Att resa kan och ska vara en fantastisk upplevelse, det är just därför vi dedikerat våra liv till det. Samtidigt finns det vissa baksidor med att resa och en av dem är dolda och oväntade kostnader 

Har du inte koll på dessa finns risken att du behöver överskrida din budget och att semestern blir dyrare än planerat.

Vi tänkte därför informera dig om några vanliga men dolda kostnaderna när du reser, samt tips på hur du bäst undviker dem.

Valutapåslag

När du använder ditt bank- eller kreditkort utomlands kommer du förmodligen behöva betala något som kallas valutapåslag. Det är en avgift som tas ut av banken eller kreditgivaren varje gång du genomför ett köp i en annan valuta. Anledningen är att banken skyddar sig mot volatila växelkurser. 

Valutapåslaget kan variera, men det är vanligtvis mellan 1-3 % av det belopp som transaktionen gäller. Som du säkert förstår kan detta snabbt växa till en ganska betydande summa, framför allt om du ska resa under en längre period.

Ett sätt att undvika valutapåslag är att välja kreditkort som inte tar ut denna avgift. Denna typ av kreditkort är specifikt utformad för resor och korten har ofta en rad reseförmåner som kan förgylla din semester. Om du är osäker på vilket kort som passar dig bäst kan du kolla in vår guide om kreditkort utan valutapåslag.

Om du är osäker på hur du väljer ett kreditkort kan du jämföra kreditkort utan valutapåslag på ett flertal webbplatser, bland annat kreditkort.nu.

Uttagsavgift

En annan mycket vanlig avgift är uttagsavgiften som du betalar när du tar ut kontanter med de flesta kreditkort. Eftersom kontanter fortfarande föredras på många platser i världen, kan det bli ett problem om ditt kreditkort har en hög uttagsavgift.

Likt valutapåslaget så varierar uttagsavgiften ganska kraftigt på mellan 2 och 4 % samt en minsta gräns på mellan 20 och 45 kronor per uttag.

För att undvika dessa avgifter bör du planera dina uttag i förväg. Försök att ta ut större belopp sällan istället för små belopp ofta. Dessutom kan det vara värt att kolla upp om din bank har några samarbeten med internationella banknätverk som kan ge avgiftsfria uttag.

Dolda avgifter vid hotellbokningar

När du bokar hotell är det viktigt att vara medveten om eventuella dolda avgifter som kan dyka upp. Många hotell tar ut extra avgifter, såsom resort fees eller städavgifter, som inte alltid inkluderas i det marknadsförda priset.

I många städer behöver man också betala en extra skatt per natt när man checkar in, så kallad city tax.

För att undvika dessa kostnader är det en god idé att noggrant läsa villkoren innan du bokar. Kontrollera alltid om avgifter anges på bokningssidan och ställ frågor om det är något som är oklart.

Att använda pålitliga bokningssajter som exempelvis hotels.com kan också hjälpa dig att se alla kostnader i förväg.

Martinique

Övervikt- och bagageavgifter

Flygbolag är kända för att ta ut avgifter för övervikt och extra bagage. Dessa avgifter kan variera kraftigt mellan olika bolag och kan bli en dyr överraskning om du inte är försiktig. Vissa flygbolag tar ut avgifter på upp till 500 kr för varje kilo över viktgränsen.

För att undvika bagageavgifter är det viktigt att packa smart. Kontrollera viktgränserna för ditt flygbolag och planera din packning därefter. Vi brukar alltid väga vår packning innan avfärd för att säkerställa att vi inte packat för mycket.

Ett annat bra tips är att hyra utrustning, som sportutrustning eller barnvagnar, på din destination för att spara på bagagevikten.

Reseförsäkringar och deras dolda kostnader

Reseförsäkringar är avgörande för att skydda dig under resan, men de kan också komma med dolda kostnader. Många försäkringar har begränsningar och undantag som kan göra att du står utan skydd i vissa situationer. Till exempel kan vissa sjukdomar eller aktiviteter, som äventyrssporter, vara undantagna från täckning.

Det är viktigt att läsa det finstilta noggrant innan du köper en reseförsäkring. Jämför olika alternativ och se till att du förstår vad som faktiskt täcks och vilka begränsningar som gäller.

Genom att göra detta kan du undvika obehagliga överraskningar om något skulle gå fel under din resa.

One Comment

  1. Gunilla

    Bra artikel! Det är viktigt att läsa det finstilta även innan bokning. Min syster och jag bokade en resa till Alperna förra året. Vi bokade i januari och skulle resa i juli. Självklart betalade vi för avbeställningsskydd och förberedde oss inför resan. Vår far blev sedan akut sjuk under sommaren och en vecka före avgång blev vi tvungna att avboka resan. Vi fick inte en krona tillbaka, 28 366kr plus 652kr i valutatillägg. Anledningen? Jo, om personen man åberopar avbokningen för har ÄNDRAT medicinering 1-3 månader före bokning får man inget. Nada. Hur vi skulle veta det är utanför min fattningsförmåga men jag kan lova att Rolf’s flyg och buss och ERV kommer vara på min svarta lista för evigt. De sålde dessutom våra två platser till två personer ur kölistan. Vilket annat företag kan ta dubbelt betalt för en vara?! En bra kund kommer tillbaka men en missnöjd kund varnar andra för oseriöst beteende.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *