Vad som är bra och vad som är dåligt med Dubai

– How could I live here? How could anyone live here?

Vår afrikanska taxichaufför blir mäkta upprörd av vår försynta fråga om han bor i Förenade Arabemiraten permanent eller bara tillfälligt för jobb.
Det är ju så dyrt! Och muslimer har han inget till övers för heller, så det så. Det vet man ju från hemlandet hur Boko Haram beter sig.
Men säkert är det här. Det måste man ge dem. Till skillnad från det egna hemlandet.

Nästa dag är vårt intervjuobjekt i stället av äkta emiratbörd. Men lika skeptisk:

– Dubai? No arabs lives there. We want some peace and quiet.

Och definitivt behöver man en oas, anser han. Dubai har ju inget naturligt färskvatten, vem vid sina sunda vätskor skulle rimligen vilja bo så? Och bara en massa hinduer och kineser och allsköns bråte i sikte. Det vet man ju hur de är. Inte för att saudierna är så mycket bättre förresten. De är så stränga och allvarliga liksom.
– Man börjar undra om de någonsin har roligt?

– Jag har aldrig satt min fot i Dubai Mall, säger han med äkta stolthet i rösten.

Men tacka vet han öknen, det är det vackraste han vet! Och solen!
– Everyone needs the sun! Förkunnar han med övertygelse.

Vad är bra och vad är dåligt med Dubai
Everyone needs the sun

Och någonstans där har våra chaufförer i mångt och mycket fångat Dubai.

Själva börjar vi ju ändå vår resa något skeptiskt. Vi åker på en sportlovsresa där våra tonåringar fått välja destination. Vi förväntar oss inte att älska staden. Vi förväntar oss nog faktiskt att bli en smula provocerade. Samtidigt som vi hoppas på att även imponeras och svepas med.

Vad som är bra med Dubai

Dubai är solsäkert och relativt snabbt och enkelt att nå från Sverige. Det finns massor av aktiviteter och sevärdheter. Fullt upp, fullt upp och shopping om man ändå skulle få tråkigt. Världens största, världens högsta och världens mesta vart man än vänder blicken.

God mat också! Vi hoppas innan på massor av fantastisk mat från Mellanöstern och blir inte besvikna. Dessutom finns mat från egentligen jordens alla hörn, förstås mycket tack vare gästarbetarna som utgör hela 80-90% av befolkningen.

Vad är bra och vad är dåligt med Dubai

Säkerheten känns också som en stor fördel, särskilt om man som vi nyligt tillbringat tid i Afrika och Mexiko. Här behöver man aldrig oroa sig för sin säkerhet eller att bli bestulen, oavsett tid på dygnet.

Lyx. Det här är rätta stället om man vill slå på stort och bli en big spender för några dagar. Tömma bankkontot och gå på jetset-krogar, dricka champagne på 122 våningen i Burj Khalifa och allt det där. Just go for it!

Vad är bra och vad är dåligt med Dubai
Big spender i H&M-skjorta

Vad som är dåligt med Dubai

Prisläget. Oh my good! Det är verkligen snuskigt dyrt här.

Staden är gjord för biltrafik. Att gå är omöjligt, svårt eller extremt krångligt. Avstånden är långa och inget är uppbyggt för att man ska promenera mer än mellan affärerna i shopping mallen. Ingen går i Dubai, tycks det, om man inte är så fattig att det är enda alternativet.
Vi brukar annars uppskatta att upptäcka en stad till fots, men får här ge upp och tillbringar istället ganska mycket tid i taxibilar som väntar på grönt ljus någonstans i den myllrande staden.

Plastigheten, historielösheten. För vem är den här staden till? Kommer vi på oss själva med att undra. Om emiratierna (heter det så??) själva hellre bor ute i öknen, de 80-90 procenten gästarbetare bara är här av ekonomiskt tvång och ständigt längtar hem? Finns Dubai till för oss, uttråkade turister med pengar på fickan? Som vill sen något ännu häftigare, högre, större och märkvärdigare än vi såg på vår senaste resa runt jorden?

Vad är bra och vad är dåligt med Dubai
Världens högsta…

Diktatur, sharialagar, gästarbetarnas villkor. En städare tjänar 500-600 kr i månaden, enligt uppgift vi hittade i Aftonbladet. De bor på fängelseliknande anläggningar med 6-10 personer i samma rum. Passen är beslagtagna, man får inte åka hem utan tillstånd av sin arbetsgivare. Sjukvård, sjukskrivning och liknande är en okänd utopi.

Det går inte att åka till Dubai och blunda för dessa fakta ändå. Människor har det svårt på många platser på jorden och jobbar under liknande villkor. Men här finns ju pengarna. Förenade Arabemiraten är ett rikt land. Man skulle kunna erbjuda andra villkor till sina gästarbetare. Om man ville.

Till sist. Dubai är ganska fult för det mesta. För oss som reser med ögonen och triggar mycket på det visuella blir det en liten prövning ändå. Byggstilen går från i bästa fall pråligt tacky och sedan nedåt i fallande skala. Färgerna i dammigt och sand-beige-grått.

Så vad tyckte vi?

Givet allt ovan, är vi ändå nöjda med vårt besök. För tonåringarna var det deras första resa till en ”skyskrape-stad”. Dubai är häftigt, så är det bara. Det funkar att gå all in och låta sig dras med.

Men gästarbetarna finns alltid där. De städar vårt hotellrum, de kör våra bilar, de sopar på McDonalds, de vaktar de exklusiva butikerna i Dubai Mall. Vi är noga med att dricksa, prata, fråga, tacka så mycket för hjälpen och le och se i ögonen.

Så hur gick det då, i inlägget inför vår resa frågade vi oss om vi skulle hitta något i Dubai som var alldeles äkta och sant? Fann vi det? Jodå. I våra kvarter där vi bodde, uppe vid Bur Dubai och vårt hotell Savoy Central Hotel Apartments. På kvällarna var gatorna fyllda av folk. Indier, pakistanier. Man handlade, åt, skickade hem pengar. Mat tillagades, grillades över öppen eld, träddes på spett och rullades in i ljuvliga orientaliska bröd och såldes.

Och just precis där, när vi tar emot våra persiska tunnbrödsrullar för 15 kr/st av killen i den lilla kiosken och våra blickar möts, han ler och vi ser i hans blick fylld av självförtroende, att han vet att nu är vi fast, nu kommer vi att komma tillbaka och beställa dem igen och igen varje kväll. Där någonstans hittar vi så den själ som Dubai, precis som alla andra städer på jorden, trots allt alltid har.

Vad är bra och vad är dåligt med Dubai

Läs alla våra inlägg från Dubai här.

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook för fler rese-reflektioner i ditt flöde.

 

 

34 Comments

 1. Intressant inlägg! Håller m Dubai är dyrt! Men älskar staden! Den har verkligen allt! Men man bör ha stor budget! Hoppas resan var toppen kram

  • Gunilla Yourstone

   Vi är nöjda, tonåringarna är imponerade av staden och jag gillade den ändå bättre än jag trodde innan. 🙂

 2. Otroligt bra inlägg! Skrivet med både substans och humor. Varit kluven till Dubai. Tänker att Doha var ju ingen höjdare, så knappast storasyster Dubai heller.

  • Gunilla Yourstone

   Tack! Vi var också väldigt kluvna innan. Men kände dels att man kan ju inte ha en massa åsikter om man inte varit där. Och så sagt, tonåringarna ville.

 3. Så bra beskrivet. Du satte verkligen ord på våra känslor inför dubai. Besökte nyligen, och hade d härligt å behagligt å det var spännande att se och uppleva. Samtidigt som man lämnades med en förbryllad känsla av ’vad ska man eg tycka om d här🙄 Bor ingen här? Gästarbetarnas jvliga förhållanden kontra all rikedom å lyx. Det skaver på ett sätt litegrann hela tiden samtidigt som man har en skön semester. Som ett mindfuck!

  • Gunilla Yourstone

   Tack. Ja visst är det tveeggat. Man känner att man börjar fundera en del.

 4. Stefan

  Lysande skrivet! Vi ska dit 3 nätter i juli. Tack för tipsen och era reflektioner.
  Hälsningar Stefan

  • Gunilla Yourstone

   Tack! Oj juli blir nog varmt. Det kommer mer konkreta tips på bloggen framöver.

 5. Jag gillar sista fotot!
  Det är det där med gästarbetarna som är så trist.
  Nu har jag ju inte varit i något av dessa arabländer förutom i Bahrain en kortis för länge sedan och på flygplatserna.
  Visst ,det finns de som tjänar lite pengar här i Huay Yang men är i alla fall billigt leva här.
  Dessutom tar thailändarna hand om varandra.
  Vi brukar ge hyfsat med dricks när vi åker bil t.ex.
  Bra i alla fall att resan som helhet var ok.
  Titti

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är viktigt att tänka på dricksen i de länderna där det är en stor del av lönen.

 6. Riktigt bra inlägg!

 7. Vi lyckades nog göra ett kap på resan förra året. Hittade hotell några få kilometer från downtown som vi betalade ett par tusen för för tre nätter. Gör samma hotell nu på nästa tripp, vi betalar knappt 4000 för fem nätter. Inklusive frukost och 500 meter till metron. 🙂

  Men ja, det går nog säker att låta pengarna rulla i Dubai om man går in för det.

 8. Jag gillar Dubai. Det är vårt ”Grekland”. Dit vi åker för garanterad sol och badsemester. Med små barn är det extra skönt för att det är tryggt överallt. Ja det stämmer att det är många gästarbetare där, men även många västerlänningar som åker dit för att tjäna pengar). Man brukar säga – expats (västerländska), workers (gästarbetare) och locals (för jo – det bor faktiskt en hel del araber i Dubai). Gästarbetarna bor i utkanterna av Dubai och har tyvärr dåliga arbetsförhållanden.

  Det går att leva lyxliv på semester där men det går även att åka dit på solsemester och betala mindre för en vecka där än en vecka i Grekland. 🙂

 9. Intressant läsning. Åker till Dubai snart så alla tips är värdefulla.

 10. Mycket bra inlägg! På senare tid har jag gått från att inte vilja åka till Dubai alls till att bli ganska sugen på att åka dit. Dock fortfarande lite kluven… Värmen och de coola skyskraporna lockar. Det du skriver om att det är svårt att ta sig runt till fots är en orsak till att jag tvekar, att promenera omkring är ju ändå det bästa sättet att upptäcka en ny stad. Det här med gästarbetare osv är förstås en annan orsak till tvekan.

  • Gunilla Yourstone

   Det känns ändå som Dubai ligger på listan över platser man ändå måste se någon gång. Om inte annat för att bilda sig en uppfattning.
   Vi går också helst.

 11. Trevlig blogg.
  Vi har gjort stopover I Dubai ett par gånger, då blir det inte så dyrt. Emirates står för fint hotell med 1, 2, 3 nätter. Sant att det tar mycket tid om Man åker taxi. Vi köper dygns eller tredagars kort till Metron. Den är ett riktigt smidigt transportalternativ. Man väntar inte mer än 3-7 minuter.

 12. Bra fångat om Dubai! Absolut intressant att ha varit i.. åkt kvinnovagn i t-banan..dottern var på Jumeira Beach park när det var ”kvinnodag”..bara kvinnlig bemanning.. kom aldrig till marinan-området.. gick vilse i Mall of emirates.. gillade dunebazhing..tills man började må illa.. dock för kallt i vathndt i januari.. längtar inte tillbaks..men som sagt kul ha sett..

  • Gunilla Yourstone

   Kvinnovagnen missade vi (i och med att vi ar en familj).
   Håller med, kul att ha sett, men ingen favorit i världen.

 13. Jag har inte samma upplevelse av Dubai som du har haft (jag har varit där två gånger). Jag tycker inte att Dubai behöver bli så dyrt, det går att hitta bra hotell under 1000-lappen och taxi var inte anmärkningsvärt dyrt.
  Jag valde dock att åka huvuddelen Metro, vilket fungerar otroligt smidigt för en relativt liten peng. Metron går snabbt och med täta avgångar, så jag kom snabbt dit jag ville. Och som någon tidigare skrev, så finns det en separat kvinnovagn.
  På samma sätt finns det rosa taxis, för kvinnor och som också körs av kvinnor. Bra initiativ som många andra länder borde kunna ta efter!
  Sen är det tråkigt med gästarbetarna, men när du skriver ”Men gästarbetarna finns alltid där. De städar vårt hotellrum, de kör våra bilar, de sopar på McDonalds, de vaktar de exklusiva butikerna i Dubai Mall.” så känner jag att det är likadant i Sverige? Jag har bara haft utländska städare på mina jobb och om jag åker taxi så är det nästan garanterat utländska män som kör.
  För att inte tala om hur dåligt utländska bärplockare behandlas. I Sverige.

  • Gunilla Yourstone

   Vi tyckte att Dubai som helhetsupplevelse blev en dyr historia även om alla enskilda saker inte var det. Men det är ju hoppingivande att det går att semestra billigt även där.
   Gästarbetarna… alltså. Mitt problem är inte att det är utländska personer som städar, jobbar på McDonalds etc. Om det framstod så av texten ber jag så mycket om ursäkt. Mitt problem är att Förenade Arabemiraten, fastän man är ett så rikt land, väljer att utnyttja utländsk arbetskraft till en mycket låg lön och inga rättigheter alls i landet. I Sverige tar vi emot flyktingar och ger alla människor som bor och arbetar i Sverige samma rättigheter och skyldigheter. Och samma löner. Det är en enorm skillnad tycker jag.
   Sen finns det i Sverige en svart marknad för arbetskraft där människor med utländsk bakgrund utnyttjas till icke-avtalsenliga löner, men det är ju kriminell verksamhet.

 14. Anneli S

  Intressant inlägg. Dubai har aldrig riktigt lockat mig. Jag söker ofta det genuina när jag reser så kul att ni hittade det i Dubai. Ärligt talat är jag nog mer sugen på Oman.

  • Gunilla Yourstone

   Nej, genuint är Dubai definitivt inte. 🙂 Vi är också sugna på Oman.

 15. Hans G Larsson

  Om man gillar promenader så gäller det att planera vart man skall bo i staden!
  Lika noggrant som du väljer ort med snö när du skall åka skidor!
  Har varit i Dubai 2 ggr.
  Resa nr 1: Hilton på the Walk i Jumeira. Fantastiskt promenadstråk nära stranden, där lyxbilarna cruisar fram i sakta mak vid cafeer och restauranters uteserveringar. Invid Marinan och nära till Metron (vi fick tips från en van besökare)
  Resa nr 2: Atlantis the Palm. Promenader så det räcker och blir över! Milslånga promenader på the boardwalk på Palmens svängda båge där ni kan njuta av Persiska viken fullt ut. Suveräna promenadstråk med gummifjädring på Palmens skaft ca 5 kilometer under monorailen.

 16. Hans G Larsson

  Vi hade ett snitt på 15 000 steg per dag under 5dagar förra veckan på Palmen och the walk.
  Bokning på Atlantis: Kontakta hotellet direkt. Pruta! Även tillval går att pruta ner såsom frukostar luncher och middagar. Finns ordentligt med utrymme att förhandla.

  • Gunilla Yourstone

   Det är verkligen trevligt och skönt att promenera mycket och långt när man är på semester.
   Bra att veta att man kan pruta.

 17. Reflekterande ni över deras syn på mänskliga rättigheter när ni planerade resan, t.ex. att kvinnor måste ha en manlig förmyndare eller att homosexualitet straffas med döden?

  PS. Absolut inget hat, undrar bara:)

  • Gunilla Yourstone

   Ja Vi reflekterar ganska mycket runt sånna frågor, vart vi än reser. Många länder har komplicerade förhållanden till mänskliga rättigheter, inte bara Förenade Arabemiraten. Tex är ju Thailand som väldigt många svenskar åker till en militärdiktatur, både Irland och flera latinamerikanska länder har en mycket upprörande syn på abort.
   I Både Kina och Uganda, där vi nyss var är homosexualitet förbjudet.
   Det som gör UAE speciellt är väl kanske att många västerlänningar åker dit så oreflekterat utan att ha en aning om förhållandena för människorna där.
   Vi tror dels på att åka även till dessa länder, men göra det påläst och med öppna ögon och om möjligt försöka sprida idéer om demokrati och mänskliga rättigheter när man är på plats.
   Dels att sprida info hemma i Sverige efter resa om hur det faktiskt är. Som tex med detta inlägg.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *