Föregående dag har vi lämnat österrikiska Hinterglemm. Vandrat på dagen under tunga moln. Regnet kom till slut just som vi satt oss tillrätta på stuben för en sen lunch.

Sedan direkt på postbussen i till Zell am See, dra väskorna genom byggkaos till järnvägsstationen och tåg till Innsbruck.

Jag har velat se den stan. För det häftiga läget med Alperna runt om. Men i kväll döljer molnen Alperna.

Fast vilken stad ändå! Först så fastnar jag i en flaggship store för outdoorkläder. Våning efter våning med det jag älskar.

Sedan. Fredagkväll i Innsbruck. Vilket drag, vilken feststämning! Musik i varje gathörn, uppträdanden och folk på alla uteserveringar. Är det alltid så här, eller har vi kommit en särskild dag?

Men Alperna, de ligger dolda.

Nästa dag är en lång resdag. Till Brienz i Schweiz, 6,5 timmar, två byten.

ÖBB-appen säger försening. Men vi kommer förstås i tid ändå. Man vet ju inte. Köper ägg- och ruccola-mackor på stationen. Jag beställer på tyska. En mugg kaffe. När jag inte får mitt Earl Grey kräver jag 3 sippar kaffe av Christofer i stället. Koffein är koffein.

Tåget är 30 minuter försenat. Men nu står det på avgångstavlan att man måste ha platsbiljett för att få gå ombord.

Vi hoppar in på informationscentret.

– Ja, de gör så ibland, inför platsbiljettkrav. På helger och så när det är mycket folk. Men prova att gå ombord. Konduktören kanske inte kollar.

– Kan vi inte köpa platsbiljett av dig? Undrar ju vi, men nej det är ju för nära inpå.

Vi är uppmanade att chansa av självaste ÖBB’s egen personal. Och förresten är ju livet självt ett chansning. Ett äventyr!

Överfulla vagnar när tåget väl kommer. Mängder av folk får stå i gången. Men inte vi, vi är snabba som vesslor och listiga som bergsgetter numera, när det kommer att att ordna sittplatser på tåg i Europa.

Det verkar som att någon kanske köpte en outdoor t-shirt i går i Innsbruck?

Konduktören ger oss bara ett fryntligt ”Gruß gott”. Vill inte se varken platsbiljetter eller Interrailkort.

Efter några stationer sätter sig två amerikaner mitt emot oss. Hon hostar, snörvlar och snyter sig i ett. Inte bra. Vad hon än har, så vill vi inte ha det också.

Dags att omgruppera styrkorna till restaurangvagnen.

Killen som styr restaurangvagnen med järnhand idag är rätt man på rätt plats personifierad. För han älskar gäster, han älskar att prata med dem alla och allra mest älskar han om de kommer från ett annat land.

Hans dröm är att 2024 se den totala solförmörkelsen i USA. Och han har varit till Stockholm. Sverige är faktiskt det land av 16 besökta där man talat bäst engelska.

– Like i second language, säger han entusiastiskt.

Plötsligt är vi i Lichtenstein. Och lika plötsligt åker vi över floden Rhen och är därmed i Schweiz.

Våra telefoner är förberedda med roaming avstängt. Och samtidigt som bron passeras stängs även tågets Wi-Fi av. Internetskuggan har drabbat oss. Men samtidigt Schweiz omedelbara skönhet.

I Zürich har vi missat vårt tåg, men hittar ett annat att kasta oss på till Luzern. Kända jaktmarker. För här åkte vi ju 2019 också.

Ett lika snabbt byte i Luzern och så inser vi att vi har jagat ikapp, nu är vi plötsligt på exakt det tåg vi tänkt oss från början.

Och denna sträcka är legendariskt vacker. Vi vill kasta oss av på varje station, hyra ett rum med utsikt över en sjö. Och starta ett nytt liv här. Börja från början.

I Brienz är vi framme på riktigt. Och ska verkligen bo precis vid en klarturkos overkligt vacker sjö. Solen strålar, sjön glittrar och vi har aldrig snabbare bytt om till badkläder än idag. Dyker ner i Brienzersee. Mellan änder med ungar och sup-brädor.

Livet har nog aldrig varit bättre än idag. En perfekt dag på räls genom Europa.

7 Comments

 1. Det är nackdelen när en åker tåg, bil och husbil. En vill stanna överallt! 🙂 Fantastiskt vackra vyer, tack!

  • Gunilla Yourstone

   Ja vi tvingas hela tiden åka förbi intressanta platser! Men å andra sidan ger det inspiration till nya resor. 👍

   • Lilia Cato

    Hej. Läser och liksom reser med er, tack så mycket. Vill fråga dig om platsbokning på andra tåg, gjorde ni det, var det obligatoriskt, kostade det extra? Tänker själv köpa interrailkort Tack i förhand för svaret.

    • Gunilla Yourstone

     Ibland är platsbokning obligatoriskt, ibland inte. I Frankrike, Italien och Spanien, typ alltid på snabbtågen. I tex Tyskland, Österrike och Schweiz typ aldrig.
     I appen Railplanner, där man också förvarar till digital interrailkort, kan man söka på olika resor. Då står det om platsbiljett krävs.
     Platsbiljetter kan bokas via tex Europa runt, men även av respektive tågbolag. I Österrike kan man boka i ÖBB-appen.
     Ner till Hamburg och upp igen hem, gör man alltid bäst i att förboka rätt långt i förväg, för de tågen blir fulla och är en flaskhals.

    • Gunilla Yourstone

     Det kostar alltid, ibland rätt små summor, ibland flera hundra kronor.

 2. Ser helt underbart ut! Min bästa vän och familj här från Stholm drog nyss söderut på tågluff, fint att se att det funkar för barnfamiljer också.

  • Gunilla Yourstone

   Ja många barnfamiljer som är ute och luffar, funkar ju superbra det också. 👍

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *