Världens sju underverk finns ju egentligen inte kvar mer än Cheopspyramiden i Egypten. Övriga av dåtidens fantastiska byggnadsverk har för länge sedan dukat under och försvunnit. Omgivna av mystik är de i alla fall, så pass att många har försökt att utnämna sju nya, som faktiskt finns och går att besöka. Med varierande framgång dock, det har väl inte riktigt lyckats sätta sig.

Förrän 2007 vill säga.
Världens sju nya underverk är en modern, alternativ förteckning till antikens sju underverk som på privat initiativ har röstats fram av 100 miljoner människor i en global omröstning och som tillkännagavs 7 juli 2007 i Lissabon.  En smärre skandal var det väl att det egyptiska pyramiderna denna gång blev utan utnämning och den afrikanska kontinenten därmed helt utan underverk.

Dessa blev världens 7 nya underverk:

 • Colosseum i Rom
 • Petra i Jordanien
 • Taj Mahal i Agra i Indien
 • Kinesiska muren
 • Chichen Itza i Mexiko
 • Machu Pichu i Peru
 • Jesusstatyn i Rio de Janeiro

Och det känns som att dessa 7 slagit igenom big time sedan dess.

Bland övriga finalister i tävlingen återfanns också bl.a:

 • Angkor Wat
 • Alhambra
 • Eifeltornet
 • Frihetsgudinnan
 • Stonehenge
 • Slottet Neuschwansstein
 • Operahuset i Sydney

 

världens sju underverk

I brist på Babylons hängande trädgårdar och annat fantastiskt och förgånget är det nu dessa sju nya som man får jaga efter jorden runt. Om man nu är lagd åt det hållet. Att jaga, samla och pricka av vill säga. Vi har ju lite den ådran, det erkänner vi gärna, så ja, de sju nya underverken ska definitivt ses vart och ett. Så småningom i alla fall.

Jambo-tours hade för några år sedan en osedvanligt nördig resa som gick ut på att man på en enda resa skulle åka jorden runt på sisådär en 20-30 dagar och checka av alla sju i ett svep. Resan finns inte längre kvar i sortimentet och som praktiskt idé är den väl lite väl mycket Asperger för att riktigt slå i de breda leden. Men i teori och fantasi… Mmmm….

Vi har tidigare besökt Kinesiska muren, Gunilla två gånger 1999 och 2010, Christofer en gång 2010. Colosseum, samma sak, Gunilla två gånger, 1997 och 2009, Christofer 2009. Sedan har Gunilla även besökt Jesusstatyn 2013 tillsammans med sin dotter. Tre av sju alltså. Eller två av sju.

världens sju underverk

En stor del av anledningen till att vi under årets vinterresa valde att kombinera Kuba med just Mexiko, var att även få möjlighet att besöka Chichen Itza.

Vi misstänker visserligen att det finns charmigare och vackrare belägna maya-ruiner än Chichen Itza. Vi vet att det finns de med färre besökare! Men detta är den största och därmed mest imponerande och framför allt, det är nu en gång för alla just denna ruin som utsetts till ett av världens sju nya underverk.

Vi tänker oss att detta kanske är det underverk av de sju som är minst imponerande (kinesiska muren måste bara vara det mäktigaste!), vi är också rädda för att det kommer att vara sjukt mycket folk och att upplevelsen därmed kommer att åtminstone delvis gå förlorad. Förväntningarna är alltså ganska låga. Ändå åker vi? Ja, med risk för att upprepa oss, för att det är ett av världens nya sju underverk. Vi vill besöka Chichen Itza åtminstone en gång i livet. Om inte annat för att kunna jämföra med de sex övriga.

Är vi lite udda, eller är det helt naturligt att man liksom vill checka av dessa 7 under sitt liv?
Hur tänker du? Vill du också se dem alla eller känns det ointressant? Hur många har du ”check” på?

Här berättar vi mer om vårt besök vid Chichen Itza, om vad vi tyckte och våra bäst tips till besöket.

världens sju underverk
The noble art of how to beat the crowds

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och resefunderingar i ditt flöde.

 

23 Comments

 1. Jag har iaf sett cheopspyramiden, men ej nåt av de nya underverken än 🙂 Finalisterna Neuschwanstein och Operahuset har jag ändå sett. Jag tycker det är roligare att samla världsarv dock, dock inte med målet att besöka alla, för de är alltför många 😉

  • Gunilla Yourstone

   Världsarven är ofta väldigt trevliga. Håller på att samla mig för ett inläggen om världsarv också.

 2. Kan bara checka av tre av dom. Borde åtgärdas på direkten!

 3. Är väl bara att erkänna att även jag är lagd lite åt det håller;)
  Har klarat av Colosseum, Petra, Kinesiska muren och Taj Mahal. Alla är ju imponerande på sitt sätt men jag vurmar lite extra för Petra.

 4. EMELIE

  Jag har precis checkat av det sista i Rio. Tog tio år, men ja, helt klart värt det. Petra och Macchu Picchu är helt klart häftigast. Men som ni säger så är det ofta väldigt mycket folk, så man får inte missa andra världsarv och naturupplevelser när man väl reser.

  • Gunilla Yourstone

   Imponerande med alla 71
   Vad spännande att vi verkar ha de bästa kvar. Måste skynda oss till Jordanien som är så nära. 🙂

 5. Tydligen har jag sett fyra av sju utav de nya – hade dock inte räknat förrän du presenterade listan så inget medvetet avbetande. Colosseum i Rom däremot, ja ja, då tyckte jag nog att Colosseum i El Jem i Tunisien var mycket mer sevärt. Lite mindre i storlek men upplevelsen var mycket större.

 6. Vi har också checkat av alla 7. 10 år tog det.
  Petra, Machu Picchu och Taj Mahal var de bästa upplevelserna tycker jag. Tycker inte christus redator hör hemma bland de 7… angkor wat borde lätt ha den platsen. Sen finns det ju häftigare pyramider än chichan itka… gillar teotihuacan nära Mexico city väldigt mycket tex.

  Men helt klart roliga resmål som är spännande att ha upplevt!

  • Gunilla Yourstone

   Alltså… själva byggnadsverket Kristusstatyn är ju inte märkvärdigt på samma sätt som de övriga. Däremot är det ju grymt visuellt , men det är en annan sak. Så jag kan hålla med dig där. Vilket som istället borde varit med? Måste klura på den. 🙂

 7. Häftigt att ni har som mål att bocka av dessa! Det var också kul att höra om den nya listan och finalisterna som jag inte hade koll på.

  Jag gillar nörderi (är ju själv en New York-nörd, haha) men jag har inte det minsta intresse eller behov av att ”checka av” saker.

  Men eftersom ni frågar. Dessa har jag sett:

  Colosseum
  Eiffeltornet
  Frihetsgudinnan (från vattnet, inte intresserad av att gå nära men då kanske det inte räknas, haha)
  Stonehenge
  Slottet Neuschwanstein

 8. Hei
  Av disse sju har jeg besøkt:
  Colosseum (fantastisk sted, helt suverent)

  Taj Mahal (vidunderlig vakkert, men Agra er virkelig ingen sjarmerende stad…)

  Chitzen Itza (imponerende – helt klart, men skal jeg være ærlig synes jeg Tikal i Guatemala var mye heftigere. Jeg får fremdeles frysninger på ryggen av å tenke på soloppgangen over ruinene og jungelen, sittende på toppen av et 55 meter høyt tempel. Alt mens vrålaporna setter igang med sin spøkaktige konsert i trærne rundt oss… Ren og skjær magi!)

  Machu Picchu. Helt fantastisk! Det er så vakkert når man kommer fram til solporten etter fire dagers vandring langs Inkaleden, akkurat når solen stiger opp bak ruinene og skingrar dimman som har dekket det hele fram til da.

  Så langt er jeg absolutt fornøyd med de underverk jeg har sett, selv om jeg mener at Chitzen Itza burde vært byttet ut med Tikal…

  • Gunilla Yourstone

   Har också hört att Tikal är en bättre upplevelse. vi ska absolut försöka ta oss dit någon gång.
   Då har du kinesiska muren kvar. Det är en otrolig upplevelse!

 9. Har bara varit vid kinesiska muren än så långe 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *