När är bästa tiden att åka till Jordanien? Klimatet i Jordanien varierar ganska mycket över landet för ett så pass litet land. Vilken som är bästa tiden att åka varierar alltså något beroende på vad du tänkt dig att göra.

Aqaba, Röda havskusten och Döda havet

Röda havkusten med Aquaba har hyfst varm året om. I december-februari är temperaturerna på runt 20 grader på dagen och kallare på kvällen. På sommaren kan det bli över 40 grader.

Även döda havet har ett behagligt klimat året om med badtemperaturer på grund av sitt läge flera hundra meter under havsnivån.  Varmt under sommarhalvåret förstås.

bästa tiden att åka till Jordanien

Petra och Amman

Både Petra och Amman har lägre temperaturer på grund av sin högre lägen. På vintern kan det vara riktigt kallt och det händer faktiskt att det kommer snö. När jag anlände till Ammans flygplats i mitten av april hade huvudstaden bara haft 9 grader dagen innan! Medan Döda havet hade 25 grader och trevligt. behagligt väder.

Vinter i Jordanien

Vintern är alltså hyfsat behaglig för en skandinav i Aqaba och vid Döda havet, och ganska kallt i Amman och vid Petra. Kanske värt att åka ändå eftersom turisttrycket vid Petra går ner avsevärt under denna period.

Merparten av det regn som faller i Jordanien kommer under december-februari och som sagt även snö kan förekomma. Fast ganska coolt ändå, att få uppleva Petra i snö, kan jag tycka?

Att tälta i Wadi Rum under vintern är nog ingen bra ide eftersom temperaturen på natten i öknen gärna kryper nedåt nollan.
Åk på vintern om du vill komma bort från den svenska vintern och mestadels tänker ta det lugnt i solen.

bästa tiden att åka till Jordanien

Vår i Jordanien

Våren är ansedd som den allra bästa tiden att åka till Jordanien. Lagoma temperaturer i hela landet, samt lite grönare efter vinterns regn. Lägg därtill en påsk, som gör att Jordanien svämmar över av turister just då.

Själv hade jag turen att besöka Jordanien just när olenadern blommade. Mycket vackert på min vandringsdag. Medan Petra var rätt hysteriskt med alla turister faktiskt.

Sommar i Jordanien

Under sommaren kan det bli mycket hett i Jordanien. Uppemot 40 grader vid Döda havet,i Aqaba och i ökenområdena. Något svalare i Amman.

Höst i Jordanien

Ytterligare en bra tid att besöka Jordanien med lagom väder över hela landet. Efter den långa heta sommaren är det förstås betydligt torrare och dammigare än under våren.

bästa tiden att åka till Jordanien

Ramadan

Ytterligare en faktor att överväga innan man besöker Jordanien är den muslimska högtiden Ramadan. Under ramadan fastar hela den vuxna muslimska befolkningen dagtid och äter och dricker bara efter mörkrets inbrott.

Det medför dels att det kan vara lite svårare att hitta öppna restauranger, beroende på var i landet man är och att det är förbjudet att servera alkohol.

En annan aspekt med Ramadan är att alla de som fastar, dvs kanske din guide, din chaufför och dina medtrafikanter på gator och vägar är trötta, irriterade och lite mindre uppmärksamma eftersom de inte ätit, druckit väska eller fått röka på hela dagen.

2020 infaller Ramadan ca 23 april – 23 maj. Personligen skulle jag inte välja Ramadan som tidpunkt för en resa till ett muslimskt land.

Läs allt om min resa till Jordanien här.

Vill du läsa fler av våra reseberättelser och resetips? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

2 Comments

  1. Ett inlägg i precis rätt tid då vi lyfter mot Jordanien om en dryg vecka.
    Att vädret varierar över landet och över dygnet gör att packningen får svälla lite…

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *