Jag älskar verkligen listor. Punkt. Få saker här i världen inger en sån total känsla av tillfredsställelse som att skriva en lista. Och sen pricka av. Struktur, ordning och reda samt kontroll. Planering i dess renaste och ädlaste form.
Sedan älskar jag även resor. Efter dessa två grundläggande fakta runt mitt mest framträdande personlighetsdrag, är det säkert inte svårt att lista ut att det här i huset skrivs ganska många reselistor.

Drömlistor. Planeringslistor runt de kommande årens resor.
Drömlistorna blir dock relativt fort ganska komplicerade. För det är ju så många platser man vill till. Typ hela jorden. Om det är någon plats man inte längtar till beror det i allmänhet bara på att man inte vet något om den platsen. Än. Men det går ju att googla.
I morse insåg jag att jag bara måste till Hawaii. I går upptäckte jag norra Thailand. Och så vidare.

Ja vi har ju en ”bucket-list” här på bloggen. Men den är ju mest på kul.
När vi väljer nästa resmål går det oftast till så här:

Tidpunkten är den trånga sektorn. NÄR kommer vi att ha möjlighet att resa nästa gång? Givet begränsningar på jobbet, antal tillgängliga semesterdagar, barnens skollov, barn-schema för delad vårdnad och ekonomiska förutsättningar. (i den ordningen)

VEM ska följa med? Blir det bara jag och Christofer eller ska något/några av barnen följa med? Påverkar absolut valet av destination. Något barn är flygrädd, en vill inte flyga nattflyg, en gillar inte för mycket strapatser och äter bara viss kost.

Givet ovanstående parametrar, vart är det då SÄSONG att åka? Och av de destinationer som nu gallrats ut, till vilka av dessa kan vi hitta en riktigt prisvärd flygbiljett och få ihop en resa till rätt PRIS?

Ut ur ovanstående bryggd hoppar ofta ett ganska oväntat resmål ut och inte alls det som stod överst på någon lista. Vilket förstås är bra, för tråkigt vore väl livet om vi reste efter en 5-årsplan.

Att vi skulle till Sri Lanka visste vi knappt själva innan biljetten plötsligt var bokad. Samma med Gardasjön som vi reser till nu i sommar. Transsylvanien trodde vi stod förhållande långt ner på listan, innan priset på flygbiljetten avgjorde saken. 

Nu börjar 2017 vara ganska bokat. (Ja jag säger ju det, planeringsnörd!) Kollar man på semesterdagar och kontoutdrag, kommer nog nästa bokning att gälla nyår/januari nästa år. Ska bli jättespännande att se vilket resmål som plötsligt dyker upp från vänster och förvånar oss då!

8 Comments

 1. Marina

  Jag har blivit värdelös på att planera, men det är ju helt klart enklare att vara spontan om det inte inkluderar arbete och barn… Jag vet att det här kommer att ändra sig drastiskt när jag kommer tillbaka till ”verkligheten”, men det har varit helt fantastiskt så länge det varade…

 2. Jag gillar också att vara öppen för vad som dyker upp och inte ha allting planerat. Jag är iofs väldigt bra på att inte ha något planerat och det längsta jag bokat en resa i förväg var nog min Indien-resa i vintras som bokades ett halvår innan 😉

 3. emolis

  Extremt hög igenkänningsfaktor här! I vår familj är det jag som står för reseplanerandet, förmodligen för att min man inte har en chans att hänga med i svängarna. När han börjar fundera på resor sommaren 2017 har jag redan börjat planera resor för sommaren 2019 🙂 Jag har t o m reseplaner för de fem kommande åren (och efter barnen flyttat hemifrån). Men det som är så bra är att planerna ändras hela tiden, annars hade det kanske inte varit så kul. Men fram till sommaren är det bokat och det finns allvarliga planer på Estland i höst och Kina till nästa påsk och den där roadtripen i USA nästa sommar och kanske Filippinerna nästa jul igen när de röda dagarna ligger så lämpligt och….. 🙂

  • gunilla yourstone

   Hehe, ja det är härligt att planera och fundera framåt! …och ändra sig och planera igen och igen. ?

 4. VI har inte så många faktorer att räkna med, men känner igen ”tänket”. Vi har till exempel flera gånger rest med ett kompispar från Norge på weekends i Europa och då gäller det att hitta prisvärda flygresor för båda ungefär de samma dagarna. Förra året hamnade vi till exempel helt otippat i Hamburg efter att ha kollat på på många städer. Och när vi var i Brüssel var vi också inom många städer innan resan bokades!

  • Gunilla Yourstone

   Ja pris är viktigt. Blir svårare att hitta något vettigt ju fler man är och ju mer bunden till visst datum man är.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *