Oj har vi tagit oss vatten över huvudet nu? Europa svämmar ju fullständigt över av vackra städer förstås. Men det finns några stycken som vi ändå rejtar lite över det vanliga.

Venedig

Jag besökte Venedig första gången 1997. 20 år senare, 2017 var det dags igen. Jag var faktiskt lite nervös innan. Att minnet överdrivit Venedigs fördelar och skönhet. Att jag denna gång, med betydligt fler resor och upplevelser i bagaget skulle vara blasé och fördömande och undra; ”Vad var det egentligen jag såg hos Venedig den där gången för länge sedan?”

Men nej, jag älskade Venedig lika mycket om inte mer denna gång. Fortfarande lika förödande vacker.Prag

Prag har alltid varit en vacker stad. Även under kommunistregimen när alla hus var förfallna och fasaderna täckta av lager av svart ingrodd koleldningssot.

I sitt nuvarande nyrenoverade skick är det få städer som kan mäta sig med Prag i skönhet. Varje hus är som en tavla. Varje utsiktspunkt förödande vacker.Dubrovnik

Stadsmuren, havet, gatorna av marmor. Och så solnedgången förstås.

Lissabon

De fantasifullt kaklade fasaderna, spårvagnarna överallt. Backar och krön. Och så utsiktspunkter. Lissabon är den bohemiska skönheten bland Europas städer.Rom

Hela staden som ett stort unikt museum. Fontäner, skulpturer och vackra byggnader överallt. Rom slår förstås det mesta i stadsväg.

Ljubljana

Liten men sockersöt, lyder vårt omdöme om Ljubljana, som gör oss alldeles bubbliga och lyckliga inombords. För stadskärnan är verkligen bedårande. Om än inte så stor.

Stockholm

Kanske tråkigt. Och lite partiskt. Att utnämna den egna huvudstaden. Men Stockholm är verkligen SÅ vackert. Kommer vi en dag att flytta tillbaka? Bara på grund av det?


Vilka städer i Europas tycker du är vackrast?

Gillar du också vackra städer? Glöm då inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Tags

37 Comments

 1. Jag gillar Brügge mycket och även Barcelona är en trevlig stad.

  Är väldigt sugen på Lissabon och Ljubljana.

  Få se vad det blir för städer i år. Inte hunnit bokat så många.

  Kramar

  • Gunilla Yourstone

   Sant, båda dessas är trevliga.
   Rekommenderar Lissabon före Ljubljana. Ljubljana är sockersöt men väldigt liten och inte jättemycket att göra.

 2. Tina Pettersson

  Tyckte väldigt mycket om Prag och Rom. Här kvar Lissabon, Venedig o Dubrovnik (står på min bucket list). Amsterdam är också en ganska vacker stad.
  Just Rom åkte jag o syrran till när vi var 17 o 20. Blev ganska hårt ansatta av italienska män under veckan vi var där, men det gjorde att vi såg otroligt mycket av staden eftersom vi var ”tvungna” att hålla oss från hotellet mellan 8-21! Ingen av oss har varit i Italien sen dess, först nu börjar vi bli sugna. 30 år senare 😄!
  Annars är London absoluta favoritstaden, fast den är egentligen inte så vacker 😊.

  • Gunilla Yourstone

   Åh du har flera fina städer kvar!
   London är absolut vackert, men fick inte vara med denna gång. 🙂

 3. Jag skulle nog coskå säga Rom, det är en fantastiskt vacker stad med massor av historia 🙂

 4. Av de jag besökt så tycker jag nog att Stockholm, Bamberg i Tyskland, Köpenhamn, Colmar i Frankrike och Amsterdam varit extra vackra. Men sistnämnda staden föll jag tyvärr ändå inte för pga att jag blev så stressad av trafiken och cyklisterna. Men om vi enbart går efter utseende så.

  • Gunilla Yourstone

   Colmar är jag nyfiken på. Och Amsterdam också. 🙂

  • Nu kan jag ju uppdatera med Dubrovnik och Prag, såå vackra städer bägge två 😍 Även Kotor och Mostar är väldigt vackra och speciella. Drömmer i skrivande stund om städer som Lissabon och Edinburgh.

 5. Väldigt kul inlägg! Så svårt att bestämma sig men tycker också om Lissabon, annars är södra Italien (Bari, Monopoli, Polignano) de vackraste städerna i Europa. En annan outsider är Zürich med bergen, sjön och den klarblåa floden… finns så mkt 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Har inte varit i någon av städerna du nämner, men det låter bra. 🙂

 6. Helena

  Barcelona i Spanien och Celle i Tyskland har vackra byggnader. 😊

  • Gunilla Yourstone

   Celle hade jag faktiskt inte hört talas om förut. Men ser ju jättemysigt ut. 🙂

 7. Håller med om Venedig, Lissabon, Rom och Stockholm. Så snart jag besökt de andra (eftersom både Prag, Dubrovnik och Ljubljana står på min to-do-list) så gissar jag att jag kommer att hålla med om de städerna också. 🙂 Min lista skulle även ha med Valletta som jag tyckte var en otroligt vacker stad.

  • Gunilla Yourstone

   Sant med Valetta, den var med i mina tankar. Men jag valde Ljubljana till slut som en lite joker i leken liksom. 🙂

 8. Det är bara att hålla med! Så vackra städer vi har i Europa, även om vi inte var så begeistrade över Lissabon. Vi har av någon underlig anledning aldrig varit i Venedig, men den som väntar på något gott…
  Som favorit utnämner vi Rom!

  • Gunilla Yourstone

   Åh, då har ni något kvar. Venedig är nog allra vackrast av dessa! 🙂

 9. Louise

  Leipzig i Tyskland. Fantastisk stad.

  • Gunilla Yourstone

   Spännande. Har faktiskt inte tänkt på Leipzig som ett resmål. Men vi tänker oss en Tysklands-turné endera året. 🙂

 10. Jessica

  Venedig var kärlek, Rom är aldrig fel.. Prag vackert.. Dubrovnik och Ljubljana står på min Bucket list…
  Matera-Sassi samt Lecce och Polignano a Mare i syd Italien är en av mina favoriter 🙂 Finns så många vackra byar i Italien, stannar man bara till så hittar man nya guldkorn..

 11. Inte mycket som slår Sockholm och Köpenhamn tycker jag i skönhet. Även om min absoluta favorit att besöka är London. Och Barcelona var underbart. Budapest var jag inte så imponerad av när det kom till skönhet men mycket att se och bra promenadstad. Colmar är med fint som nån nämnde men jag måste då slå ett slag för underbara Strasbourg om man ändå ska dit ner. Liksom underbara München som jag råkar ha äran att bo nära. Och San Fransisco är med underbart.
  Lisabon och Prag är på listan.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det finns så många fantastiskt fina städer. I Europa och i världen.

 12. Monica Forsman

  Ytterligare två städer som kanske borde platsa: Wien och St Petersburg!

 13. Eva Gottleben

  Så kul att Ljubljana kom med, en riktig liten favorit. Colmar som någon skrev om är så charmig. Rom ska vi besöka i mitten av mars och jag längtar så mkt.

 14. Hmm, Venedig 1987. Kanske skulle jag tycka lika mycket om staden om jag kom tillbaka. Troligen.

  Prag och Dubrownik. Kan inte annat än att hålla med.

  Rom var jag till då jag var typ 12. Minns tyvärr inte så mycket. Finns på önskelistan. Likaså finns Lissabon på önskelistan.

  Och Stockholm är ju alltid Stockholm.

  Kram Lena

  • Gunilla Yourstone

   Tror att du skulle gilla Venedig nu också. Och det är klart att du måste återvända till Rom! 🙂

 15. Ann Beutler

  Just lämnat Prag efter futtiga 4 timmar där, varav hälften med en extremt bra guide..kanske bästa guidningen hitintills
  Men..en bit av mitt ❤️ lämnade jag kvar! Så april 20 åker jag dit, då blir det många dagar. Vilken stad vilken kärlek jag kände❤️

 16. Verkligen en värdig lista! Magiska bilder! Hittat hit till er sajt igen efter typ 1 år! Det är en riktigt cool reseblogg, som ni driver! Man blir inspirerad att ta sig ut i världen!

 17. Ann Beutelr

  Finns så otroligt många..ngr kanske inte så jättevanliga att besöka är Genua, Valetta, Saint Malo, Le Havre. Tjusiga var och en på sitt sätt,

  • Gunilla Yourstone

   Valletta har jag besökt, övriga får jag helt enkelt ta en tur till. 🙂

 18. Christer Karlsson

  Paris och Budapest ❤️

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *