Reseintresse och trädgårdsintresse, hör det ihop? Generellt sett inte, skulle väl vi säga. Tvärt om, som vi har förstått det vill väl den trädgårdsintresserade inte resa på hela sommaren, utan i stället troget stanna hemma och vattna och vårda sina pioner, salladsodlingar och penséer?

Som vi har förstått det alltså, för själva är vi inte det minsta trädgårdsintresserade och gissningsvis inte jättemånga av våra resetokiga läsare heller kanske?

Ändå kommer här ett trädgårdsinlägg. För lika lite som vi är intresserade av att själv påta i några trädgårdsland och rabatter, lika trevligt tycker vi faktiskt att det är att besöka en riktigt vacker trädgård på resa. En sån som tar andan ur oss med sin skönhet. Och blir en sevärdhet liksom.

Kyoto, Japan

Bästa platserna för att besöka vackra trädgårdar på resa

Kyoto och Kanasawa, Japan

På första plats måste ändå Japan komma. Så många vackra trädgårdar som vi träffade på där har vi aldrig upplevt någon annanstans. Trädgårdar finns överallt i Japan, men mest och bäst var ändå Kyoto och Kanazawa. Blommande körsbärsträd, mossa, krattade grusgrusplaner med konstnärliga formade stenar. Bonsaiträd, lyktor, skulpturer och paviljonger. Allt i en perfekt harmoni.

Vi rekommenderar allra mest trädgården runt Silverpagodan, Arashiyama med sin bambuskog, Ryoanjitemplet i Kyoto och Kenroku-en i Kanazawa.

Irland

Säkert är läget liknande i England också, men där har vi dessvärre inte åkt runt på landsbygden och besökt slott och trädgårdar ännu. Medan Irland för evigt fastnat på näthinnan på grund av trädgårdar som de kring Johnston Catstle och Bantry House.

Bantry House

Amalfikusten, Ravello

I den lilla bergsbyn Ravello ovanför Amalfifkusten finns flera grandiosa trädgårdar, varav en med Italiens mest kända vy, som man hittar i trädgården Villa Rufolo.

Den berömda vyn.

Europas största slott, Schönbrunn, Versailles med flera

De största slotten i Europa, de som en gång tillhört de mäktigaste kungaätterna, kommer oftast med riktigt imponerande trädgårdar också. Vi har besökt och imponerats av bland annat Versailles utanför Paris och Schönbrunn utanför Wien.

Schönbrunn

I dessa trädgårdar är det kanske inte främst de unika växterna som är usp:en, utan snarare trädgårdarnas disposition, statyer och byggnader.

Versailles

Alhambra, Andalusien

Alhambra i Granada, Spanien har flera mycket imponerande trädgårdar, som är lika mycket värda ett besök som själva palatsen.Comosjön, Italien

Runt Comosjön har i stort sett alla av de små söta städerna en egna ”villa” med tillhörande trädgård och det är sjöns stora turistattraktion att kryssa runt sjön och besöka så många som möjligt av dessa. Själv besökte jag Villa Carlotta.

Svenska trädgårdar värda ett besök

Wij-trädgårdar och Rottneros

I Sverige finns ju också många trevliga trädgårdar. Wij-trädgårdar i Ockelbo och Rottneros Herrgård är två vackra exempel.

Wij
Wij

Vart vi skulle vilja åka

Holland, Keukenhof

Igen, trots vårt obefintliga trädgårdsintresse, att besöka Holland under tulpanblomningen vore verkligen en dröm.

Brukar du besöka trädgårdar när du reser?

 

6 Comments

 1. Marie C

  Ja, vi brukar besöka trädgårdar runt om i världen fast vi inte är särskilt trädgårdsintresserade heller. Det är en del av upplevelsen tycker vi. På din lista har vi besökt alla förutom Kyoto och Irland, vilket tillsammans med Keukenhof är med på bucket listan. Andra vackra trägårdar som vi besökt är Japanska trädgårdar i San Francisco, Boboli gardens i Florence och Villandry slottsträdgården i Loiredalen.

  • Gunilla Yourstone

   Åh tack för bra tips. Loiredalen känns spännande för sina slott också.

 2. Elisabeth

  När man åker till Keukenhof kan man också passa på att åka runt i landskapet och titta på tulpanfälten, där tulpaner odlas på friland. Stora hav av tulpaner i olika färger, oerhört imponerande. Dessa tulpaner odlas inte för snitt, utan för att utveckla lökarna, som sedan säljs efter några år. Det finns ett par olika såna områden i Nederländerna, här är ett av dem: https://tulpenrouteflevoland.nl/

 3. Ja, jag gillar att besöka trädgårdar när vi reser fast resten av familjen är kanske inte lika entusiastiska. Men har ärvt ett trädgårdsintresse från min far. Senast var vi i botaniska trädgården i Visby förra sommaren. Och så besöker vi alltid Rosendals trädgård här i Stockholm flera gånger varje sommar. Skulle också väldigt gärna vilja åka till Keukenhof. Min favoritträdgård utomlands är Mendocino Coast Botanical Gardens i norra Kalifornien.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *