Inlägget är ett samarbete med So Typical Me

Vem av er som läser detta är inte det minsta stressad? Befinner er i balans i livet, har precis lagom mycket att göra och är i fas och i kapp på livets alla plan? Upp med en hand.

En del av mig hoppas ju att ni alla är det. Att ni har det bra och trivs med livet. Medan en annan del av mig (hemskt nog) faktiskt hoppas lite på att ni inte är det. Att det är fler som jag, som alltid ligger lite, lite efter i livets alla projekt.

För det är ju så mycket där ute som man måste, borde, förväntas och vill göra.

På min borde-måste-vill-lista finns till exempel en helt vanlig vecka:

 • Träna 3 gånger
 • Yoga en gång
 • Daglig promenad med hunden
 • Helst ytterligare daglig promenad utan hunden eftersom han börjar bli gammal och slö och jag ju älskar att gå långt och fort
 • Hemlagad, nyttig  vegetarisk middag alla veckan dagar
 • Onyttig halvfabrikatsmiddag utan grönsaker till den familjemedlem som bara äter just detta, också veckan alla dagar
 • Jobb minst 40 timmar i veckan, betydligt fler när situationen så kräver
 • 4-5 fräscha, roliga och nytänkande blogginlägg med planetens snyggaste bilder till
 • Läsa och kommentera minst lika många bloggkollegors inlägg
 • Svara på i genomsnitt 40-50 kommentarer på bloggen, och bloggens sociala medier
 • Svar på alla förslag om samarbeten som kommer in till bloggen, några i veckan
 • Konsumera etablerade och pålitliga nyhetssajter för att veta vad som händer i världen, reflektera och bilda sig en egen uppfattning om samtliga dessa nyheter och gärna delta i någon form av offentlig debatt på sociala medier med klyftiga och pålästa kommentarer
 • Hjälpa med läxa när behov uppstår någon gång per vecka
 • Säkerställa att belöningssystemet för varje genomförd skoldag för den äldsta befinner sig i balans, så att skolvägran inte plötsligt uppstår en morgon
 • Hålla ordning på hemmet på in- och utsidan
 • Handla mat, det ska förutom måltiderna alltid finns rätt mängd av frukt, drycker, kakor, glass och bröd hemma.
 • Utföra i genomsnitt en 4-5 ärenden per vecka, det är mediciner som ska hämtas ut, samtal som ska ringas för hundens eller tonåringarnas räkning. Veterinärer, lärare, läkare och annan vårdpersonal. Paket som ska hämtas, osv. Allt i en aldrig sinande ström.
 • Åka på återvinningen med veckans förpackningar
 • Se Idol med tonåringarna
 • Ringa pappa så ofta som möjligt
 • Researcha för nästa resa. Och nästa.
 • Skjutsa till ridning. Och till tandläkare och läkare. Och till pappa för att hämta grejer, till kompisarna.
 • Ja och så har vi ju vissa aktiviteter runt köks- och sommarstugerenoveringarna som är i full gång
 • Och så 8-timmars stärkande sömn förstås

Full fart alltså, de flesta har säkert lika mycket, när man väl spaltar ner allt man ska och vill hinna.

Where next?

Hur får man struktur?

Jag är en strukturmänniska, trivs inte med att ha allt i ett enda kaos i huvudet. Jag gillar att fylla almanackor och att göra-listor. På jobbet är ju detta förstås etablerat sedan länge. I privatlivet går det lite i vågor för mig. Men så fort jag börjar känna  mig stressad, brukar tar jag alltid till mina listor. Vad är det jag behöver göra nu och som stressar mig?

 • Byta till vinterdäck på bilen
 • Fakturera ett samarbete
 • Skriva inlägg om palatsen i Seoul
 • Svar Ungern och Sri Lanka på inbjudningar
 • Boka tågresa till Gävle för hela familjen

Bra. Ner med det på papper, plocka en, gärna den mest stressande. Gör. Bocka av. Och känn hur lugnet lägger sig. Checklistorna hamnar lite var som på olika block där hemma.

Koll på alla att göra och att köpa. Varje vecka. Samt hur det gått med sömn och träning.

Att ha en kalender

Jag gick en gång ett coaching-program ”Personligt ledarskap” där en av huvudingredienserna var att man skulle lära sig att använda en kalender och därmed bli oändligt mer effektiv. Kalender har alltid varit en självklarhet för mig och jag får huvudvärk och håravfall bara av att tänka på att det finns människor som lever utan.

På jobbet är det Outlook som gäller. Någon annat vore omöjligt med tanke på hur många möte som trillar in digitalt varje dag.

Men privat? Och för bloggen? Jag vill inte blanda ihop privatliv och arbete genom att använda jobbets Outlook även på fritiden. Inte använda tjänstetelefonen heller när jag är ledig. Jag har försökt med Google Calendar, men det faller varje gång.

Nu har jag beställt en klassisk, hederlig papperskalender. För att den helt enkelt är mer överskådlig och snabbare om man inte sitter framför datorn. För jag faktiskt gillar att skriva ner saker. För att jag helt enkelt inte gillar att göra listor digitalt. Tillfredsställelsen att pricka av på dem blir helt enkelt inte lika stor.

För att hålla ordning på alla datum runt mina resor, för att samla alla mina att-göra-listor, för att inte glömma bort när städbolaget kommer där hemma. Eller sophämtningen för den delen. För att planera och inte minst logga min träning och mina promenader.

För att minnas alla spännande ställen som jag så gärna vill resa till någon gång i framtiden.

Min kalender

Min kalender kommer ifrån So Typical Me. Jag har beställt den med min egen framsida, Langkopfelhytte i Dolomiterna. Som en ständigt påminnelse om en av de där perfekta dagarna i mitt liv, ni vet. När allt var underbart och ostressat och jag var 100% här och nu.

Jag har designat min veckovy själv. Vill ha plats för att följa upp sömn, mat och träning. Samt mycket plats för alla mina todo´s och listor!

Har lagt till extra sidor längst bak för att hålla koll på träning och hälsa. Månadsöversikter för reseplanering och så massor av anteckningssidor för idéer, planer och drömmar!

Två hemliga resor på gång i juli!


En unik kalender för mig och det jag vill hinna, göra och åstadkomma i mitt liv.

Vilket förhållande har du som läser till listor och kalendrar?

 

22 Comments

 1. Anna-lena

  Hej! Kul med listor men din borde-lista är ju alldeles galen. Tänker att du måste delegera😀 och rensa i den….För handlingslista finns det en fantastisk app som heter Wunderlist. Den kan man dela med resten av familjen. Där kan alla skriva in vad som behövs handlas och sen kan vem som helst i familjen ( tonåringar tex) handla det.
  I wunderlist kan man också ha packningslistor för olika typer av resor osv. Mycket bra.
  Jag hade ett tag papperkalender privat o jobboutlook men hände alltför ofta att saker missades. Har löst det med hänglåset på privat saker i outlook.
  Lycka till och jag ser fram emot att läsa om Seol 😀 men kan vänta nån vecka, det är lugnt

  • Gunilla Yourstone

   Alla tips på det som kan underlätta är bra, tas tacksamt emot. Fast tonåringarna handla, förstår inte riktigt… 🙂
   Jag vill inte blanda ihop jobb och privat. Dels för att det blir offentlig handling och dels för att jag inte vill använda min jobbmobil privat och därmed få jobbmejl på fritiden.
   Finns några punkter jag kan stryka eller minska, men mycket är ju omöjligt att ta bort. Det är väl bloggen man kan lägga ner då. 😉
   Inlägg om Hong Kong kommer i morgon, om flygresan över på lördag och mer om Seoul på söndag.

 2. Kul inlägg! Är som du, inte gärna blanda jobbet o privat, så enkelt eftetsom jobbet envisas med Iphones o jag bara vill ha Samsung notes. Skaffade på jobbet min första handdator nov 99 o sa att jag från.millenieskiftet inte skulle ha papperskalender..har jag hållt..funkar att ha allt i googlekalendern tycker jag (acal på telefonen). De veckor jag reser skriver jag in tips på datumen jag är borta..numera kan man länka in dokument o länkar oxå.. Kopierar alltid in min pass esta-lista innan jag reser..passnummer giltighet estanr hotelladdress login på flyg o hotelsiter..bonuskortnr.. har även en mailad passkopia.. mkt res o handboll i min kalender..
  Även om inte jag är en vandrare så blev jag mäkta impad av Korea-vandringen. När jag var där på tjänsteresor (Ulsan) o övernattade i Seoul några gånger, smet jag i väg på nattmarknad ::-). Bara drygt 2 veckor kvar till Japan-premiär för min del (heja på Damhandbollslandslaget i VM i Kumamoto, sedan Kyoto o Tokyo)

 3. Lång lista men du har iallafall koll på vad du ska göra och det underlättar tycker jag, istället för att allt bara känns kaos och bra att du prioriterar sömnen. Jag är också en listperson och listor är bra så länge man känner ett lugn över dem och inte blir stressad över allt istället. Jag har också en lista över drömresemål och en resa som är med på din lista har vi inbokad om bara några månader : ) Jag har ingen fysisk kalender längre, skönt faktiskt att inte behöva ha den att ha koll på, för ve och fasa om den försvann. Använder outlook till jobbet och google kalender privat, båda i mobilen och finns digitalt att logga in på även från andra enheter.

  • Gunilla Yourstone

   Ja struktur gör hela skillnaden. Sömnen är en nödvändighet för mig. Faller den, så faller allt.
   Spännande med min drömresa som du ska göra snart! Undrar just vilken. 🙂

 4. Älskar analoga kalendrar och listor. Och älskar känslan av att bocka av saker i listor när de väl är gjorda. Mitt problem är att jag har så många olika listor och därmed lite grann glömmer vilken det är jag ska hålla koll på. Jag har ungefär hundra post-it-lappar med olika listor på skrivbordet hemma, listor i antecknings-appen i telefonen, listor i almanackan osv. Nu försöker jag samla alla i google sheets så jag kan komma åt dom oavsett var jag är och oavsett om jag använder jobbdatorn, hemmadatorn, telefonen eller iPaden. På en av mina listor står det förresten också att jag ska kolla upp när regnperioden börjar på Maldiverna 🙂 Kanske lika bra att googla det på en gång så kan jag bocka av det sen. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja alltså känslan att bocka av med en penna på papper… mmm… den är svårslagen. 🙂
   Regnet ökar under april och själv regnperioden kommer i maj . Minst regn på året i feb. Jag siktar på februari eller mars. Googling genomförd. Check. 🙂

 5. emolis

  Blir lite matt av din lista, tills jag upptäcker att den nästan ser ut som min. Fast jag jobbar bara 80 % (ledig en dag i veckan) och har ingen blogg som tar tid 🙂 Tänker varje vecka att jag ska yoga/träna hemma i stället eftersom jag så sällan kommer iväg. Drömmer om resor gör jag ständigt och hade skrivit ner planer för typ de kommande tre åren, men eftersom framtiden är så oviss för oss nu så har jag bestämt mig för att inte försöka planera, bara drömma. Rekommenderar Skåneleden, finns hur många fina etapper som helst!

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är det som grejen, man har en längre lista än man tror. Första gången jag skrev ner min lista, för några år sedan, höll jag på att börja gråta. Nu gör jag det då och då, för när man ser allt samlat, så ser man att det inte är realistiskt. Och så skippar man det där med att vara ajour på nyheterna till exempel.
   Vilken del av Skåneleden ska man välja? Om man nu tar sig ner?
   Hoppas att det ordnar sig för er. <3

   • emolis

    Vi har vandrat Österlenleden, Ås till åsleden och nästan hela Kust till Kustleden så här långt och alla är fina på sitt sätt. Österlen är ju aldrig fel, framför allt etapperna längs sträckan Simrishamn – Verkasjön (de mest populära), men vi gillade även etapperna runt Söderåsens Nationalpark (Ås till åsleden) och vår absolut favoritetapper än så länge är de runt Lärkasjön på Kust till Kustleden (inte lika populära). Gissar att de blir väldigt fina runt Båstad och Bjärehalvön (där vi hoppas kunna avsluta nästa år). Klart ni ska ner till Skåne och vandra 🙂

    • Gunilla Yourstone

     Åh tack, vilka bra tips! 🙂
     Vi ska se vad vi kan göra, om vi kommer ner eller ej. Så många tankar och idéer för sommaren nu…

     • Vi vandrade från Ystad till Simrishamn. Lätt att vandra, bra uppmärkta leder, fina stigar och vackert efter havet.

     • Gunilla Yourstone

      Åh tack, perfekt tips! 🙂

 6. Mitt förhållande till kalender och listor är polyamoröst. Jag har både kalender och flera listor på gång samtidigt, och ibland skippar jag en och fixar en ny. När det gäller jobb och fritid däremot; en i taget!

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, det är då det blir lite rörigt. I alla fall för mig. När man har flera listor samtidigt. 🙂

 7. Haha, stor igenkänning på ALLT man ska hinna med … Jag är nog lite likadan där, även om det inte står exakt samma saker på borde-listan. Har outlook-kalender på jobbet, och där skriver jag iofs också in ”event-direkt-efter-jobbet”. På ”fritiden” (bloggjobbet) har jag ingen kalender. Där utgår det mesta från min mejl. Peter har en kalender. Men det är väldigt spännande att följa den, för det står ofta(st) fel datum och/eller plats 😉

  • Gunilla Yourstone

   Jo vi har nog lite för mycket båda två, men vad gör man? Har kommit fram till att det bästa är att se sin egna tecken när det börjar bli för mycket. Och agera på dem.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *