Japan är ett ganska långsmalt land med varierande klimat och 4 distinkta årstider. Skillnaden mellan norr och söder är förstås stor. Nedan beskriver vi årstiderna främst i den mellersta delen av Japan, dvs där Tokyo och Kyoto ligger och dit de allra flesta turister åker.

Vår

Våren i Japan bjuder precis som i Sverige på ”aprilväder”. Det vill säga ena dagen kan det vara strålande sol och 20 grader. Nästa dag isande kallt och snö i luften. Vi besökte Japan i slutet av mars och början av april och upplevde alla typer av väder. Något morgon på lite högre altitud, var marken täckt av ett tunt lager snö när vi vaknade.

Våren är också den tid när körsbärsträden blommar. Detta är en mycket stor händelse varje år i Japan. Sakura kallas det på japanska. Nyhetsmedier rapporterar om körsbärsträdens prognos och progress varje år. Och när träden äntligen står i full blom är det en världsnyhet och fest i hela Japan. Hanami, heter festen som firas.

Körsbärsblomningen är en av de allra vackraste tiderna att besöka Japan. Vi har skrivit mer här om hur man lyckad träffa av tidpunkten för den. Men fortfarande ganska svalt alltså.

Bästa tiden att åka till Japan

Sommar

Sommaren i Japan är varm och fuktig. Temperaturer på 30 grader och över och i mitten av juni börjar regnperioden som brukar hålla i sig i ungefär en månad. Efter regnperioden kommer en period av hög luftfuktighet och hetta. Augusti är tyfonsäsong.
Sommaren är alltså inte den allra mest optimala perioden att besöka japan.

Höst

Hösten är ytterligare en trevlig tid att besöka Japan. Det vill säga oktober till november. September är fortfarande tyfonsäsong.

Alla Japans vackra parker och trädgårdar ät optimerade för att vara som allra vackrast antingen under körsbärsblomningen eller under höstfärgerna. Höstfärgerna anländer i mellersta Japan under november ungefär. Precis som för körsbärsblomningen finns en prognos.

Temperaturerna är fortfarande behagliga november ut med 15-20 grader.

Bästa tiden att åka till Japan

Vinter

Under vintern är det kallt i Japan. Man får räkna med snö, åtminstone under januari. Under denna period kan man se snöaporna bada i varma källor i Jigokudani Monkey Park utanför Nagano.

Plommonträden börjar blomma under februari.

Bästa tiden att åka till Japan

Sammanfattningsvis är vår och höst de bästa tiderna att besöka Japan. Och allra helst då om man lyckas pricka in körsbärsblomningen, respektive den period där höstfärgerna är som allra vackrast.

Läs alla våra inlägg om Japan här.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *