Det är verkligen inte synd om oss på något sätt. Vi har ju nyss varit ute på en väldigt trevlig och spännande resa till Madeira. Men… det är bara det att november så obehagligt påtagligt lurade på oss härhemma. Formligen svingade en gjutjärnspanna av mörker och småregn i huvudet på oss när vi kom hem.

Efter inspiration av bloggen FreedomTravel publicerar vi vår version av deras novemberlista, fylld av tips för att göra november lite, lite trevligare ändå.

Bästa soppan

Ja, november förtjänar verkligen sin soppa. Fisksoppa med saffran brukar vi göra. Och Gulasch. Men kanske ändå att den thailändska soppan Tom Yam är den allra bästa novembersoppan.

Här hittar du vårt goda Tom Yam-recept.

Godaste middagen

Vi äter ju egentligen mest vegetariskt nu. Men en riktigt mörk novemberkväll är det kanske ändå något rejälare som älgfärsbiffar som vinner.

Lagat om och om igen. Från Fredrik Erikssons bok ”Middagstips”

Lyxigaste kvällssnackset

Hm, det är vi dåliga på. Men så här i november är det lätt hänt att vi river igång julmyset lite för tidigt. Med glögg och lite saffransbröd eller pepparkakor.

Självklart köper vi aldrig pepparkakor med ful-palmolja i, utan bakar egna med smör.

Gamla nostalgiska pepparkaksbilder från förr
Klassiskt recept skickat per post av mamma, inklistrat i receptbok. Och SMÖR ska det alltså vara…

Favoritboken

Under hösten måste man satsa på en tjock, välskriven ”bokslukar-bok”. Själv läser jag allra helst kvinnliga författare. ”Om kvinnor, för kvinnor, av kvinnor”, typ.

Ingen av dessa är på något sätt ny, men samtliga erbjuder precis den där rätta slukas-upp-av-historien-känslan:

Spill av Sigrid Combüchen
Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman
Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

Mest spännande tv-serien

Va, vad hette det, sa ni? Nej vi har dessvärre inge tid för tv. Ser Idol med Alva och gjorde ett försök med Så mycket bättre. Men den har visst chanserat lite? Vi orkar i all fall inte uppbåda intresse längre. Så tyvärr, inga tv-serier och inga Netfix-dito heller.

Höjdarfilmen

Numera kommer nästa alla film-impulser från Alva, min 15-åriga dotter. Vi ser filmer som The greatest showman, Now you see me och Fantastic Beasts and where to find them. Fast Orientexpressen, den var det faktiskt jag som kom på. Nu väntar vi bara på att Mamma Mia 2 ska komma ut på iTunes.

Komiza på ön Vis. Här spelades Mamma Mia 2 in!

Härligaste bloggen

Åh… alltid jobbigt att välja ut någon. Vi läser ju massor av bloggar, men följer inte någon av dem slaviskt, utan väljer ut de göttaste bitarna och läser när något ser lockande ut.

Men om man vill unna sig lite fina foton så här i höstmörkret så kan jag rekommendera bloggen PåVift. Ser själv fram emot att  läsa mer om Tobago där så småningom. En ö som vi själva är sugna på.

Foto: PåVift

Bästa ”unna sig”

Under mörka tråkiga, regniga höstar gäller det att ösa på med alla ”unna sig” som det går. Nästa helg ska vi unna oss att prova Umeå nya etiopiska restaurang, Zaion.

Trevligaste kulturupplevelsen

Typiskt en sån sak som vi sparar in på för att ha mer råd till att resa. Vi går sällan på teater och dylikt hemma. Men Omgiven av idioter av Thomas Erikson var jag faktiskt på för någon vecka sedan. Gills det? Bra i alla fall. Smit iväg i novembermörkret och se den om du får chansen.

Mest inspirerande träningen

Det är lite tungt att ta sig iväg till träningen nu. Mörkret suger musten ur en vardagskvällar. Min träning består av omväxlande egenträning på Umeås klassiska träningsanläggning IKSU uppe vid universitet, yoga och hundpromenader i skogen.

Promenaderna är alltid som meditation. Men skönast just nu är kanske yogan ändå?

Ja vet, jag har sagt att det ska bli ett slut på huvudstående-bilderna. Men nu pratar vi faktiskt yoga här…

Christofer tränar Taekwondo och kör friskvård i form av fyspass med sina ”gubbar” på jobbet på fredagar 15-16.

Smartaste hålla sig pigg-knepet

Jag har ett skitsmart hemligt tricks för att hålla sig, i alla fall någorlunda, skärpt och fräsch här i livet. Inte många känner till det, men ta-da, här kommer det: Gå och lägga sig i tid. Ja, jag är allvarlig. 22:00 kliver man i säng i sällskap av lilla el-värme-filten. Vaknar vacker, glad och helt och hållet resonlig åtta timmar senare.

Kom ihåg var ni hörde det först.

Roligaste shoppingen

Shopping är inte roligt. Vi har dessvärre näsan slutat shoppa. Det ”nya” (bara funnits i några år) IKEA-templet i Umeå har vi bara besökt så många gånger att det fortfarande ryms på ena handens fingrar. Men shoppas det, så shoppas det på nätet.

Och faktiskt, jag har precis hämtat hem ett spännande paket från EkoFokus. Äntligen har jag hittat riktigt bra miljövänliga värmeljus. Utan palmolja och utan att behöva slänga alla dessa förbrukade metallbägare. Hos EcoFocus återanvänder man samma metallbehållare (jag köpte 6 st) och ljusen är gjorda av antingen bivax eller stearin utan palmolja.

Bästa höstresan inom Sverige

November behöver ett spa. Och ska det spa´as i Norrland, så är vår bestämda uppfattning att det ska ske på Kust i Piteå.

Bästa höstresan inom Europa

Vi behöver inte fundera jättelänge innan vi bestämmer oss. Madeira så klart. Sköna gröna Madeira med evig svensk sommar, höga berg och djupa hav.

2 Comments

  1. Vad kul att du hängde på och gjorde en lista Gunilla! 🙂 Den thailändska soppan låter supergod! Böckerna du tipsar om har jag faktiskt läst alla tre, och jag gillar alla tre! Etiopisk restaurang låter kul! Tror faktiskt att det finns någon i Sthlm, men har inte varit där … Ditt hålla sig pigg-knep tror jag ju på … det gäller att få till det bara 😉

    • Gunilla Yourstone

      Vet att det finns en etiopier nere under jord vid Rådmansgatans t-bana. Har dock inte provat. Har ätit etiopiskt i Afrika och hemma hos en etiopisk vän i Stockholm.
      Kul att du läst böckerna. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *