Som alltid, vill vi på Maldiverna prova att bo på fler än en plats. För att jämföra, för att få en bredare bild av landet. Vi stannar bara på Maldiverna i 7 nätter, men två öar hinner vi ändå med. De två öarna ligger relativt nära varandra och längs samma färjelinje. En nödvändighet för att få till effektiva transporter mellan öarna.

Vi tycker att våra två öar kompletterade varandra bra och har olika fördelar.

Läs om vår första ö Ukulhas här.


Om Bodufolhudhoo

Bodufolhudhoo, vars namn vi inom parentes sagt ägnar hela semesterveckan åt att försöka uttala flytande och i ett stycke så att säga, ligger i North Ari Atoll på Maldiverna. Det är en mycket liten ö, endast 0,17 kvadratkilometer. Att promenera runt hela ön tar inte många minuter. Här finns några hundra bofasta.

Första guesthouset öppnade 2015 och man har idag endast 4 hotell på ön. Förutom att man kan äta på sitt hotell eller guesthouse finns ytterligare 2 restauranger. Bodufolhudhoo känns som en betydligt mer traditionell ö än Ukulhas, när vi är ute ”på byn” ser vi alltid till att klä på oss ordentligt. Som turist hamnar man mer mitt i vardagslivet här än på Ukulhas.

Öborna är mycket måna om att hålla sin ö ren och skräpfri, den städas därför regelbundet.


Hur tar man sig till Bodufolhudhoo?

Bodufolhudhoo ligger på samma färje- och speedboatlinje som Ukulhas.

Färja

Färjan tar 5,5 timmar och kostar 5 USD enkel väg. Bolaget som kör färjan heter MTCC och färjan avgår från Male’ Vilingili Ferry Terminal. Man måste alltså först ta sig från flygplatsen till Malé och sedan ta färjan därifrån.

Färjan avgår 9:00 från Malé till Bodufolhudhoo söndag, tisdag och onsdag
Och 09:00 från Bodufolhudhoo till Male lördag, måndag, tisdag


Speedboat

Speedboat tar 90 minuter och kostar 55 USD. Denna linje trafikeras av två bolag, Coral och Nevi.

Båtarna avgår 10:30 och 16:00 från Malé Airport till Bodufolhudhoo alla dagar utom fredag
Och 6:30 och 12:30 från Bodufolhudhoo till Malé Airport alla dagar utom fredag

Speedboat från Ukulhas till Bodufolhudhoo avgår ”11:30 – 12:00 någongång”, tar 15 minuter och kostar USD 6.

Speedboat måste bokas i förväg. Enklast är att be hotellet göra det.

Sjöflygplan

Man kan även flyga sjöflygplan till Bodufolhudhoo . Det tar 15 minuter och kostar 380 USD per person. Detta alternativ måste bokas minst 3 dagar innan. Man åker då från Nika Resort som ligger precis bredvid.

Nika Island Resort. Sett från vårt middagsbord.

Var ska man bo på Bodufolhudhoo?

Det finns som sagt 4 hotell och guesthouses på ön.

Vi bor på Lagoon View Maldives, som är som en liten mini-resort fast på en lokalö. Man har något så ovanligt som en egen liten privat strand och även en egen kaj. Det är som vi  förstår det ganska ovanligt med hotell på lokalöarna med direktaccess till havet på det sättet. Restaurangen ligger precis i anslutning till kajen, så vi sitter varje kväll och tittar ut över solnedgången när vi äter middag. I skymningen kommer dessutom mängder av fiskar in till kajen. Stingrockor, revhajar, blåsfisk, drakfisk med mera. En häger (som vi kallar Åke efter min naprapat) som bott på hotellet sedan han var fågelunge, tillbringar kvällarna med att fånga fisk direkt från kajkanten. Om fiskelyckan inte står bi riktigt, traskar han helt enkelt in i köket och tigger mat som en hungrig hund. Vi har ständigt fullt upp på kvällarna med att springa längs kajen och hålla koll på alla dessa djur. En kväll precis när vi ska dra oss tillbaka till vårt rum, sveper en två meter lång skugga in i hamnen. Och så ut igen. Vi springer efter skuggan längs piren. Och jodå, den har formen av en haj!

Precis utanför hotellet ligger Bodufolhudhoos vackra houereef. Bara att simma ut och uppleva.

Lagoon View Maldives
Frukost på Lagoon View Maldives


Inga av de andra hotellen på ön har havskontakt.

Åke. Som en hund.

Bikinibeach på Bodufolhudhoo

När man kommer från Ukulhas innan blir man lite snopen över storleken på bikinibeach på Bodufolhudhoo. En 60 meter lång strandremsa kanske? Men Ukulhas har ju förmodligen Maldivernas längsta och största bikinibeach, så kanske är detta mer normalt? Eftersom vi har egen strand på hotellet och dessutom tillbringar mesta tiden ute på utflykter, badar vi aldrig från Bikinibeach här.

Bikinibeach på Bodufolhudhoo

Övrig service på Bodufolhudhoo

En liten ö som sagt, men det finns en fotbollsplan, skola och lekplats. Två moskéer, en sjukstuga, dykcenter och några souvenirbutiker. Dessutom en stor grusplan vid hamnen där öns befolkning samlas varje kväll. Barnen cyklar runt och spelar fotboll tillsammans. Både pojkar och flickor.Vad vi tycker om Bodufolhudhoo och jämförelse med andra öar

Vi är glada att vi provade två öar på Maldiverna. Vi tycker att våra två öar, Ukulhas och Bodufolhudhoo kompletterade varandra på ett bra sätt. Behållningen med Bodufolhudhoo var för oss mycket vårt hotell Lagoon View Maldives med dess helt fantastiska läge med fiskar och andra vattenlevande djur ständigt närvarande. Samt att vi kan sitta vid vattnet och äta samtliga måltider. Om vi inte bott här hade nog Bodufolhudhoo känts som ett sämre alternativ och vi hade nog längtat tillbaka till Ukulhas, som ju har överlägset bättre stränder.

Men som sagt, som det nu var, är vi glada att vi besökte både och skulle inte ha vetat vara utan någon av upplevelserna.Läs alla våra inlägg om Maldiverna här.

Missa inga inlägg. Gilla 4000mil på Facebook.

 

2 Comments

  1. Åh tänk om man kunde va där nu, ser så rofyllt ut ❤️

    • Gunilla Yourstone

      Ja det känns som en dröm i jämförelse. Fast vem vet hur det är där nu?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *