. Bara det gör den förstås spännande och värd ett besök. Men dessutom ligger den ju så oerhört vackert till också. På höjden med utsikt över havet.

se och göra på Österlen

2. Hammars backar

Skånes mest imponerande kuststräcka är utan tvekan Hammars backar. Dramatiska stup åt ena sidan, den ut mot havet och böljande gräsbevuxna slänter åt det andra. Här vandrar man genom får- och kohagar högt upp ovan havet.

3. Knäbäckshusen

En orimligt söt liten by med ”Pomperipossa hus”, precis söder om nationalparken Stenshuvud. Husen här är flyttade, de låg ursprungligen vid Knäbäcken i norra delen av Haväng men då skjutfältet där utvidgades i mitten på femtiotalet flyttades husen till sin nuvarande plats.

Nedanför byn ligger en mycket vacker strand med ett nästan tropiskt utseende. Enligt ryktet dock ofta med kallt vatten. Själva åt vi bara vår picknick-lunch här, badade aldrig.

se och göra på Österlen
Att se och göra på Österlen: Knäbäckshusen

4. Glimmingehus

Glimmingehus är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Bygget av borgen påbörjades år 1499 och färdigställdes i början av 1500-talet. Byggt av danskar förstås, Skåne tillhörde ju vid denna tid Danmark. Förvånansvärt välbevarad ändå och mycket intressant att besöka. En roligt detalj är dasset som hänger på utsidan av huset som en fågelholk.

se och göra på Österlen
källa: Riksantikvarieämbetet

5. Vandra Skåneleden

Genom Österlens mysigaste fiskebyar och över de vackraste stränderna och kustlinjerna går Skåneleden del SL4. En mycket vacker och trevlig led att vandra. Hela eller delar av. Vi har själv vandrat hela den 5 dagar långa sträckan från Ystad till Brösarp.

6. Ystads gamla stad

Ystads gamla stadskärna är otroligt charmig med sina gamla korsvirkeshus och dessutom proppfull med historia. Kloster och kyrka från 1200-talet, ett hus där Karl XII har bott två gånger, Nordens äldsta korsvirkeshus från 1520, kallat Pilgrändshuset. Med mera.

Läs också: Ystad – som att komma utomlands, tycker norrlänningen

se och göra på Österlen

7. Sandhammaren + fyr och museum

Sandhammaren är kilometer efter kilometer av fantastisk overkligt vit sandstrand. Jag slår nytt personligt rekord här, havsbad i Sverige den 22:e september! Här finns också en fyr och ett litet livräddningsmuseum.

8. Stenshuvud

Stenshuvud är en av tre nationalparker i Skåne. Hagar och ekbackar, bokskogar och så Stens tre ”huvuden”, dvs tre små toppar på strax under 100 meter över havet vardera.
Som norrlänningar är vi mest fascinerade över skogar som inte alls består av varken gran, tall eller björk, utan helt okända, vackra och mäktiga träd.

se och göra på Österlen

9. Kiviks musteri och äppelodlingar

Kivik är ju verkligen känt för sina äppelodlingar och dessa är väldigt trevliga att besöka. Dels ska man förstås göra ett besök på Kiviks musteri, titta in i trädgården, kanske ta en fika och köpa med sig någon härlig must härifrån.

Sedan är det trevligt att kika lite på odlingarna också. I skördetider säljs äpplen längs med vägarna. Bara att plocka själv ut trälårar och swisha. Det anordnas också flera äppel-evenemang under hösten. Äppelveckor och äppelmarknad.

se och göra på Österlen
Att se och göra på Österlen: äppelodlingar

10. Backåkra

Dag Hammskölds Backåkra är ett vackert naturreservat med en anlagd meditationsplats mitt i det skira landskapet (och i en kohage!). Vandra igenom här en krispig morgon för maximal effekt.


11. Simrishamn

Ännu en charmig småstad på Österlen. Fler korsvirkeshus och en trevlig hamn. Här finns en vingård också Nordic Sea Vinery, som vi dessvärre inte hann besöka, men på bloggen Rucksack finns fina bilder.

se och göra på Österlen

12. Gislövshammar

Gislövshammar är en vacker och sömnig, mycket liten fiskeby vid havet norr om Skillinge. Kohagar, fornminnen och kvarnstensbrytning. Kvarnstensbrytningen är lite speciellt ändå. Det finns en informationsskylt i ämnet och man kan gå ut på klipporna i havet och se spåren efter uthuggningen av de runda kvarnstenshjulen. Man tror även att änd-stenarna i Ales stenar bröts här och fraktades med båt till Kåseberga.

se och göra på Österlen

13. Branteviks fisk och Sveriges längsta ljugarbänk

Brantevik är ett av otaliga små fiskesamhällen som vi besöker på Österlen. Kanske skulle det ha flutit ihop i minnet med övriga och efteråt inte gått att urskilja. Om det inte vore för två saker.

Här finns Branteviks fisk, en liten ”fisk-kiosk” som dels säljer färsk fisk och dels serverar lite enklare mat. Här äter vi en helt formidabel fiskburgare, som bara måste provas. Sedan finns här även Sveriges längsta ljugarbänk till beskådan strax intill. En sån chans  att lägga ut texten missar man ju inte?

se och göra på Österlen
Att se och göra på Österlen: Sveriges längsta ljugarbänk

14. Haväng

Omskrivet, omsjunget, hyllat för sin skönhet. När vi var här blåste det snålt och regnet låg i luften. Vi inser att vi får komma tillbaka någon gång när Haväng är mer till sin fördel.

Missa inte Havängsdösen bara, en 5500 år gammal fornlämning och grav.

se och göra på Österlen

15. Brösarps backar – och vandra Backaleden

Runt orten Brösarp breder de mytomspunna Brösarps backar ut sig. Känt för världen genom Bregott-reklamen. Böljande kullar, betande kossor, Sverige som det var tänkt att se ut?

Här går även Backaleden, en lokal vandringsled i området runt orten Brösarp.

16. Vårhallarna

Vårhallarna ligger en bit norr om Simrishamn. Det är en kusträcka med udda klippformationer. Perfekt för en utflykt, dyk eller bad. Eller en akvarellkurs, som när vi var där.

17. Kungagraven i Kivik

Mellan Kivik och Stenshuvud finns en unik kungagrav. En gravplats från bronsåldern och Skandinaviens största grav från den här tiden. Den är känd för sina hällbilder som återfinns på stenarna i gravens hällkista.

se och göra på Österlen
Att se och göra på Österlen: en kungagrav

18. Äggakaka på Brösarps Gästgiveri

Här var vi själva bara in och vände, stället var en mättat lösning av 70-plusare som köade för lunch. Mitt under pandemi och allt! Inget för oss sa vi, men har efteråt fått höra att det är just precis här man ska äta Skånes berömda äggakaka. Ett år när ingen pandemi härjar och man kan vara med och slåss i tumultet om en sittplats.

se och göra på Österlen

19. Ångtåget på Österlen

Mellan Brösarp och S:t Olof tuffar sedan 1971 ett ångdrivet tåg fram. Det är en museijärnväg som tuffar sig förbi  Brösarps backar, Hanöbukten och genom djupa bokskogar.

20. Ystads badhytter

Längs Ystad strandpromenad ligger långa rader av färgglada och otroligt charmiga badhytter. Ta en promenad från Ystad hamn till Ystad saltsjöbad och låt dig förföras av dessa små färgglada praliner.

se och göra på Österlen
Att se och göra på Österlen: badhytter!

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Tags

29 Comments

  1. Camilla

    Vi bor i Nordvästra Skåne.Österlen är ett fantastiskt utflyktsmål för oss.Och som ni beskriver Knäbäckshusen ,en tropiskstrand så sant.Om ni inte besökt oss här på Bjärehalvön så är det ett bra tips.

    • Gunilla Yourstone

      Vi är sugna på mer av Skåne, har förstått att man kan vandra på Bjärehalvön också, så det kan absolut vara något för oss.

  2. Mikael Malm

    Kul att läsa om era upplevelser på Österlen! Som skåning har man besökt alla ställena ni räknar upp, men trevliga som de är så besöker man gärna dessa om och om igen 🙂 Ett tilläggstips: Drakamöllans Naturreservat, några kilometer norr om Brösarp. Böljande ljunghedlandskap med vid utsikt. Gårdshotell av lyxigare sorten för den som vill övernatta.
    Samt Verkeåns dalgång strax öster om Brösarp, med vandringsled bort till Kristinehofs Slott (sevärt i sig), och man passerar Skånes största vattenfall, Hallamölla.

    • Gunilla Yourstone

      Tackar för tips, det ska vi lägga på minnet tills vi kommer tillbaka.

  3. Att utse Hammars backar till Skånes mest imponerande kuststräcka som norrlänning på blixtvisit är väl ändå lite väl magstarkt… Hört talas om Kullaberg? Hovs hallar? Inte det? Då kanske ni inte ska uttala er så säkert.
    Det känns inte seriöst att ni ger intryck av att kunna guida och ge tips om ett område ni knappt besökt.
    Varför inte skriva mera ärligt? Det här har vi googlat fram och det här har vi själva sett (och har bilder på)?
    Jag menar att illustrera Kiviksgraven med en kille vid skylten som leder dit!?

    • Gunilla Yourstone

      Åh en rödvins-immig klockan tio på fredagskvällen-kommentar. Det var länge sedan. Uppfriskande. 🙂
      Förstås har vi varit vid Kullaberg och Hovs hallar. Jag har varit en hel del i Skåne, eftersom min syster bodde där under ett antal år. ”Norrlänningen” Christofer är född och uppväxt i Halmstad och har varit i Skåne ännu fler gånger.
      Vi har förstås besökt alla platser vi skriver om. Glimmingehus för ett gäng år sedan, men vi räknar med att det är sig likt? Övriga senast i höstas, några av dem tidigare också.
      ”Bilden på en kille vid graven” föreställer ju alltså Christofer.
      Sköt om dig i Corona-frustrationen. 🙂

      • Angela Hallquist

        Underbart svar på en idiotiskt korkad kommentar🙈 Vi ska åka på en efterlängtad tur till Österlen med bilen full med större barn (10-15år) nästa vecka och då det ska regna mest hela veckan är det perfekt med idéer på vad vi kan göra istället för strandbad. Tack för tipsen, de kommer att komma väl till pass!👍😃 Trevlig fortsatt sommar!
        Mvh/
        Angela Vallentuna

        • Gunilla Yourstone

          🙂 jag brukar oftast radera den här typen av kommentarer, men ibland surnar man till.
          Kul om tipsen kommer till användning för er. Österlen är fint! 🙂

    • NV Skåne

      Jepp, östra Skåne är mer sevärt för en norrlänning.

  4. Anna N

    Som skåning måste jag säga att ni gjort ett ypperligt urval. 🙂
    Tack för fina bilder och beskrivningar.

  5. Håller med om dessa pärlor 😍

  6. Vera L

    Sandhammaren är min favoritstrand på Österlen.

  7. May Strandberg

    Besökte Brösarps Gästgiveri i helgen. Maken till service får man leta efter. Vi blev anvisade egen avdelning för att hunden skulle slippa sitta i bilen (serverades några läckra små köttbitar och vatten med självklarhet). Därtill rekommenderades de tre barnen att dela en äggakaka. Ett så gemytligt, prisvärt och generöst ställe måste upplevas på plats!

  8. Eva Alexandersson

    Tack! Ytterligare en norrlänning här. Fina tips, vi har varit på fler av ställena och lägger de andra på minnet.

  9. Wow tack för alla tips! Vi ska vara där i ca 5 dagar nu i augusti med våra barn 8 & 10 år (som vägrar vandra). Hinner man med? Hur långe var ni där o kan man se något fint längs vandringslederna utan att vandra? 😀 vi är ända från Sundsvall så vill se massor när vi ändå är där.

    • Gunilla Yourstone

      Vi var 5 dagar på Österlen denna gång. Då vandrade vi alla dagar och gick förbi de alla dessa saker, utom Glimmingehus. Vi åkte heller inte med tåget.
      Så det beror på, man kan ju också lägga heldagar på sånt vi snabbt gick förbi, denna gång.
      Eftersom det är bebyggt område med vägar överallt, så kan man ju se allt vi såg utan att vandra.

  10. Marita

    Hej!
    Finns det några trevliga caféer på Österlen som du kan rekommendera, som har öppet på våren?
    Museum?
    Tacksam för tips.

  11. Peter Bergman

    Har precis bokat in oss på 2 nätter på hotell Svea i Simrishamn till sommaren och efter att sett alla dina tips är reseplaneringen klar. Tack för god hjälp.

  12. Ingmar Kroon

    Det finns en livlig, ständigt pågående diskussion om var Österlens gränser går. Lite fånigt kanske, men skulle mäklarna få härja fritt skulle halva Skåne tillhöra Österlen. En sak är dock alla eniga om, Ystad tillhör inte Österlen. Ystadborna är förmodligen de enda som inte vill tillhöra Österlen. ”Va, skulle vi va’ bynner (bönder på Ystaddialekt)? Aldrig i livet!” Det finns en trevlig grupp på Facebook som har fått namnet ”Österlen med omnejd” för att det inte ska bli inbördeskrig varje gång någon lägger upp något som hamnar utanför gränsen.
    Själv är jag från Löderup, men bor i Ystad. Ska snart flytta till Borrby. (Din guide är förresten jättebra, mina favoritställen finns med.)

    • Gunilla Yourstone

      Hehe, jo jag har ju förstått det att det egentligen inte ingår. Fast för en utomstående betraktare så är det ”typ” Österlen ändå. Så Ystad får halka med. Precis som Ådalen ibland nämns i samma andetag som Höga kusten.
      Härligt att jag fått med dina favoritställen. 🙂

      • Hanna-Maria

        Halkar in på denna tråd ca 2 år senare och säger tack för tipsen! Jag och en av mina bästa vänner åker i helgen, då det ändå nästan är ”långhelg” (om man tar en dag ledigt) till Skåne och Österlen. Jag har åkt en hel del runt största delen av Sverige men just den biten känns ”outforskad” då jag ev bara varit där någon gång som liten!? Det ska bli jättehärligt och spännande att få se lite av den delen av Sverige!

        • Gunilla Yourstone

          Vad kul! Jag och min syster ska ha en långweekend på Kullahalvön denna helg. 🙂
          Österlen är jättefint, ni kommer garanterat att gilla det.

  13. Pingback: Kivik art centre på Österlen - Matochresebloggen

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *