Edit: I april 2019 gjorde jag en egen resa till Jordanien. Alla inlägg och tips därifrån hittar du här.

Idag gästas 4000mil av Ylva ter Horst som tillsammans med sin man Robert vågade det inte så många svenskar just nu törs, nämligen att resa till Jordanien, grannlandet i söder till det av krig totalt södertrasade Syrien.
Läs Ylvas berättelse här:

Petra

Varför väljer man att åka till Jordanien? Inte det klassiska resmålet kanske, men jag och min man hade i flera år haft på vår lista att vi en gång skulle vilja se klippstaden Petra. Dessutom älskar vi att snorkla och hade hört att den korta men fina strandremsan i Jordanien vid Aqaba skulle erbjuda fin snorkling.

Säkerhetsläget i Jordanien är bra och UD avråder inte för resor dit. Trots det fick vi många frågande blickar av bekanta när vi nämnde vårt tilltänkta resmål. Självklart ska man inte röra sig i gränsområdena till Syrien och Irak, men för övrigt är det ett relativt säkert land där risken för terrorattentat inte är större än i de flesta andra länder.

resa till Jordanien

Hur tar man sig dit?

Vi hade först tänkt åka charter med Apollo till Mövenpicks hotell i Tala Bay utanför Aqaba, trots att vi i vanliga fall inte är särskilt förtjusta i charter. Anledningen till valet av charter var att det var mycket förmånliga priser i nov/dec då vi tänkt åka samt att det förkortade restiden betydligt i förhållande till att flyga reguljärt. Men precis när vi skulle boka drogs alla charterresor tillbaka pga för få bokningar och vi var tvungna att boka reguljärt i stället, med två byten, bland annat via Amman. Vi bodde på Mövenpick i Tala Bay utanför Aqaba under hela vistelsen och gjorde dagsutflykter, men vi hade också kunnat välja någon natt i Petra och tex någon i öknen Wadi Rum.

I nov/dec 2016 betalade vi 9700 kr för 10 nätter för 2 personer på Mövenpick i Tala Bay och flygresan gick på 8600kr för oss båda.

resa till Jordanien

Klimatet

Att åka till Jordanien i månadsskiftet november/december var kanske lite i kyligaste laget, men det funkade bra att snorkla och sola en del ändå. Dagarna är ganska varma soliga, men en lite kylig bris blåste de flesta dagarna och trots att vattentemperaturen var helt okej kyldes man av ganska snabbt efter doppet. Kvällarna blev också rätt kyliga och en varmare kofta var inte fel. I Petra var det bara några plusgrader så där behövdes varma kläder. Vill man riktigt kunna njuta av sol, bad och snorkling rekommenderas nog september/oktober. Somrarna blir mycket varma, även i Petra.

Religion och kultur

beduin, arab

Hur är det då att resa till ett muslimskt land? Jordanien är muslimskt, men vi upplevde inte landet lika strikt som tex Egyptien. Det fanns många kvinnor som arbetade utanför hemmet, både utländska och jordanska och det varierade om de bar slöja med västerländsk klädsel, slöja med traditionell klädsel eller burka.

Det är helt okej som västerlänning att bada i bikini på de flesta stränder, kanske dock inte på citystranden i Aqaba, medan de flesta jordanska kvinnor har heltäckande badkläder.
Både vin och öl finns att köpa i både butiker och på de flesta restauranger.

Jordanierna är mycket gästvänliga och trevliga och det prutades med glimten i ögat. De flesta jordanier talar mycket bra engelska.

Aqaba

resa till Jordanien

Aqaba är en trevlig stad som ännu inte blivit så turistisk. Det finns en hel del att shoppa när det gäller kryddor, herr- och barnkläder mm. Dock var det inte lika stort utbud på kvinnokläder, i alla fall inte västerländska. Eftersom staden är en tullfri zon är det billigare än i resten av Jordanien.

Det finns ett flertal restauranger i Aqaba, men om man vill äta god, prisvärd mat i lokal miljö är restaurang Al Shami, bakom Sharif Hussein Bin Ali moskéen ett bra val. Den är ett populärt tillhåll för både lokalbefolkning och turister. Prova gärna meze, ett ihop plock av olika förätter, tex tabbouleh och hommos och till huvudrätt deras lokala lamm – eller kycklingrätter. En middag för två där låg på drygt 100 kr. Medan på de finare hotellen är priserna ungefär som i Sverige.

Sevärdheter i Aqaba är bland annat ruiner från världens äldsta planerade kyrka, arkeologiska utgrävningar från Ayla (gamla Aqaba), Sharif Hussein Bin Ali moskén och den mycket höga flaggstången med den arabiska revoltens flagga.

resa till Jordanien

Snorkling

Man kan ta en snorklingstur med båt och utforska korallreven runt Aqaba, men det går precis lika bra att snorkla från stranden om man vet var de bästa platserna finns.

Både King Abdullah Reef och Japanese Garden bjuder på bra snorkling där man ser mycket fina koraller och fiskar. Vraket Cedar Pride ligger strax söder om dessa två, utmärkt med en boj knappt 100 meter ut i vattnet, där man kan se de övre delarna av vraket från en gammal båt. För att utforska det mer behöver man dyka.

Alla tre ställen kan nås med en promenad på upp till 5 km från Mövenpick hotell i Tala Bay.

Utflykter under en resa till Jordanien

Det finns mycket att se och göra i Jordanien. Ett mycket bra alternativ till att göra utflykterna i hotellens regi eller med de stora bolagen är de lokala guiderna/taxichaufförerna.

resa till Jordanien

Vår guide under vistelsen i Jordanien var Isam Salameh www.jordantaxi.5mp.eu och han kan varmt rekommenderas! Han var billigare än de stora bolagen och han berättade mycket om jordansk kultur och traditioner och gav oss upplevelser vi hade gått miste om i det vanliga turiststråket. Som tex mötet med den gamle beduinen i sitt plåtskjul längs vägen där vi drack te och beundrade hans sköldpadda, eller den gamle beduinen som liftade på vägen mot Petra och som Isam stannade och gav lift med en ursäktande min till oss att han annars var rädd att den gamle mannen skulle dö om han var tvungen att gå hela vägen själv.

Petra

En sak man bara inte får missa vid resa till Jordanien är den över 2500 år gamla klippstaden Petra. Flera av er känner säkert igen den från Indiana Jones filmen.

resa till Jordanien

Den byggdes ursprungligen av Nabatéerna på 500-talet f. Kr, övergavs och övertogs sedan av Romarriket på 600-talet. Så småningom blev det en del av det bysantinska riket, men övergavs igen efter jordbävningar på 1200 och 1300-talet. Det återupptäcktes 1812 av en schweizare och klassas i nutid som en av världens 7 underverk.

resa till Jordanien

Man kommer till Petra via en 800 meter lång klippskreva och möts av den kända och häftiga synen av The Treasury, uthuggen ur sandsten och nästan helt oförstörd under alla dessa år. Därifrån fortsätter man att utforska hela staden Petra. Att ta sig uppför den mödosamma vägen till The Monastery är väl värt, både för att beundra klostret men också för den hisnande utsikten där man förlorar alla perspektiv när man blickar ner över de klippiga bergstopparna.
Dagen är alltför kort och vi skulle lätt kunna tillbringa en dag till i Petra. Om man väljer att övernatta i någon av de många hotellen i den lilla bergsstaden utanför Petra kan man välja att på kvällen dag 1 göra en kvällsvandring till The Treasury i skenet från levande ljus och sedan dagen därpå återvända och utforska själva staden.

Wadi Rum

Wadi rum

Ett vidsträckt och fascinerade ökenområde där Lawrence of Arabia och flera andra filmer har spelats in. Vi gjorde en halvdags tur med kamelridning och jeepsafari. Det var verkligen ett magiskt landskap med granitberg och otroliga sandstensformationer. Trots moln och lite duggregn tidigare på eftermiddagen klarnade det upp lagom till solnedgången som var magnifik! Efter att vi samlat ihop lite rötter och risbuskar som ved blev vi bjudna på en utsökt middag som kokats i en kokgrop hos en beduinfamilj och efteråt bjöds vi på det obligatoriska söta teet som serveras i små koppar. Det vankades även en variant på arabiskt kaffe med kardemumma för de kaffesugna, men om vi ställt in oss på en ordentlig koffeindos blev vi besvikna för de hade bara sprungit förbi med kaffebönorna och kardemumman var den dominerande smaken.

Döda havet

resa till Jordanien

Döda havet och bad i varma källor samt besök på Mount Nebo blev en heldagsutflykt. Att bada i Döda havet var en lika fascinerande upplevelse som jag drömt om. Det kändes verkligen surrealistiskt att ligga där och flyta och vicka på tårna. Att simma var inte att tänka på och kallsupar och stänk i ögonen ska man verkligen undvika. När vi klivit upp ur vattnet och började torka i solen framträdde drivor av salt på våra armar, nackar och ryggar. Man kan även välja att bli inpackad i den svarta stärkande mineralrika leran som finns vid Döda havet men den biten skippade vi.

Vi åkte vidare till Mount Nebo, där Moses stått och blickat ut över det förlovade landet. Högst upp på berget finns även en gammal kyrka med ett mycket fint och välbevarat mosaikgolv.

Dagen avslutades med ett kvällsbad i varma källor på Ma’in Hot Springs. Varma bassänger att sitta/halvligga i, en dusch av varmt vatten samt en grotta som fungerade som ångbastu.

Avslutningsvis kan jag bara varmt rekommendera att resa till Jordanien och vi återkommer gärna!

Petra åsna

Edit: I april 2019 gjorde jag en egen resa till Jordanien. Alla inlägg och tips därifrån hittar du här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler reseberättelse och resetips.

 

19 Comments

 1. Linda, 155cm.se

  Jordanien och framförallt Petra är jag så himla sugen på att åka till så detta inlägg var superintressant. Jag blir bara så ledsen över säkerhetsläget, inte för min egen skull utan för vad det innebär för lokalbefolkningen om jag avråds för att åka dit. Nu är det ju inte så i Jordanien men helt toppnotch lär det ju inte vara efter alla oroligheter där och i grannländer.

  • gunilla yourstone

   Ja de drabbas verkligen hårt just nu. Och kanske lite i onödan kan jag tänka. Vi får se vad som händer i framtiden.

 2. Jag har varit i Jordanien flera gånger, första gången i början av 80-talet…
  Grymt resmål som jag varmt rekommenderar!

  • gunilla yourstone

   Alla som varit till Jordanien verkar gilla landet och rekommendera det. Vi vill också åka!

 3. emolis

  Åh, vill dit! Både Petra och Döda Havet ligger på ”listan”, men precis som (nästan) alla andra så känns det lite osäkert. Fast å andra sidan vet jag inte om det känns så himla säkert i Sverige heller nu för tiden. Nu blev jag ju rejält sugen på Jordanien. Behöver mer pengar och fler semesterveckor 🙂

  • gunilla yourstone

   Ja vi är också sugna! Alltså Jordanien ÄR ju förhållandevis säkert, inga större terrordåd i alla fall har skedd där. Det är lugnt och råder ordning.
   Det jag kan känna är att saker kan ändras snabbt. Vi var till Turkiet i maj 2015 och allt var hur lugnt som helst. Sedan brakade det lös bara ett par månader senare. Om man bokar en resa vet man inte säkert hur det ser ut när man reser… Men med det sagt, funderar vi absolut på att åka ändå. 🙂

 4. Marina

  Låter absolut som ett resmål att planera för!

 5. Jordanien är ett av mina bästa resmål hittills. Jag fullkomligen älskade det! Vi var där för 4 år sedan med barnen som då var 2 och 4 år. Funkade super – och ja, lokalinvånarna var SÅ trevliga.
  Vi bodde på Mövenpick men inne i Aqaba. Väldigt bra! Och Petra och Wadi rum alltså… Magiskt!
  Jag vill tillbaka för att göra Amman och Döda havet. Det var inte läge för oss att göra det med kidsen – men kul att ha en extra bra anledning att återvända 😉
  Vi var där strax före jul, och visst var det kyligt (stängt pga snöoväder vid Petra en dag!) – inte minst natten i beduintält i öknen (där vi var helt själva på campen, alltså… *scary*).. Men absolut sol- och badläge på dagarna. Finns ju dock bättre månader att åka (men vi värmde upp oss efteråt på Sri Lanka, så helt ok för oss).

  • gunilla yourstone

   Alla som varit till Jordanien är verkligen SÅ positiva! Vi är också jättesugna på att åka.

 6. Robert (Ylvas man)

  Drömmer mig tillbaka medans jag dricker beduinteet som vi tog med oss. Gllöm inte att köpa med er lokala kryddblandningar (7 respektive 14 kryddblandningen) så kan ni även göra god ”jordansk” mat hemma.

 7. Angelica Eriksson

  Jordanien står på min topp 3 lista för ”to do”….men jag är själv om att vilja åka och som ensam kvinna eller ensam överhuvudtaget känns inte så lockande…så ännu får resan vänta tills jag hittar ngn att åka med :).

  • Gunilla Yourstone

   Utan att veta, tror också att Mellanöstern eventuellt kan vara lite trixigt som ensam kvinna…

 8. Eleonor

  Åker en vecka i början av november som ensam kvinna och nybliven pensionär 👵🏻

  • Gunilla Yourstone

   Spännande. Detta är ju ett gästinlägg, så vi har inte varit än, men funderar faktiskt på Jordanien i vår.

  • Brigitte

   Hur var det att resa som ensam kvinna i Jordanien? Jag funderar på att åka i december (över nyår)

 9. Anette Biörk

  Hej. Jag har rest som ensam kvinna flera gånger till Jordanien. Mycket trevligt land. Bra bemötande och jag har känt mig trygg och säker. Under tiden har jag träffat vänner i lokalbefolkningen och även varit bjuden på bröllop.

 10. Axelina

  Hej,
  Verkligen intressant och bra beskrivet av dig. Man fick känna och fantisera om landet. Jag och min partner planerar att åka dit och besöka alla ställen ni varit till. Förutom resekostnader och boende vad har alla aktiviteter sammanlagt kostat?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *